Статті

Що таке eSIM – все, що вам потрібно знати

Share

Якщо ви придбали новий мобільний телефон за останні десять років, то, швидше за все, вже знайомі з SIM-картою – маленькою карткою розміром з ніготь великого пальця, яка використовується для підключення до мережі вашого оператора, – але в останні роки виробники смартфонів і оператори зв’язки почали замінювати її так званою eSIM.

Літера “e” у слові eSIM означає “вбудована”, що цілком логічно, адже ця SIM-картка залишається всередині телефону і не може бути вилучена. Вона виконує ті ж функції, що й традиційна SIM-картка, але здатна значно спростити життя більшості користувачів смартфонів. Практично будь-який новий телефон, який ви купуєте сьогодні, оснащений технологією eSIM, включаючи новий iPhone 15. Фактично, в iPhone 15 навіть немає слота для фізичної SIM-картки, і всім користувачам iPhone 15 необхідно перейти на eSIM – це натяк на те, куди рухається ця технологія. Незабаром eSIM можуть стати стандартом, а фізичні SIM-картки поступово вийдуть з використання.

Але якщо ви заплуталися у концепції eSIM, не хвилюйтеся – ми вас зрозуміли. Читайте далі, щоб дізнатися, що таке технологія eSIM і чим вона відрізняється від своєї попередниці – фізичної SIM-картки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що таке eSIM?

Вбудована SIM-картка, також відома як eSIM, – це SIM-карта, яка вбудована у ваш смартфон і не може бути вилучена. Вона виконує ті ж функції, що й традиційна SIM-карта, за винятком того, що вона програмується та фізично підключена (припаяна) до материнської плати смартфона.

На перший погляд, це може здатися проблематичним. Наприклад, при поїздці за кордон, використовуючи телефони зі знімними SIM-картками, ви можете поміняти їх на SIM-картки іншого оператора, щоб отримати місцеве покриття та уникнути плати за роумінг від вашого основного оператора. Аналогічно, якщо ви хочете змінити оператора, але зберегти свій телефон, знімну SIM-карту можна вийняти і легко замінити на нову за лічені секунди. Ваше перше враження може бути таким, що з eSIM неможливо.

Однак технологія eSIM фактично робить зміну оператора ще простіше, принаймні теоретично. Замість того щоб чекати на доставку нової SIM-карти або їхати за нею до місцевого магазину, ви можете переключитися прямо на своєму телефоні, ввівши інформацію від оператора – часто просто відсканувавши QR-код камерою смартфона. Якщо у вашому смартфоні встановлено eSIM, у налаштуваннях ви знайдете опції, що дозволяють налаштовувати eSIM, перемикатися між лініями та операторами зв’язку, а також керувати своїми рахунками. Якщо ви користуєтеся двома SIM-картками, технологія eSIM може навіть підтримувати кілька облікових записів – і переключатися між ними буде дуже просто.

На жаль, хоча отримати eSIM має бути простіше, ніж фізична SIM-картка, це не завжди так. Деякі оператори зв’язку довше за інших приймали безпроблемність eSIM, і нерідко можна зіткнутися з тим, що деякі з них все ще хочуть надіслати вам eSIM коди поштою або змусити вас відвідати магазин, перш ніж ви зможете налаштувати свій телефон. Це позбавляє eSIM однієї з найбільших переваг, але, на щастя, більшість операторів зв’язку швидко йдуть у ногу з часом.

Ще одна істотна перевага технології eSIM – економія місця за рахунок відмови від фізичного лотка для SIM-карток. Пристрої можуть бути меншими, оскільки чіп eSIM вбудований в материнську плату пристрою – не потрібно займати зайве місце, розміщуючи слот та лоток на зовнішній стороні пристрою. Це дозволяє створювати більш тонкі конструкції та встановлювати ємніші акумулятори. Це також допомагає підвищити водонепроникність, усуваючи ще одне місце, де волога може потрапити всередину телефону.

Пристрої з технологією eSIM

Всі великі виробники телефонів тепер пропонують технологію eSIM у своїх телефонах: Apple iPhone (включаючи, звичайно, iPhone 15, що недавно вийшов), Samsung Galaxy, Google Pixel і флагманські телефони Motorola. Якщо ви купуєте новий телефон, є всі шанси, що функція eSIM буде у вас на долоні. Багато планшетів і годинників також оснащені технологією eSIM, включаючи годинник і iPad від Apple.

До речі про Apple, всі iPhone, починаючи з iPhone 13, підтримують використання двох eSIM-карток, дозволяючи користувачам отримати підтримку dual-SIM без необхідності використання фізичної SIM-картки. Фактично Apple повністю видалила слот для фізичної SIM-карти в американських моделях лінійки iPhone 14, зробивши eSIM єдиним способом активувати iPhone 14 в операторській мережі.

Моделі iPhone 14, що продаються в більшості інших країн, як і раніше, оснащені двома eSIM-картами і одним слотом для фізичної SIM-карти, як і iPhone 13. Помітним винятком з цього правила є Китай, де eSIM ніколи не була включена в iPhone. Натомість, коли Apple дебютувала з iPhone XS/XR у Китаї, вона надала два слоти для фізичних SIM-карток. Ця практика збереглася і досі.

Однак якщо ви знаходитесь в США і хочете мати фізичний слот для SIM-карти на своєму iPhone 14, є одна річ, яку ви захочете мати на увазі, перш ніж скакати до Канади або вниз до Мексики, щоб зробити трохи транскордонних покупок. Хоча всі північноамериканські моделі iPhone підтримують ті самі частоти 4G/LTE, низькочастотного 5G і середньочастотного 5G, тільки американські моделі iPhone підтримують mmWave 5G, який використовується для найшвидших частин покриття 5G Ultra Wideband від Verizon і 5G Plus від AT&T.

