Чому не варто купувати дорогий смартфон

Чому не варто купувати дорогий смартфон
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Давно минули ті часи, коли тільки за великі гроші можна було отримати якісний надійний смартфон з хорошими характеристиками та великим набором корисних функцій. Сучасні смартфони навіть із низькобюджетного сегменту вже не тільки зрівнялися з флагманськими моделями десятирічної давності, але й багато в чому перевершили їх, що для більшості людей робить купівлю дорогого смартфона невиправданою.

Дорогий смартфон – це нераціонально

Смартфон за тисячу доларів, це близько 40 тисяч гривень на момент публікації цього матеріалу, не підвищить якість життя. Є й дорожчі моделі, ціна яких на українському ринку доходить до 60 тисяч гривень, але скільки б смартфон не коштував, він у принципі не здатний зробити життя кращим.

Існують люди, які свідомо купують дорогі речі і знають, що саме вони хочуть від них отримати. У той же час, більшість людей використовує смартфон в основному для повсякденних завдань, для яких не потрібен потужний процесор, багато оперативної пам’яті, професійна камера і так далі. До того ж, можливості смартфона рідко використовуються на 100%, хоча вони включені в його вартість. А ще дорогий смартфон – це дорогий ремонт у разі поломки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дорогий смартфон – це не статус

Іноді гроші вкладаються в дорогі речі, такі як iPhone останньої моделі, щоб виділитися і заявити про свій достаток. Зрозуміло, таку мету мають далеко не всі. Ті, хто вважають дорогим смартфоном показником успіху, стикаються з тим, що вже через рік з’являється наступна модель, і вони змушені знову витрачатися, щоб підтвердити свою статусність. При цьому більшості оточуючих немає справи до того, який у когось смартфон, а на відстані сучасні бюджетні моделі важко відрізнити від дорогих, особливо якщо флагманський смартфон із преміальних матеріалів використовується в захисному чохлі.

Смартфон – це інструмент для виконання конкретних завдань, таких як спілкування, вихід в інтернет, навігація за допомогою карт, виклик таксі, прослуховування музики, перегляд відео та кіно, фотографування, розвага іграми тощо. І це вже давно не та річ, якою можна справити враження. Дорогим смартфоном останньої моделі зараз нікого не здивувати, у тому числі тому що споживчі кредити та кредитні картки охоче видають практично всім, хто не має поганої кредитної історії.

Дорогий смартфон у кредит – це нерозумно

Коли щось купується у кредит, крім продавця, потрібно заплатити ще й банку. Навіть якщо це не кредит, а розстрочка, то річ все одно береться в борг. А смартфон – це не актив, який приносить дохід і може зрости в ціні, і в більшості випадків не засіб виробництва, тому купівля дорогого смартфона в борг недоцільна.

У деяких випадках смартфон може використовуватися як засіб виробництва, наприклад, для роботи кур’єром, для яких смартфон це інструмент для заробітку. У цьому випадку покупка смартфона в кредит стає розумним рішенням, але це не стосується дорогих моделей, які не збільшать заробітку.

До того ж, практично будь-яка електроніка стрімко втрачає в ціні. Варто тільки винести таку покупку з магазину, і її фактична вартість відразу опускається нижче за ціну, яка була вказана на ціннику. Винятком є ​​такі речі, як перший iPhone в ідеальному стані, який з роками набув цінності виключно як предмет колекціонування.

Строк служби

Один із аргументів купити дорогий смартфон – це довговічність. Але сучасні недорогі моделі теж здатні прослужити не один рік, якщо з ними дбайливо поводитися: не кидати, не піддавати впливу води та високих температур. Що стосується оновлень операційної системи, багато бюджетних смартфонів отримують офіційні оновлення, які підтримують системи безпеки в актуальному стані та забезпечують працездатність сучасних програм.

Завершення офіційної підтримки не означає, що на смартфоні зі старою версією Android відразу перестануть оновлюватись і працювати програми. Це було б нерозумно з боку розробників додатків, оскільки в такому разі вони втратили б величезну кількість своїх користувачів, які не поспішають купувати нові смартфони тільки через стару версію операційної системи, а таких досить багато.

Зазвичай розробники досі підтримують роботу своїх додатків, поки старі операційні системи у принципі здатні забезпечувати їх функціонування. Зрештою, існують неофіційні прошивки з більш сучасними версіями Android, які можуть продовжити роботу програм ще на якийсь час.

