У чому різниця між eSIM та iSIM. Чим вони відрізняються від звичайних SIM-карт

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За роки існування стільникового зв’язку СІМ-карти пройшли довгий шлях від повнорозмірних SIM розміром з банківську картку до nano-SIM, яка цілком може вміститися на нігті дорослої людини.

Далі зменшувати розміри вже фізично неможливо, інакше довелося б вставляти і витягувати СІМ за допомогою хірургічних інструментів під мікроскопом.

Логічним продовженням трансформації стала інтеграція SIM до апаратної частини смартфона. eSIM або ” вбудовані СІМ ” є невеликим модулем пам’яті, розміром 5 на 6 мм. Він постійно змонтований усередині смартфона або будь-якого іншого абонентського пристрою і виконує ті ж функції, що і звичайна SIM.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Головна відмінність eSIM від класичних у тому, що для підключення до оператора потрібно не вставляти SIM, як і раніше. Тепер дані на eSIM записуються за допомогою спеціального QR-коду, який генерує стільникова компанія спеціально для Вас та Вашого смартфона.

Таким чином, відпадає необхідність відвідувати салон стільникового зв’язку, тому що всю процедуру підключення в майбутньому можна буде пройти віддалено. Крім того, eSIM заощаджує простір в апаратній частині пристрою. Звільнене місце можна використовувати для інших корисних датчиків, пам’яті або акумулятора.

Здавалося б, що eSIM – це межа досконалості, але не тут було. На зміну eSIM вже зараз приходять iSIM-integrated SIM, тобто ” інтегровані СІМ “.

Стривайте! Так eSIM вже інтегровані у смартфон. Все правильно, але iSIM інтегровані не просто в телефон, а в процесор телефону. Дані СІМ-карти записуються в спеціальний елемент, що називається Tamper-resistant element (TRE) – “елемент захищений від злому”.

Габарити TRE становлять лише частку квадратного міліметра. Якщо eSIM можна цілком побачити неозброєним оком розкривши задню кришку смартфона, то побачити фізичний носій iSIM без повного знищення процесора і хорошого мікроскопа вже неможливо.

Навіщо знову окремий модуль пам’яті? Чи не простіше просто записати дані SIM у пам’ять смартфона? Так, простіше, але не безпечніше . Дані iSIM зберігаються в окремій пам’яті (TRE) на низькому рівні програмного забезпечення для максимального ускладнення їхнього злому, заміни та зчитування.

Не говоритиму, що шахраї не зможуть дістатися даних iSIM, але зробити це буде не простіше ніж з eSIM або традиційною SIM-картою, як окремої картки.

А що отримує абонент від переходу на iSIM? Ті самі плюси, що й від eSIM плюс додаткове скорочення простору всередині пристрою. Крім того, iSIM менше витрачає заряд акумулятора.

Це ще сильніше розширює область використання модулів стільникового зв’язку в навколишніх процесах і пристроях. Різні датчики, інтернет-речей, розумний будинок, медичні прилади, промисловість, безпека дорожнього руху і т.д. і т.п. Перелічувати можна нескінченно.

Що найцікавіше, процесори з TRE вже зараз встановлюються у пристроях . Наразі мільйони смартфонів фактично готові до запуску нової технології. Рідкісний випадок, коли оператори та виробники обладнання для стільникового зв’язку опинилися позаду прогресу))

Однак це не недолік, а, навпаки, перевага. Коли стільникові компанії підготуються до інтегрованих SIM, поширення цієї технології буде дуже стрімким.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.