Статті

Як безкоштовні VPN перетворюють смартфони на проксі та чому це небезпечно

Share

Безкоштовні VPN-програми можуть використовувати телефони користувачів з метою: збирати дані і паролі, зламувати акаунти і навіть пропускати через пристрій незаконний трафік.

Як VPN перетворюють телефони на особисті проксі-сервера?

За результатами перевірки компанії Google, у магазині програм Google Play знайшлося 28 програм, які без згоди користувачів перетворювали їх смартфони на проксі. З них 17 програм виконували функції VPN-серверів і поширювалися безкоштовно. Ці програми отримували можливість “підмінити” свою IP-адресу, але натомість зловмисники розвертали локальну проксі-службу на їхніх телефонах.

Всі шахрайські VPN були створені за допомогою Software Development Kit (SDK) фірми LumiApps, яка містить бібліотеку Proxylib – саме вона дозволяє перетворювати смартфони ні про що не підозрюючих жертв у проксі. Наслідки встановлення такої програми можуть бути такими:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • У кращому випадку, шахраї будуть використовувати смартфон жертви для дослідження ринку, тестування та розповсюдження реклами, а сам користувач відбудеться підвищеною витратою трафіку та заряду батареї.
  • У гіршому випадку зловмисники почнуть пропускати через телефон жертви незаконний трафік, використовувати його для спаму, фішингу, рекламних накруток, а також спроб злому за допомогою підбору поширених паролів. Навіть не беручи участь у незаконній діяльності, власник телефону може вважатися співучасником, оскільки саме його мобільний пристрій використовувався для шахрайських дій.

Після виявлення шкідливих VPN-програм Google видалила їх з магазину, а також оновила систему захисту Play Protect, щоб надалі виявляти подібні бібліотеки. Однак на цьому список небезпек безкоштовних VPN не закінчується – далі розповімо про інші ризики.

Чим ще небезпечні безкоштовні VPN?

Головна причина, чому безкоштовні VPN виявляються небезпечними, полягають саме в їхній «безкоштовності». Створення та зміст VPN-серверів вимагає великих витрат, які розробникам потрібно якимось чином відбити. Найчастіше вони вимагають придбати підписку, але безкоштовні програми знаходять інші способи заробити або заощадити на обслуговуванні – вони є головними ризиками для користувачів:

  • Економія якості шифрування. Безкоштовні VPN часто використовують слабкі або застарілі протоколи шифрування, які більш вразливі до атак хакерів і зламів. В результаті користувач ризикує зіткнутися з витоком своїх даних, включаючи інформацію про його дії в інтернеті, а також паролі та логіни, які він вводить під час роботи VPN.
  • Продаж користувачів. Популярний спосіб заробітку безкоштовних VPN – продаж даних про переваги та запити користувачів третім особам. До них належать не лише рекламодавці, а й шахрайські організації.
  • Поява додаткової реклами та спливаючих вікон. Розробники безкоштовних VPN заробляють і на показі реклами, яка може з’являтися не тільки в програмі з VPN-серверами, але і в інших додатках.
  • Віруси. Разом із безкоштовним VPN-додатком нерідко можна встановити і шкідливе програмне забезпечення, яке може використовувати телефон власника без його відома.
  • Крадіжка паролів. Розробники і самі можуть намагатися вкрасти у користувача доступ до його облікових записів і банківських програм, в які він заходитиме при включеному VPN.

Таким чином, безкоштовні VPN-додатки не можна встановлювати бездумно – важливо ретельно перевіряти інформацію про програму в інтернеті, а також довіряти лише перевіреним розробникам, наприклад, великим компаніям, які обслуговують VPN-сервери. Безпечний VPN не може бути повністю безкоштовним, оскільки розробникам потрібні гроші на обслуговування серверів – найчастіше вони надають або обмежене за часом/трафіку використання, або пропонують купити преміум-версію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Стали відомі нові функції акумуляторів у iPhone 15

    В iPhone та iPad використовуються літій-іонні акумулятори, які схильні до хімічного старіння. Це поступово знижує…

    12.05.2024

    Microsoft повідомила про повне припинення підтримки Windows 10 21H2 менш ніж за місяць

    Наслідуючи графік життєвого циклу своїх операційних систем Windows компанія Microsoft оголосила про повне закінчення підтримки…

    12.05.2024

    У мережу злили фото складаного Xiaomi Mix Flip

    Знімок засвітився у китайській соцмережі Wiebo. На ньому показано зовнішню сторону складаного смартфона Xiaomi Mix…

    12.05.2024

    В App Store з’явився емулятор PlayStation 1

    Користувачі iPhone тепер можуть зіграти в тайтли першої PlayStation завдяки новому безкоштовному емулятор Gamma, який з'явився в…

    12.05.2024

    Астрофотограф зробив вражаючий знімок сонячного затемнення

    Зйомка повного сонячного затемнення вважається одним із найскладніших завдань в астрофотографії через необхідність детального планування…

    12.05.2024

    Робот-гуманоїд Tiangong вміє бігати зі швидкістю 6 км/год (відео)

    Стартап з Пекіна представив Tiangong – робота-гуманоїда з електричним приводом, здатного розвивати біг до 6…

    12.05.2024