Кількість ядер у процесорі смартфона – наскільки це важливо

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ядра процесора хоч і впливають на продуктивність смартфона, але більше значення має не їх кількість, а їх характеристики. Розкажемо, наскільки важливою є кількість ядер у процесорі смартфона, і на що важливо звернути увагу при виборі телефону.

Що таке ядра процесора телефону та якими вони бувають?

Процесор смартфона є цілим набором технологій, кожна з яких виконує своє завдання. Для максимально ефективної та продуктивної роботи телефону процесор складається з кількох ядер – своєрідних блоків, які відповідають за його обчислювальні можливості. Ядра смартфона діляться на кілька видів залежно від завдань, які виконують:

  • Надпотужні (супервисокопродуктивні ядра) — використовуються в основному у флагманських процесорах і мають найвищі характеристики. До них входять ядра серії Cortex-X (X1, X2, X3, X4).
  • Високопродуктивні — потужні ядра, які вступають у роботу під час запуску мобільних ігор та важких програм (наприклад, для обробки фото, відео), а також інших спеціалізованих програм. До них відносяться ядра серії Cortex-A7 (наприклад, Cortex-A715, Cortex-A710, Cortex-A72 та інші).
  • Енергоефективні – ядра, необхідні для повсякденних завдань, що не потребують багато ресурсів (наприклад, месенджери, браузери тощо). Їхніми відмінними рисами є знижена потужність, але при цьому і низьке енергоспоживання. До таких ядр відноситься серія Cortex-A5 (наприклад, Cortex-A510, Cortex-A53 та інші).

Таким чином, кожен тип ядра починає роботу при запуску певних додатків: надпотужні та високопродуктивні потрібні, якщо програма вимоглива, а енергоефективні заощаджують заряд і «обслуговують» простіші додатки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кожен із типів ядер має певну частоту, що вимірюється в ГГц. Простими словами, її можна назвати швидкістю роботи ядра — що вища частота, то швидше працюватиме ядро. Приблизний розподіл потужності за типами ядер має такий вигляд:

  • Надпотужні ядра – 3 ГГц та вище.
  • Високопродуктивні ядра — від 3 (дорожчі смартфони) до 2 ГГц (більш бюджетні моделі).
  • Енергоефективні – близько 2 ГГц у дорожчих смартфонах, 1,5 ГГц та нижче на бюджетниках.

Дізнатися частоту ядра можна як із технічних характеристик на сайті виробника або сторонніх ресурсах, так і приблизно зрозуміти з назви – чим вище число, вказане після назви серії ядра, тим більша його частота.

Чи важлива кількість ядер у процесорі смартфона?

Більшість сучасних смартфонів оснащується восьмиядерними процесорами – зустріти таку характеристику можна як на флагманах, так і бюджетних пристроях. Зрозуміло, що однакову потужність моделі з різних цінових сегментів мати не можуть. Звідси й виходить, що кількість ядер далеко не найголовніший показник потужності процесора. Замість нього звертати увагу слід співвідношення типів ядер, і навіть їх частоту.

Найчастіше процесори смартфонів оснащені лише двома типами ядер – високопродуктивні та енергоефективні. Залежно кількості ядер кожного типу процесор буде або більш, або менш потужним. Так, процесор, де 2 ядра високопродуктивні, а 6 — енергоефективні, виявиться гіршим, ніж процесор з 4 високопродуктивними та 4 енергоефективними ядрами. При цьому максимально потужними виявляються флагмани, тому що в них додатково встановлюють надпотужні ядра.

Як приклади процесорів різних цінових сегментів розглянемо такі:

  • Бюджетний ціновий сегмент: процесор MediaTek Helio G95 складається з 2 ядер Cortex-A76 на 2050 МГц (високопродуктивні) та 6 ядер Cortex-A55 на 2000 МГц (енергоефективні).
  • Середній ціновий сегмент: процесор Snapdragon 8 Gen 1 має 1 ядро ​​Cortex-X2 на 3000 МГц (надпотужне), 3 ядра Cortex-A710 на 2500 МГц (високопродуктивні) та 4 ядра Cortex-A510 на 1800 МГц.
  • Флагманські моделі: процесор Snapdragon 8 Gen 3 складається з 1 ядра Cortex-X4 на 3300 МГц (надпотужний), 3 ядер Cortex-A720 на 3150 МГц і 2 ядер Cortex-A720 на 2960 МГц (високопродуктивні), а також на 2270 МГц (енергоефективні).

Висновки

Таким чином, частота ядер та їх співвідношення є важливішим показником, ніж їх кількість. Чим вища частота, а також кількість високопродуктивних і надпотужних ядер, тим швидше та ефективно будуть виконуватися навіть вимогливі завдання на смартфоні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.