Коли я зможу використовувати eSIM?

Швидше за все, ваш мобільний пристрій вже оснащений eSIM-карткою, як ми описали вище. Ноутбуки зі стільниковим зв’язком в основному підключаються за допомогою технології eSIM, наприклад Surface Pro X та різні моделі від Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo та Samsung. Ви все ще можете зустріти випадки, коли в конструкції ноутбуків використовуються SIM-картки, але це все рідше.

Поки технологія eSIM не стане універсальним стандартом, багато телефонів, як і раніше, матимуть лоток, призначений для знімної SIM-картки. Немає нічого поганого у використанні таких телефонів – це застарілий засіб ідентифікації в мережі оператора. Проте заміна SIM-картки може завдати чимало клопоту, враховуючи її розмір і крихкі контури, до яких не можна торкатися. Керування eSIM простіше для всіх, незалежно від того, змінюєте телефон чи переходите до іншого оператора.

Якщо ви користуєтеся телефоном із двома SIM-картами – фізичною та eSIM, наприклад iPhone або Google Pixel, – ви можете перенести інформацію з фізичної SIM-картки прямо на eSIM. Багато операторів зв’язку дозволяють це зробити, а для iOS та Android передбачені інструменти, що дозволяють зробити це швидко та просто. Після цього ви можете викинути стару SIM-картку убік та звільнити слот для фізичної SIM-картки для подорожей.

Тим не менш, незважаючи на те, що вам варто заздалегідь перевірити, ви можете бути приємно здивовані тим, як багато міжнародних операторів підтримують eSIM, і важко посперечатися з тим, що набагато простіше відсканувати QR-код, ніж возитися із заміною маленької та крихкої SIM -Карти, особливо при поїздці через жвавий аеропорт.

Поширені запитання

Що таке eSIM та як вона працює?

eSIM – це вбудована SIM-картка, яка знаходиться всередині вашого телефону, що відрізняє її від традиційної SIM-картки, яку можна фізично витягти з телефону. eSIM виконує ту ж функцію, що й фізична SIM-картка: вона дозволяє вам підключатися до мережі та тарифного плану оператора стільникового зв’язку.

У чому нестача eSIM?

На перший погляд, недоліком технології eSIM є те, що оскільки її не можна витягти фізично, швидко поміняти SIM-картки місцями в подорожі, щоб отримати місцеве покриття від іншого оператора, буде складніше. Насправді це робить зміну оператора ще простіше, оскільки переключитися на нову SIM-карту так само просто, як відсканувати QR-код з вашого телефону.

Навіщо комусь використовувати eSIM?

Причина використання eSIM полягає в тому, що вона дозволяє легко перемикатися між операторами зв’язку. Замість того щоб акуратно міняти місцями фізичні SIM-картки, що легко втрачаються (або пошкоджені), достатньо відсканувати QR-код, щоб отримати покриття від іншого оператора. Переключення оператора мобільного зв’язку, даних або тарифного плану здійснюється за допомогою програмного забезпечення.

Як використовувати eSIM у міжнародних поїздках?

Ще одна популярна причина використовувати eSIM – це міжнародні подорожі. Той, хто регулярно подорожує може сказати вам, що якщо ви спробуєте використовувати стандартний тарифний план, перебуваючи за кордоном, у вас можуть виникнути великі витрати на телефон. Тому один із розумних варіантів, особливо для тих, хто часто подорожує, – мати окрему SIM-картку для інших країн, які ви відвідуєте. Таким чином, ви зможете скористатися місцевими цінами на дзвінки, тексти та настільки важливий доступ до Інтернету. І замість того, щоб турбуватися про фізичну SIM-картку, яку легко втратити та складно поміняти в дорозі, ви можете придбати eSIM, щоб легко перемикатися між домашнім та міжнародним операторами зв’язку.

Ви можете придбати дешеву передплачену SIM-картку або навіть SIM-картку з планом передачі даних, якщо вважаєте, що вона вам знадобиться, а потім використовувати опцію eSIM для завантаження налаштувань цієї SIM-картки у ваш телефон. Прибувши до країни призначення, ви зможете відразу ж почати користуватися альтернативною eSIM та заощадити гроші, скориставшись місцевими тарифами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: eSIM
  • Останні записи

    Нові iPad Pro отримають лише одну камеру: чому Apple відмовилася від ширококутної камери

    Нещодавнє оновлення iPad Pro стало одним із найбільш значущих за останні роки: яблучні планшети отримали передові процесори…

    13.05.2024

    OnePlus 13 і OnePlus 13R отримають різний дизайн

    На початку цього року китайська компанія OnePlus випустила на світовий ринок свій новий флагманський смартфон…

    13.05.2024

    У мережу злили якісні фото новенького HONOR 200 Pro

    Хоча HONOR 200 Lite вже офіційно представлений, ми також очікуємо на появу ще як мінімум…

    13.05.2024

    Космічну “Руку Бога” показали на фантастичному фото

    Нове зображення одержано камерою темної енергії (DECam), встановленою на телескопі Бланко в Чилі. На кадрі…

    13.05.2024

    Samsung Galaxy S25 може стати чудовим ігровим смартфоном завдяки Snapdragon 8 Gen 4

    Samsung, швидше за все, випустить Galaxy S25 на початку наступного року, і очікується, що телефон…

    13.05.2024

    Скільки коштуватиме нова кишенькова консоль Asus ROG Ally X

    Минулого тижня Asus розкрила факт швидкого анонсу кишенькової консолі ROG Ally X, запланований на 2…

    13.05.2024