Статті

GPT-4 проти GPT-3.5: наскільки велика різниця

Share

ChatGPT – це інноваційний інструмент штучного інтелекту, розроблений компанією OpenAI. В даний час існує дві основні версії програми: GPT-4 та GPT-3.5. В обох версіях є кілька ключових відмінностей, які можуть бути вирішальними для деяких користувачів. Але в чому саме полягають ці відмінності? Ми готові допомогти вам з’ясувати.

Ми підготували це бічне порівняння обох версій ChatGPT, тому після прочитання ви будете знати, яка версія має найбільший сенс для вас і ваших користувачів.

Що таке GPT 3.5 та GPT-4?

І GPT-3.5, і GPT-4 – це моделі природної мови, що використовуються ChatGPT та іншими чат-ботами зі штучним інтелектом OpenAI для створення людиноподібних взаємодій. Вони обидва можуть відповідати на запити, наприклад, запитання чи прохання, і можуть давати відповіді, які дуже схожі на відповіді реальної людини. Вони обидва здатні скласти іспити, які поставили б у глухий кут більшість людей, включаючи складні юридичні іспити, і можуть писати в стилі будь-якого письменника з загальнодоступними роботами.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але GPT-4 – нова з двох моделей, тому в ній є ряд оновлень і покращень, які, на думку OpenAI, стоять того, щоб закрити її за платною стіною – принаймні поки що.

Як можна використовувати GPT 3.5 і GPT-4?

GPT-3.5 повністю доступний як частина ChatGPT на сайті OpenAI. Щоб увійти в систему, вам буде потрібно обліковий запис, але він абсолютно безкоштовний, і ви зможете спілкуватися з ChatGPT скільки завгодно, якщо сервери не надто завантажені. GPT 3.5 також використовується в ряді інших чат-ботів, які широко представлені на різних сайтах та сервісах.

GPT-4, з іншого боку, знайти трохи складніше. Ви можете використовувати його на сайті OpenAI у рамках передплати ChatGPT Plus. Вона коштує 20 доларів на місяць, але ви отримуєте пріоритетний доступ до ChatGPT, так що побалакати ніколи не завадить. Є кілька способів використовувати GPT-4 безкоштовно, але ці джерела зазвичай мають обмежену кількість питань або не завжди використовують GPT-4 через обмежену доступність.

У чому різниця між GPT 3.5 та GPT-4?

GPT 3.5 був навчений на даних, які дозволили йому враховувати 175 мільярдів параметрів залежно від отриманого запиту. Це дало йому вражаючі лінгвістичні здібності та дозволило відповідати на запити дуже схоже на людину. Однак GPT-4 заснований на набагато більшій кількості навчальних даних і зрештою здатний враховувати більше 1 трильйона параметрів при складанні відповідей. Крім того, GPT-4 навчався за допомогою зворотного зв’язку від людей та ІІ протягом ще шести місяців після GPT-3.5, тому він отримав набагато більше виправлень та пропозицій про те, як його можна покращити.

GPT 4 також навчений більш нових даних. Якщо GPT 3.5 був обмежений інформацією до червня 2021 року, то GPT-4 був навчений на даних до вересня 2021 року, а також на деякій вибірковій інформації після цієї дати, що робить його відповіді більш актуальними.

Все це дає GPT-4 набагато більше можливостей для створення тонких відповідей, які одночасно більш точні і менш схильні до того, що OpenAI називає галюцинаціями. Це означає, що він не повинен так часто вигадувати інформацію і охоче заявлятиме, що не знає відповіді на якесь питання.

GPT-4 також включає безліч нових запобіжних заходів, які OpenAI ввела, щоб зменшити ймовірність видачі відповідей, які можуть бути розцінені як шкідливі або незаконні. OpenAI стверджує, що GPT-4 “на 82% рідше відповідає на запити про заборонений контент”. Способи злому ChatGPT все ще існують, але він став набагато краще від них ухилятися.

OpenAI також зробила великі кроки щодо покращення інформаційного синтезу в GPT-4. Завдяки цьому він став краще розуміти підказки з безліччю факторів, які потрібно враховувати. Ви можете попросити його підійти до теми з різних сторін або розглянути кілька джерел інформації під час складання відповіді. Це також видно на прикладі творчих зусиль GPT-4: якщо попросити його придумати оригінальну історію, він створить щось більш правдоподібне та послідовне. GPT-3.5 був схильний втрачати нитку на півдорозі або робити безглузді пропозиції для персонажів, які фізично чи канонічно неможливі.

