Експерти назвали додатки, які стежать за вами та збирають дані

Експерти назвали додатки, які стежать за вами та збирають дані
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оскільки мобільні додатки та сервіси можуть збирати детальну інформацію про користувачів, важливо знати, які дозволи надаються програмам і які дані вони збирають.

Існує багато гаджетів, які можуть бути приховані за спиною їхніх власників. Однак головне питання полягає в тому, хто, як і навіщо отримує доступ до даних через ці пристрої. Фактично, будь-який пристрій, будь то смартфон, годинник, смарт-колонка, смарт-телевізор або веб-камера, є інструментом для збору даних.

Тому найбільшу небезпеку становлять не самі пристрої, а додатки, які можуть отримати до них доступ.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Існує багато способів отримати дані. Наприклад, зламавши акаунти Apple або Google, можна отримати доступ до даних смартфона, що зберігаються в хмарному сховищі iCloud або Google Drive. Це може бути інформація про контакти, фотографії, документи і дані з усіх додатків, включаючи банківські.

Існують також способи отримати доступ до метаданих і даних про місцезнаходження, які можуть надати маркетологам інформацію для таргетованої реклами. Встановлення рекламного або шпигунського програмного забезпечення – ще один спосіб отримання даних. Програми можуть встановлюватися непомітно і збирати інформацію, яка може бути використана для шахрайства та продажу.

Існує також легальне програмне забезпечення для “переслідування”, яке може відстежувати місцезнаходження та поведінку людини. Ці програми іноді використовуються під приводом батьківського контролю, але можуть використовуватися і для інших цілей.

Остерігайтеся програм, які вимагають доступу до спеціальних функцій, наприклад, системного адміністрування для людей з обмеженими можливостями, оскільки вони можуть отримати доступ до вашого пристрою та даних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.