Все, що ми знаємо про Lunar Lake, великі чіпи Intel наступного покоління

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ми з вами, можливо, з нетерпінням чекаємо виходу нового покоління процесорів Arrow Lake від Intel в кінці цього року, але це не означає, що ми не можемо радіти з того, що з’явиться після або навіть разом з ними, чи не так? Lunar Lake – це наступне покоління процесорів Intel, яке, за попередніми даними, буде представлено до кінця року. Можливо, поряд з Arrow Lake для настільних ПК Lunar Lake буде орієнтований на мобільні пристрої.

Цікаво подивитися, що Intel готує у лабораторіях? Нам теж, і в міру наближення до дебюту Lunar Lake ми починаємо дізнаватися про деякі інтригуючі подробиці.

Технічні характеристики Lunar Lake

У нас поки що немає точних специфікацій Lunar Lake, але є кілька деталей від Intel і кілька передбачуваних витоків, які малюють цікаву картину того, на що буде здатний Lunar Lake.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це архітектурний дизайн, орієнтований на мобільні пристрої, з цільовою потужністю близько 15 Вт, що дозволяє припустити, що Lunar Lake буде використовуватися для традиційних процесорів Intel серії U. поколінні ми побачимо нижчі тактові частоти та наголос на ефективних ядрах Intel. Дійсно, одна восьмиядерна конфігурація, що просочилася в мережу на початку цього року (через GameRant), імовірно включала чотири ефективні ядра Skymont (та сама архітектура E-core, яка планується для Arrow Lake) і чотири продуктивні ядра Lion Cove.

У Lunar Lake нібито використовуватиметься графічна архітектура нового покоління, відома як Battlemage Xe2-LPG. Це наступне покоління після передбачуваного дизайну Battlemage Xe+, який Arrow Lake планує використовувати для вбудованої графіки.

Інші чутки говорять про те, що Intel відмовляється від гіперпоточності (своєї версії одночасної багатопоточності) у Lunar Lake, як це, за чутками, планується зробити в Arrow Lake. Ця функція була наріжним каменем багатопоточної продуктивності процесорів Intel протягом багатьох поколінь, тому Intel має мати вагомі причини для відмови від неї.

Intel також може випустити версію процесорів Lunar Lake з низьким енергоспоживанням 8 Вт, яка орієнтована на безвентиляторні ноутбуки, щоб легше конкурувати з MacBook Air від Apple.

Що стосується характеристик, то Lunar Lake імовірно підтримуватиме PCI-Express 5, Thunderbolt 4 і USB4, HDMI 2.1, DisplayPort 2.1, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4 і Gigabit Ethernet.

Доступність Lunar Lake

За наявними даними, Lunar Lake планується випустити наприкінці 2024 року разом із Arrow Lake для настільних систем. Це здається досить швидким кроком з огляду на те, що ми ще нічого не чули про нього, але Intel заявляла про демонстрацію робочого кремнію на недавніх виставках, так що це не виключено. Передбачається, що Lunar Lake стане основним напрямком для ноутбуків Intel початкового рівня та енергоефективних систем, особливо для казуальних ігор.

Потім Arrow Lake використовуватиметься для мобільних пристроїв та настільних комп’ютерів вищого класу. Якщо Lunar Lake дебютує разом з Arrow Lake, очікуйте, що доступність буде обмежена, а масове виробництво почнеться на початку 2025 року.

Продуктивність Lunar Lake

Незважаючи на те, що Lunar Lake орієнтований на ноутбуки з меншим енергоспоживанням, Intel, як стверджується, має серйозну потужність. Вперше за кілька поколінь Lunar Lake буде повністю змінена архітектура, в ній, як і раніше, використовуватиметься технологія Intel Foveros, що дозволить збільшити продуктивність та знизити ефективність ядер. Відмова від гіперпоточності, як повідомляється, не забариться позначитися на його продуктивності: за ранніми даними, Lunar Lake може запропонувати продуктивність у 1,5 рази вище, ніж у процесорів Meteor Lake, при цілком порівнянному енергоспоживання.

Наведений показник продуктивності отриманий тільки в багатопотоковому тесті Cinebench, який не є ідеальним знімком продуктивності процесора, але це інтригуюче свідчення того, на що він здатний.

За чутками, Lunar Lake матиме 50-відсотковий приріст продуктивності, порівняно з існуючими процесорами Meteor Lake. Це був би неймовірний стрибок між поколіннями, і на це твердження ми поки дивитимемося лише через окуляри скептика. Також ходять чутки про те, що продуктивність інтегрованого GPU Lunar Lake подвоїться порівняно з Meteor Lake за більш високого TDP. Якщо це виявиться правдою, Lunar Lake може стати чудовим рішенням для недорогих ігрових ноутбуків із низьким енергоспоживанням.

Intel зможе використовувати новий технологічний вузол, щоб отримати додаткову продуктивність або ефективність, залежно від того, на що вона орієнтована. Однак він не використовуватиме свої внутрішні технологічні вузли, а буде заснований на 3-нм техпроцесі 3NB компанії TSMC.

Intel також заявила, що нейронний процесор (NPU) Lunar Lake буде втричі швидше, ніж у Meteor Lake, що допоможе прискорити виконання майбутніх завдань ІІ.

Щодо графіки, то перші враження від Lunar Lake позитивні. Витік бенчмарку SiSoftware показав, що архітектура Battlemage забезпечує більш високу продуктивність, ніж Meteor Lake, при меншому енергоспоживання та з меншою кількістю ядер Xe.

Все ще в повітрі

Для процесора, який, на думку багатьох, буде запущений до кінця 2024 року, подробиці про Lunar Lake дуже мізерні. Як правило, це говорить про те, що до запуску ще далеко, і можливо ми не побачимо широкої доступності до 2025 року. Проте втішно чути, що Intel наполегливо працює над усуненням різниці в енергоефективності між процесорами AMD та Intel. Зокрема, останні версії настільних комп’ютерів демонструють величезну диспропорцію, коли процесори Intel, які можна порівняти за продуктивністю, часто споживають більш ніж вдвічі більше енергії, ніж їхні колеги з AMD.

Поки що Lunar Lake – це варіант, що інтригує, який з’явиться в майбутньому. Він має потенціал, але нам потрібно почути більше, перш ніж ми будемо по-справжньому раді тому, що він принесе.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.