Статті

Названо 4 міфи про 5G, у які досі вірять

Share

Мережа 5G була вперше запущена ще в 2018 році. Здавалося б, за минулі п’ять років усі встигли звикнути до цієї технології, але на ділі вона обростає новими міфами, в які вірять безліч людей.

Ось кілька найпоширеніших помилок, пов’язаних зі зв’язком 5G.

1. 5G спричиняє проблеми зі здоров’ям

Безпека технології 5G для людини підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Міжнародною комісією із захисту від неіонізуючого випромінювання. Незважаючи на це, багато хто вірить, що вишки і смартфони з 5G випромінюють хвилі, здатні завдати шкоди здоров’ю і навіть зруйнувати ДНК.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Насправді в технології 5G використовується неіонізуюче випромінювання. Воно не має достатньої енергії для того, щоб завдати шкоди людині. Для радіаційного зараження необхідне іонізуюче випромінювання, як, наприклад, у рентгенівських променях або радіоактивних речовинах.

Навіть якщо припустити, ніби якісь шкідливі промені 5G існують, радіохвилі в будь-якому разі підкоряються закону зворотних квадратів. Це означає, що інтенсивність випромінювання обернено пропорційна квадрату відстані. А тому вам потрібно буквально сидіти на вишці 5G, щоб отримати хоч якесь опромінення.

Що стосується пристроїв, які підтримують стандарт 5G, то вони також не становлять небезпеки. Енергія, яку вони виділяють, вимірюється в міліватах, що набагато менше, ніж, наприклад, у мікрохвильовки. З точки зору шкоди для здоров’я, вийти на вулицю без сонцезахисного крему небезпечніше, ніж користуватися смартфоном із 5G.

2. 5G – це тільки швидкий інтернет

Зв’язок 5G дійсно забезпечує вищу швидкість інтернет-з’єднання. Але також він дає змогу зменшити час затримки сигналу, тобто періоду між надсиланням даних із пристрою та отриманням відповіді. Це важливий показник для ігор та для віддаленого управління в реальному часі – польотом дрона чи безпілотним автомобілем.

Ще до мережі 5G можна одночасно підключати більшу кількість пристроїв, що важливо в епоху інтернету речей, коли з’єднання потрібне навіть для електричної розетки.

3. 5G замінить Wi-Fi

У деяких випадках домашню мережу Wi-Fi дійсно можна замінити на 5G, але ця технологія не скасовує Wi-Fi.

По-перше, зв’язок 5G є далеко не скрізь – у Росії його поки що запущено тільки в кількох великих містах. По-друге, мобільний трафік у мережі 5G обійдеться набагато дорожче, ніж Wi-Fi.

Нарешті, швидкість з’єднання у Wi-Fi 6 не відрізняється від 5G, а в наступному поколінні Wi-Fi 7 очікується навіть вищою.

4. Зв’язком 5G не можна користуватися в аеропортах

Це частково вірно – іноді частоти 5G перетинаються з частотою, на якій працюють радіовисотоміри літаків. Здебільшого ця проблема торкнулася США, але і там вона вирішується встановленням спеціальних радіохвильових фільтрів для висотомірів. Тому зв’язок 5G потенційно буде доступний у терміналах аеропортів і не завдасть шкоди авіації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: 5G
  • Останні записи

    Чому не можна заряджати смартфон до 100% і розряджати до 0% – просте пояснення

    Користувачі, які часто розряджають свої мобільні телефони до 0 відсотків, роблять серйозну помилку. Ситуація ще…

    09.05.2024

    Фахівці TechRadar назвали 9 найкращих смартфонів на весну 2024 року

    TechRadar вважає, що Samsung Galaxy S24 Ultra не має конкурентів. Цей смартфон може замінити одразу…

    09.05.2024

    Названий можливий наступник Тіма Кука на посаді глави Apple

    Керівник відділу розробки апаратного забезпечення Джон Тарнас може замінити Тіма Кука на посаді генерального директора…

    09.05.2024

    У пацієнта з чіпом Neuralink виникли перші проблеми

    У березні 2024 року компанія Ілона Маска Neuralink показала свого першого пацієнта з чіпом. Ним…

    09.05.2024

    Тест Geekbench показав, наскільки новий iPad Pro швидший за попередника

    У базі даних бенчмарку зазначено, що iPad Pro з M4 показав результат у 3767 балів…

    09.05.2024

    Android 15 обіцяє покращити режим сну

    В Android 15 додано новий API ZenDeviceEffects, який дозволяє стороннім додаткам змінювати налаштування екрану під…

    09.05.2024