Чому ноутбуки з інтерфейсом Thunderbolt 5 – це дуже важливо

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Razer щойно представила свій найпотужніший ігровий ноутбук Razer Blade 18 2024, і в ньому є нова захоплива специфікація, яка може виявитися цікавішою за сам ноутбук. Як повідомлялося в січні на виставці CES, новий 2024 Blade 18 – це перший у світі ноутбук, оснащений інтерфейсом Thunderbolt 5.

Остання версія Thunderbolt означає, що пропускна здатність утричі вища, ніж у Thunderbolt 4: з 40 Гбіт/с до 120 Гбіт/с. Це має забезпечити мінімальні затримки під час роботи з декількома дисплеями високої роздільної здатності і, до певної міри, відкрити можливість підключення графічних процесорів настільного класу через зовнішні док-станції.

Останнім часом зовнішні GPU вийшли з моди; Intel сподівається відродити їхню популярність відтоді, як було анонсовано Thunderbolt 5. Ба більше, Intel натякнула, що в майбутньому можуть з’явитися навіть “зовнішні прискорювачі ШІ”, які можуть дати додатковий поштовх продуктивності локального ШІ.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Додаткова пропускна здатність також означає, що тепер ви можете під’єднати зовнішній монітор із частотою оновлення до 540 Гц.

Крім Thunderbolt 5, Razer Blade 18 отримав безліч оновлених специфікацій. Razer стверджує, що це найтонший ноутбук у своїй розмірній категорії, що працює на базі процесора Intel серії HX, а саме Core i9-14900HX.

Ноутбук також оснащений дисплеєм преміум-класу. Він може бути налаштований з відкаліброваним на заводі дисплеєм з роздільною здатністю 4K (3840×2400), частотою оновлення 200 Гц, часом відгуку 3,0 мс, 100-відсотковим колірним охопленням DCI-P3, а також перевіркою Calman. Інший варіант не менш привабливий. Blade 18 також буде доступний з міні-дисплеєм QHD+ 300 Гц з піковою яскравістю 1000 ніт, 2K зонами затемнення з новою функцією ввімкнення/вимкнення, аналогічним 100% колірним охопленням DCI-P3, перевіркою Calman і заводським калібруванням.

Графіку забезпечує новітня серія Nvidia GeForce RTX 40, доступна починаючи з 4070 і закінчуючи 4090 з потужністю до 175 Вт TGP. Система охолодження теж нова, з більш тонкими випускними ребрами і системою парової камери в парі з трьома вентиляторами. Примітно, що один з вентиляторів розміщений між унікальним подвійним акумулятором. Схоже, виробник вживає всіх можливих заходів, щоб уникнути проблем зі здуттям батареї, які були постійною проблемою ігрових ноутбуків Razer.

Також є 5-мегапіксельна веб-камера з підтримкою Windows Hello, масив із 6 динаміків із просторовим звуком THX, Wi-Fi 7 і зарядний пристрій GaN потужністю 330 Вт, який, як стверджується, на 60 % менший за традиційні зарядні цеглини.

Що стосується сховища і пам’яті, то ноутбук може бути оснащений двома NVMe-накопичувачами об’ємом 2 ТБ і до 64 ГБ оперативної пам’яті DDR5. Портів теж більш ніж достатньо: три порти USB 3.2 Gen 2 Type-A, два порти USB Type-C, один з яких підтримує Thunderbolt 5, 2,5-гігабітний порт Ethernet, HDMI 2.1 і кардрідер UHS-II SD.

Новий Razer Blade 18 доступний для покупки в онлайн-магазині компанії. Стартовий цінник на модель із міні-дисплеєм становить 3 100 доларів. Однак дисплей 4K 200 Гц наразі недоступний, але в максимальній конфігурації він пропонується за 4800 доларів.

Razer Blade 18 може стати одним із перших дебютантів Thunderbolt 5, але не останнім. Залишається почекати і подивитися, чи призведе перехід на новий стандарт порту до поширення зовнішніх графічних процесорів, як сподівається Intel.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.