Windows 10 проти Windows 11: усі основні зміни

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Windows 11 – це останній випуск Windows від Microsoft, і з ним прийшло безліч обіцянок і змін від Microsoft. Від свіжого, сучасного зовнішнього вигляду до нових функцій – Windows 11 досить сильно відрізняється від Windows 10.

Хоча більшість цих відмінностей мають косметичний характер, є кілька помітних змін, які Microsoft реалізувала у своїй новій ОС.

Давайте розглянемо найбільші відмінності між Windows 10 та Windows 11.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У Windows 11 панель завдань розташована по центру

Коли ви вперше завантажите Windows 11, перше, що ви помітите, це центрована панель завдань. У порівнянні з ліво-орієнтованою панеллю завдань Windows 10, панель завдань у Windows 11 більше схожа на панель завдань macOS.

Крім позиційних змін, панель завдань Windows 11 втратила та придбала кілька важливих функцій. Наприклад, ви не можете зробити її вищою. Також, на відміну від Windows 10, ви не можете переміщати панель завдань екраном.

Крім того, у Windows 11 ви втратили можливість зменшувати розмір значків панелі завдань, що можна було робити у Windows 10. Однак якщо ви хочете, щоб кнопка “Пуск” знаходилася з лівого боку, ви можете персоналізувати панель завдань Windows 11, щоб перемістити кнопку туди, де вона знаходиться у Windows 10.

При цьому Microsoft постаралася значно покращити панель завдань. З’явилися нові анімації для запуску, згортання та максимізації додатків. Також з’явилися нові іконки для пошуку, меню “Пуск”, віджетів та чату.

У Windows 11 зовсім інше меню “Пуск

Мабуть, найспірніша зміна – меню “Пуск” з Windows 10 зникло, і Microsoft замінила його центрованою, урізаною версією без Live Tiles у Windows 11.

Живі плитки – важлива частина меню “Пуск” у Windows 10. Коли Microsoft прибрала їх із Windows 11, компанія отримала бурхливий відгук з обох боків. Люди, яким подобалася здатність Live Tiles надавати інформацію з першого погляду, оплакували їхню втрату. З іншого боку, ті, хто ніколи ними не користувався, вітали їхнє видалення.

Замість Live Tiles з’явився розділ Pinned apps, в якому ви можете закріплювати програми для швидшого доступу. Ви можете натиснути кнопку “Всі додатки”, щоб побачити всі програми, які ви встановили на свій комп’ютер.

Ще одна зміна в меню “Пуск” Windows 11 – новий розділ “Рекомендовані”, в якому ОС відображає найбільш використовувані програми та файли. Ви можете вимкнути розділ “Рекомендовані” у програмі “Параметри”, якщо він вам не подобається.

Нарешті, як і в Windows 10, у Windows 11 збереглася функція пошуку в меню “Пуск”. Єдина відмінність полягає в тому, що рядок пошуку тепер розташований не внизу, а у верхній частині меню.

У Windows 11 покращено панель віджетів

Панель “Віджети” у Windows 11 працює так само, як і в Windows 10, але з деякими додатковими функціями та новим дизайном. На цій панелі деякі плитки відображають новини, інформацію про погоду, календар, списки справ та результати спортивних змагань. Ви можете деякою мірою налаштувати макет, додаючи та видаляючи віджети.

Загалом панель “Віджети” відображає набагато більше інформації, ніж функція “Новини та інтереси” у Windows 10. Крім того, на неї набагато приємніше дивитися.

У Windows 11 використовуються макети з прив’язкою

Windows 10 дозволяє закріплювати програми на місці, перетягуючи їх до краю екрана. Але вам доведеться робити прив’язку та змінювати розміри вікон програм вручну. У Windows 11 цей процес спрощений завдяки макетам Snap Layouts.

У Windows 11, якщо навести курсор миші на кнопку мінімізації/максимізації, з’явиться меню з різними макетами Snap Layouts. Наприклад, у меню можна вибрати відкриття двох програм поруч один з одним, натиснувши відповідний макет. Вибравши макет, ви можете вибрати програми, які його заповнюватимуть.

Більше того, встановивши програми в макет, ви можете згортати/розгортати їх як групу. Групові макети також переносяться на будь-які підключені зовнішні дисплеї.

Які плюси та мінуси оновлення до Windows 11?

Оновлення Windows 10 до Windows 11 може стати невеликим шоком. Перейти на нову версію досить просто, але Windows 11 – це зовсім інший звір у порівнянні зі своїм старшим братом. Тому обов’язково ознайомтеся з плюсами та мінусами Windows 11, щоб дізнатися більше про цю операційну систему.

Чи варто вибирати Windows 10 замість Windows 11?

Можливо, ви шукали різницю між Windows 10 і Windows 11, тому що плануєте перейти з першої на другу. І є безліч причин вибрати Windows 10 замість Windows 11.

Однак перш ніж ви зберетеся з силами і будете використовувати Windows 10 до кінця життя комп’ютера, вам слід пам’ятати, що Microsoft припинить підтримку Windows 10 у жовтні 2025 року. Після цієї дати ви більше не отримуватимете оновлення безпеки, а значить, ваша система стане більш вразливою для кібератак.

Якщо ви застрягли на Windows 10, тому що Microsoft відмовила вашому комп’ютеру в оновленні, ознайомтеся з цим. що робити, якщо ви не можете оновити комп’ютер до Windows 11.

Як зробити так, щоб Windows 11 відчувалася як Windows 10

Якщо ви не переходите на Windows 11, тому що не можете змиритися з тим, як вона виглядає і відчувається, вам не доведеться задовольнятися Windows 10. Існує безліч фанатських проектів, які намагаються емулювати інтерфейс Windows 10 в Windows 11, роблячи операційну систему набагато більше звичною та простою у використанні.

Перегляньте, як зробити Windows 11 схожою на Windows 10 для отримання додаткової інформації про те, як це зробити. Ви також можете використовувати Start11, щоб повернути функції з Windows 10, які не перейшли до Windows 11; ми розповідали про цей зручний інструмент у статті найкращі програми для налаштування Windows 11.

У Windows 11 багато переваг. ОС виглядає сучасно завдяки чистій естетиці, оновленому акценту на пристроях із сенсорними екранами, підтримці мобільних додатків та таким орієнтованим на продуктивність функцій, як Snap Layouts. І хоча може бути привабливо залишитися з Windows 10, дата закінчення її підтримки, що швидко наближається, а також безліч інструментів, доступних для Windows 11, роблять перехід на нову версію більш привабливим, ніж будь-коли.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.