Як зібрати ігровий комп’ютер у 2024 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З кожним роком комп’ютерні ігри стають дедалі реалістичнішими та складнішими, що природно підвищує вимоги до продуктивності всіх компонентів ПК. Збирати деталі, які підходять для ігрового комп’ютера – досить складне завдання, особливо для новачків. Важливо розуміти, що недостатньо просто вибрати відповідні за бюджетом комплектуючі, вони мають бути сумісними один з одним. І ми вам зараз допоможемо розібратися у питанні як зібрати ігровий комп’ютер.

Система охолодження

Забезпечує відведення тепла, яке неминуче утворюється під час роботи процесора, особливо високий рівень тепловиділення у топових високочастотних чипів. Деякі з них під навантаженням у грі здатні споживати до 250-300 Вт енергії, тому вимагають ефективного відведення великого обсягу енергії. Ми рекомендуємо систему охолодження ID-Cooling FX360 ARGB White.

ID-Cooling FX360 ARGB це геймерська і просунута система охолодження – для потужних ПК з максимальними покращеннями від виробника. Вона може похвалитися світлодіодним RGB-підсвічуванням з можливістю синхронізації і широкою підтримкою актуальних комп”ютерних платформ:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Кільцеподібна світлодіодна стрічка ARGB
  • Міцні нейлонові теплові трубки
  • Вентилятори ARGB зі зниженим рівнем шуму
  • Насос з ШІМ-регулюванням швидкості

Відеокарта

Безсумнівним лідером у розробці та виробництві відеокарт є компанія NVIDIA, про що свідчить ринкова частка в більш ніж 80% від усього ринку ігрових комп’ютерів. Однією з важливих переваг продуктів NVIDIA є повна підтримка технології реалістичного трасування променів. А також можливість увімкнення режиму адаптивного ШІ-згладжування DLSS, який помітно підвищує загальну продуктивність відеокарти.

Серія RTX 40хх. заснована на новітній архітектурі, пропонує чудове поєднання потужності та енергоефективності. Найдоступніше на даний момент рішення – RTX 4060. Ця відеокарта, як і її старший “родич” 4060ti, дадуть змогу пограти з ультраналаштуваннями на 1080р моніторі. Карти підтримують технологію трасування променів, але під час її активації потрібно ввімкнути DLSS для отримання комфортного FPS. Середньобюджетні моделі – RTX 4070 і 4070ti. Відеокарти впораються з іграми в 2K на ультрах з трасуванням променів або в 4k з активованим режимом DLSS. RTX 4080 або 4090 підійдуть для 4K “на максималках” у будь-яких ігрових проєктах.

Процесор

Під час вибору процесора для складання ігрового комп’ютера можна зупинитися на продукції від компаній Intel. Вибирати чіп потрібно залежно від того, які завдання ставляться перед системним блоком, вимог улюблених ігор, а також потужності відеокарти, запланованої в збірці.

Для топових ігрових збірок потрібен і найпродуктивніший процесор. Intel пропонує чіпи Core i9, здатні працювати на високих частотах за найсерйозніших навантажень. Core i9 розкриє потенціал як RTX 4090, так і більш продуктивних майбутніх відеокарт у будь-якій грі.

Материнська плата

Ще один важливий для будь-якої ігрової збірки компонент, адже саме на “материнці” розміщуються всі основні комплектуючі комп’ютера. Вибирати відповідну плату потрібно виходячи з продуктивності і вимог до енергоживлення процесора, це одне із завдань, за яке відповідає цей компонент.

Також враховуйте сумісність роз’ємів, плати для продукції Intel або AMD несумісні одна з одною. Тому уважно вивчайте характеристики материнки перш, ніж зробити вибір. Якщо ви плануєте використовувати продуктивний процесор у комп’ютері для гри, краще вибрати материнську плату, в якій система живлення охолоджується спеціальними радіаторами, що розсіюють надлишок тепла.

Оперативна пам’ять

ОЗП – пам’ять, через яку відбувається обмін даними між диском, відеокартою і процесором. Об’єм пам’яті навіть для бюджетної ігрової збірки не має бути меншим за 16 Гб. Оптимальним у 2024 році є 32 Гб. А якщо ви збираєте ПК із прицілом на майбутнє – найкращим варіантом стане 64 Гб пам’яті.

Накопичувач

Для ігрового комп’ютера варто розглядати моделі ємністю від 1 Тб. Адже сучасна гра легко займає 100 Гб, а “вага” деяких проєктів може сягати 150-170 Гб. Тому навіть диск на 1 Тб не такий вже й великий. У просунутих збірках зараз актуальні SSD на 2-4 Тб.

Якщо є необхідність зберігати дуже великі обсяги даних у комп’ютері, швидкість зчитування яких не особливо важлива (наприклад, особисті фото-відеоархіви, колекції фільмів), то на додаток до SSD-диска варто придбати HDD.

Блок живлення

Блок живлення підбирається залежно від енергоспоживання інших комплектуючих ігрової збірки. Наприклад, для поєднання Intel i5 буде достатньо практично будь-якого блока живлення потужністю 500 Вт. Але чим продуктивніші компоненти присутні в системі, тим вищі вимоги до БЖ. Для топових збірок будуть потрібні блоки на 1-1,2 кВт.

Корпус

Усі комплектуючі, що входять до збірки, розміщуються в єдиному корпусі. Він виконує захисну та естетичну функції. Ігровий комп’ютер 2024 року має бути не тільки продуктивним, але й мати просунутий дизайн. Тому більшість виробників корпусів навіть бюджетного рівня комплектують їх RGB-підсвічуванням, прозорою бічною стінкою, що дає змогу милуватися внутрішнім вмістом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.