Експерт розповів про дії при втраті смартфона

Ми з'ясували що потрібно робити у разі втрати смартфона.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Між смартфонами iPhone та Android-пристроями надійніша система пошуку у iPhone, але в обох випадках системи відстеження смартфона потрібно активувати заздалегідь: в iPhone потрібно включити пункт «Знайти iPhone» у налаштуваннях; у Google-смартфонах опцію «Знайти пристрій» увімкнено за замовчуванням.

«При втраті найочевидніший перший крок — зателефонувати на свій смартфон, сподіваючись, що пристрій знайшов порядна людина. Якщо вдасться одразу домовитися про зустріч – вам пощастило. В іншому випадку на дзвінок або не дадуть відповідь і намагатимуться скинути/перепрошувати смартфон, або дадуть відповідь і спробують шахрайським чином вивідати PIN-код для розблокування екрану. У випадку з пристроями Apple, якщо на дзвінок ніхто не відповів, варто увімкнути режим зникнення (в ньому на екрані втраченого смартфона висвітиться контактний номер і прохання зателефонувати власнику) і сподіватися, що смартфон знайдуть/повернуть до того, як розрядиться акумулятор. Або смартфон знайдуть зловмисники та продадуть на запчастини», – сказав експерт.

Зі смартфонами на базі Android ситуація подібна: через пов’язані пристрої є можливість «продзвонити» телефон (запустити відтворення рингтона навіть у беззвучному режимі), заблокувати та вивести контактний номер на екран або очистити пристрій та змиритися з його остаточною втратою, додав Харитонов.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

«На жаль, смартфони на Android простіше скинути до заводських налаштувань. Теоретично скинутий на заводські налаштування вкрадений смартфон повинен вимагати увійти в той же обліковий запис Google, з яким він був вкрадений, і не пропустити зловмисника в Android. Але через низьку компетентність програмістів цей захист постійно оминають», — сказав фахівець.

Ще власникам Android-смартфонів варто заздалегідь розшукати в налаштуваннях телефону рядок для особистих даних – наприклад, ім’я та номер вашого родича/друга, якому можна буде зателефонувати при втраті пристрою, зазначив Харитонов.

«Щойно людина, яка знайшла смартфон, побачить номер та ім’я на заблокованому екрані (до того, як ви кинетеся шукати телефон за допомогою дистанційних сервісів з ПК), він зі значно більшою ймовірністю зателефонує за номером, ніж якщо це буде просто смартфон з вимогою ввести PIN», – зазначив співрозмовник видання.

Врятувати смартфон від продажу на запчастини, якщо його знайде недобросовісна людина, нічого не допоможе, але ускладнити життя зловмисникові зможе не лише реєстрація в смартфоні облікового запису Google та захист за допомогою PIN+відбитків пальців, а й реєстрація в обліковому записі виробника смартфона (Xiaomi, Realme, Samsung та інших), заявив експерт.

«Бо такий захист перешкоджає не лише скидання на заводські налаштування, а й перепрошивці. А це означає, що тому, хто знайде смартфон, в більшості випадків буде набагато простіше і зручніше повернути його власнику, ніж шукати охочих купити заблокований екземпляр або шукати «підпільні» сервісні центри, здатні перепаяти мікросхему пам’яті — це малоймовірно, паяння в смартфонах занадто «ніжна» і складна – Як правило, мікросхеми замінюють цілком, а для перепродажу це малопридатний сценарій », – сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.