Поліпшене контекстне вікно GPT-4 – ще одна важлива особливість. Тепер воно може зберігати більше інформації з ваших чатів, що дозволяє покращувати відповіді на основі вашої розмови. Контекст GPT-4 містить близько 25 000 слів, у той час як GPT-3.5 обмежується лише 3 000 слів.

Однак додаткове розуміння і ширше контекстне вікно означають, що GPT-4 не такий швидкий у відповідях. GPT-3.5 зазвичай відповідає повністю протягом декількох секунд, в той час як GPT-4 потрібна хвилина або більше для написання великих відповідей.

Розширене програмування

Однією з чудових особливостей GPT-3.5 є можливість написання коду. Однак він не дуже добре справлявся з ітераціями, в результаті чого програмісти, які намагаються використовувати ChatGPT та інші інструменти штучного інтелекту для економії часу, часто витрачали більше часу на виправлення помилок, ніж якби вони просто написали код. GPT-4, з іншого боку, значно перевершує вас у початковому розумінні того, який код вам потрібен, і здатність поліпшити його.

GPT-4 може сприймати такі підказки, як “поліпшіть продуктивність” або “цей код дає помилку X, чи можете ви її виправити?”. GPT-3.5 не зміг би повністю зрозуміти ці підказки, але GPT-4 може, і буде ефективно діяти відповідно до них, що дозволить йому покращити свої власні відповіді у майбутніх спробах. Можливість давати йому початкові завдання, що виходять за межі початкової мети, – вражаюче досягнення GPT-4.

Розуміння тексту, зображень та голосових підказок

GPT-3.5 – це в першу чергу текстовий інструмент, тоді як GPT-4 здатний розуміти зображення та голосові підказки. Якщо ви надасте йому фотографію, він зможе описати, що на ній зображено, зрозуміти контекст та зробити відповідні пропозиції. Завдяки цьому деякі люди використовують GPT-4 для створення рецептів на основі фотографій свого холодильника. В інших випадках GPT-4 використовується для створення веб-сайту на основі швидкого контуру.

Деякі люди навіть почали комбінувати GPT-4 з іншими ІІ, наприклад Midjourney, щоб генерувати зовсім нове мистецтво ІІ на основі підказок, які вигадав сам GPT-4.

У чому переваги передплати ChatGPT Plus?

Крім доступу до GPT-4, передплата ChatGPT Plus відкриває безліч можливостей та налаштувань для вашої платформи GPT-4, які ви не зможете отримати іншим способом. Наприклад, ви зможете завантажувати плагіни ChatGPT та отримувати доступ до магазину ChatGPT. Тут ви зможете завантажити чат-боти, навчені певним темам. Якщо вам потрібна допомога у складанні бюджету або допомога в навчанні, ви з великою ймовірністю зможете знайти чат-бота, що відповідає вашим бажанням та потребам. І пам’ятайте: GPT-4 завжди даватиме більш вдумливі та розгорнуті відповіді, ніж GPT-3.5.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: ChatGPT
  • Останні записи

    Нові iPad Pro отримають лише одну камеру: чому Apple відмовилася від ширококутної камери

    Нещодавнє оновлення iPad Pro стало одним із найбільш значущих за останні роки: яблучні планшети отримали передові процесори…

    13.05.2024

    OnePlus 13 і OnePlus 13R отримають різний дизайн

    На початку цього року китайська компанія OnePlus випустила на світовий ринок свій новий флагманський смартфон…

    13.05.2024

    У мережу злили якісні фото новенького HONOR 200 Pro

    Хоча HONOR 200 Lite вже офіційно представлений, ми також очікуємо на появу ще як мінімум…

    13.05.2024

    Космічну “Руку Бога” показали на фантастичному фото

    Нове зображення одержано камерою темної енергії (DECam), встановленою на телескопі Бланко в Чилі. На кадрі…

    13.05.2024

    Samsung Galaxy S25 може стати чудовим ігровим смартфоном завдяки Snapdragon 8 Gen 4

    Samsung, швидше за все, випустить Galaxy S25 на початку наступного року, і очікується, що телефон…

    13.05.2024

    Скільки коштуватиме нова кишенькова консоль Asus ROG Ally X

    Минулого тижня Asus розкрила факт швидкого анонсу кишенькової консолі ROG Ally X, запланований на 2…

    13.05.2024