Недорогий не означає поганий

Далеко позаду залишилися ті часи, коли недорогі смартфони мали настільки слабкі характеристики, що навіть при звичайному використанні вони були вкрай схильні до регулярних гальм, і це було обґрунтованою причиною розглядати до покупки тільки дорогі моделі. Але ринок мобільних пристроїв з тих пір сильно змінився, технології зробили крок вперед, і навіть низькобюджетні моделі стали забезпечувати нормальну продуктивність.

Унікальні функції та характеристики, які раніше були доступні лише у смартфонах вищої цінової категорії, тепер є й у недорогих моделях: великі якісні дисплеї, швидка зарядка, безконтактна оплата NFC, сканер відбитків пальців тощо. Навіть дисплеї з підвищеною частотою оновлення перестали бути розкішшю, не кажучи вже про велику кількість продуктивних ядер.

Смартфони середнього класу давно навчилися робити фотографії відмінної якості, що повністю влаштовують пересічного користувача. Це ж можна сказати і про батарею: навіть низькобюджетні апарати навчилися довго працювати від одного заряду і більше не вимагають від свого власника постійно стежити за витратою акумулятора, шукати розетку або постійно носити з собою портативну батарею.

Тільки найдешевші моделі все ще мають низьку надійність, швидко розряджаються, роблять неякісні фотографії, відчувають нестачу в кількості пам’яті, в цілому повільні і містять помилки в прошивці, яка до того ж не оновлюється, і тому екстремально дешеві варіанти варто повністю виключити як непридатні для постійного зручного використання.

Чим дорогий смартфон відрізняється від дешевого

З погляду повсякденного використання невибагливим користувачем сучасні флагманські та бюджетні смартфони мають приблизно одні й ті самі функції та повсякденні завдання виконують приблизно однаково. Зрозуміло, недорогі моделі відрізняються скромними характеристиками та відсутністю деяких можливостей, але більшості цього буде достатньо.

Якщо говорити про низькобюджетні моделі, в них встановлені звичайні камери і дисплеї, далеко не найшвидші процесори і мала пам’ять, а різні функції як NFC і сканер відбитків пальців відсутні.

Флагманські моделі, особливо з найдорожчих, не просто так коштують своїх грошей. Вони мають удароміцні корпуси із захистом від занурення у воду, бездротову зарядку, камеру професійного рівня, максимальну продуктивність для ігор та складні корпуси з дисплеєм. Останнє є передовою унікальною можливістю, яка ще довго залишатиметься у преміальному сегменті та також довго не буде потрібна для повсякденного використання.

Що в результаті

Дорогий iPhone виконує практично ті ж завдання, що й недорогі Xiaomi та Huawei. Безперечно, є люди з обґрунтованими вимогами до камери, коли потрібна зйомка професійного рівня на портативний пристрій, який завжди з собою. Або смартфон може розглядатися як ігрова платформа для вимогливих ігор, і тоді потрібний високопродуктивний чіп. Але більшість нічого не фотографує, окрім повсякденних речей, а для використання інтернету та перегляду кіно чи відео потужний процесор не потрібний.

Моєму смартфону вже понад п’ять років

Розповім про свій досвід. Восени 2018 року я купив Xiaomi Redmi Note 5 4/64 ГБ приблизно за 8 тисяч гривень. Цей текст я пишу в першій половині 2024 року і продовжую користуватися цим смартфоном, хоча минуло вже понад п’ять років з моменту покупки. Зрозуміло, за цей час з’явилися деякі проблеми: кнопка підвищення гучності погано натискається, батарея тримає заряд вже не так добре як раніше, а на екрані регулярно виникають невеликі відбитки від елементів інтерфейсу, які тривалий час відображалися в тому самому місці.

Що стосується підтримки від виробника, на момент надходження у продаж Redmi Note 5 працював на Android 8 і згодом оновився до Android 9. Незважаючи на те, що Android 14 вийшов ще наприкінці 2023 року, всі потрібні мені програми продовжують працювати і оновлюватися через Google Play. Цей смартфон досі виконує всі завдання, що покладаються на нього, і не потребує заміни, всупереч його віку і відносно невеликій ціні на момент покупки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.