Як дізнатися, яка небезпечна і непотрібна інформація зберігається в смартфоні

Як дізнатися, яка небезпечна і непотрібна інформація зберігається в смартфоні
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Більшість людей ставляться до своїх смартфонів як до гаманців. Вони зберігають там цифрові копії своїх банківських карт, посвідчень особи та проїзних на транспорт. Хоч це і зручно, але тримати особисту інформацію на смартфоні ризиковано. Шахраї можуть отримати доступ до неї найрізноманітнішими методами. Які дані краще не зберігати в смартфоні?

Списки паролів

Зберігання паролів у смартфоні дуже ризиковане – втрата доступу до гаджета може спричинити ланцюжок порушень безпеки. Якщо ваш смартфон буде зламаний або вкрадений, зловмисник також отримає доступ до ваших облікових записів електронної пошти, профілів у соціальних мережах і банківських додатків.

Якщо ви постійно забуваєте свої облікові дані для входу, використовуйте безпечні менеджери паролів. Вони зберігають усі комбінації логінів і паролів у зашифрованому сховищі – вам потрібно запам’ятати тільки один майстер-пароль.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Номери банківських рахунків і PIN-коди

Ніколи не зберігайте номери банківських рахунків і PIN-коди у своєму смартфоні, особливо якщо ви використовуєте його для мобільного банкінгу. Як і у випадку з паролями, вам слід або запам’ятати їх, або використовувати безпечний додаток для управління паролями.

Домашня адреса

Позбавтеся від файлів, у яких зазначено вашу домашню адресу. Шахраї можуть використовувати цю інформацію, щоб відстежувати або переслідувати вас і навіть можуть проникнути до вашого будинку.

Також вимкніть служби визначення місця розташування на вашому телефоні. Деякі додатки для соціальних мереж публікують ваше поточне місце розташування, коли ви завантажуєте повідомлення, ділитеся історіями або просто виходите в інтернет. Візьмемо, наприклад, функцію Telegram “Люди поруч”. Вона сповіщає облікові записи Telegram, які використовують ту саму функцію, якщо ви перебуваєте в межах двох кілометрів від їхнього поточного місця розташування. Краще її відключити.

Фотографії посвідчень особи

Ви можете використовувати фотографії своїх документів для перевірки особи в різних повсякденних справах. Крім того, вони корисні в надзвичайних ситуаціях, таких як незапланована госпіталізація.

Незважаючи на ці переваги, зберігати фотографії документів у смартфоні занадто ризиковано. Викрадачі особистих даних без вагань використовують їх для шахрайських дій. Наприклад, вони можуть взяти кредити на ваше ім’я.

Авторизація в акаунтах соціальних мереж

Відкриті акаунти в соціальних мережах на смартфоні – серйозна загроза безпеці. Будь-хто зможе отримати до них доступ після розблокування вашого пристрою.

Найпростіший спосіб – виходити зі своїх облікових записів у соціальних мережах. Або обмежте доступ до додатків за допомогою ще одного рівня безпеки. Ви можете заблокувати застосунки на iPhone за допомогою Face ID або встановити паролі в застосунках на пристроях з Android.

Особисті фотографії та відео

Видаліть свої відверті фотографії або помістіть їх у папки, захищені паролем. Недбале зберігання таких даних у фотогалереї робить вас уразливим для шантажу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.