Статті

Ваш смартфон знає про вас більше, ніж ви думаєте

Share
Час читання: 4 хв.

Безтурботний перегляд відео в TikTok, перегортання стрічки в соціальних мережах, спілкування в месенджерах – всі ці звичні нам дії, як з’ясовується, залишають незабутній слід у цифровому просторі. Програми невпинно збирають дані про нас, а ми, як ні в чому не бувало, продовжуємо користуватися ними, не замислюючись про наслідки. Але чи не час нам набратися хоробрості і сказати: «Досить!»?

Пам’ятаєте, як у грудні минулого року багато ЗМІ та експертів активно розплющували очі громадськості на те, що навіть уряди та правоохоронні органи багатьох держав можуть стежити за активністю вашого смартфона? Так, саме вони запитують дані push-повідомлень у таких гігантів, як Apple або Google. Ми всі були вражені таким нахабством, але, як з’ясовується, цей факт лише вершина айсберга.

Чи готові дізнатися ще більше? Не тільки влада може бачити дані ваших push-повідомлень. Так-так, ви правильно прочитали. Програми, які ви любите та якими користуєтеся щодня, теж це роблять. І найгірше в цій ситуації — вони роблять це навіть тоді, коли ви самі не відкриваєте програму!

Але не впадайте у відчай, адже у нас є і хороші новини. Ви можете покласти край цьому неподобству та взяти контроль над своїми даними у свої руки. Так, це вимагатиме деяких зусиль, але результат того вартий. Адже ваше цифрове життя – це ваше життя, і тільки ви маєте право вирішувати, який слід залишити в ньому. Як кажуть, знання – сила, і ця публікація – ваш перший крок до звільнення від «цифрового рабства».

Як програми використовують повідомлення для стеження за вами

У цьому прекрасному світі технологій, де всі ваші девайси та програми працюють разом, створюючи синергію, є темна сторона. І вона стосується того, як програми можуть порушувати вашу конфіденційність, використовуючи щось таке просте, як push-сповіщення.

Згідно з дослідженням, проведеним «дуетом безпеки» Mysk, додатки на iOS використовують певну лазівку в системі push-повідомлень для видалення особистих даних з вашого iPhone та надсилання їх на віддалені сервери. Незважаючи на те, що це звучить як сюжет для техно-трилера, це справді відбувається прямо зараз, у вашій кишені.

Спробуймо розібратися, як це працює. iOS дозволяє програмам працювати у фоновому режимі при отриманні push-повідомлень. Це робиться для того, щоб програма могла розшифрувати інформацію, що міститься в повідомленні, або завантажити дані, прикріплені до повідомлення. Все це здається цілком розумним, чи не так? Однак дослідники з Mysk стверджують, що багато «жадібних даних» додатків використовують цю можливість для відправки аналітичних даних на свої сервери.

Стає ще цікавіше. Це зловживання механізмом push-повідомлень може бути використане для зняття відбитків пальців користувачів. Уявіть собі: при отриманні повідомлення від TikTok, програма моментально надсилає аналітичні дані. Коли повідомлення видаляється, TikTok надсилає додаткові дані, включаючи час роботи системи без збоїв. Це означає, що TikTok може дізнатися скільки часу пройшло з моменту перезавантаження вашого iPhone, навіть якщо ви ніколи не відкривали програму.

Не тільки TikTok загрожує вашій конфіденційності. Подібне відбувається з повідомленнями багатьох соцмереж. Коли ви очищаєте ці повідомлення, програми оновлюють час роботи iPhone без збоїв, а також збирають іншу інформацію про пристрій. Ця інформація може включати мовні налаштування пристрою, доступну пам’ять, стан батареї, модель пристрою і навіть яскравість дисплея. На думку представників Mysk, ці дані можуть бути використані для відстеження дій користувача в iOS без фактичного відкриття відповідної програми.

Так що, шановні читачі, наступного разу, коли ви отримаєте push-повідомлення, пам’ятайте, що воно може нести в собі більше, ніж просто повідомлення. Ваш iPhone може бути перетворений на підслуховуючий пристрій, і це не вимагає від хакерів будь-яких складних маніпуляцій. Вони просто використовують проти вас систему, яка була створена для зручності користувачів.

Захист персональних даних: як не дати програмам стежити за вашою активністю

Ми всі використовуємо мобільні програми кожен день, і ці програми, незалежно від того, знаємо ми про це чи ні, можуть відстежувати нашу активність. Сьогодні ми присвятимо трохи часу цій важливій темі та обговоримо, як можна обмежити відстеження активності за допомогою push-повідомлень.

На даний момент існує одне просте, але дієве рішення: відключити push-сповіщення для всіх програм . Ця рекомендація спадає на думку багатьом експертам в першу чергу, особливо враховуючи, що дані про push-сповіщення можуть бути запитані правоохоронними органами та урядами у Apple і Google. Таким чином, найпростіший спосіб захиститися — не давати доступу до даних, які можуть бути цікавими для цих компаній.

Однак, все не так просто, як здається. Повідомлення дійсно можуть бути корисними, особливо в додатках для обміну повідомленнями – наприклад, WhatsApp або Telegram. Якщо ви відключите push-сповіщення для таких програм, ви ризикуєте відстати в групових обговореннях або не дізнатися про важливе особисте повідомлення, що, зрештою, може призвести до того, що основна мета використання смартфона буде втрачена.

Отже, перед вами стоїть складний вибір: який рівень відстеження даних ви готові терпіти? Наша рекомендація полягає в тому, щоб відключати сповіщення для всіх програм, які ви можете собі дозволити. Ось приклад: я постійно відключаю повідомлення від Pinterest, оскільки можу самостійно перевіряти стрічку своїх підписок, а також цікавитись рекомендаціями. При цьому я уникаю неприємних та нав’язливих повідомлень, якими програма любить закидати своїх користувачів. У той же час я залишаю ввімкненими повідомлення в месенджерах, оскільки не хочу пропускати важливу інформацію від друзів та сім’ї, навіть якщо це означає, що «великий брат» може використовувати мої дані.

Підведемо підсумок

Ми сподіваємося, що найближчим часом Apple і Google вирішать цю проблему конфіденційності та безпеки, заборонивши додаткам отримувати цю інформацію щоразу, коли надходять push-сповіщення. Але до того наш захист у наших власних руках: ми можемо або дозволити додаткам сповіщати нас, або повністю заборонити цю функцію. Вибір за вами!

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: поради
  • Останні записи

    Британець замість iPhone 16 Pro отримав від Apple два блокноти

    У Великобританії чоловік замовив на офіційному сайті компанії Apple новий iPhone 16 Pro, але в…

    30.09.2024

    Microsoft випустила для ознайомлення безкоштовні версії Windows 11

    Компанія Microsoft представила безкоштовні ознайомчі версії Windows 11 перед виходом великого оновлення 24H2. Як правило,…

    30.09.2024

    Новий MacBook Pro на базі M4 отримає вдвічі більше ОЗП

    Авторитетний інсайдер під ніком ShrimpApplePro поділився у сервісі мікроблогів X фотографією упаковки базового 14-дюймового MacBook…

    30.09.2024

    Експерти розібрали Samsung Galaxy S24 FE і оцінили його ремонтопридатність

    YouTube-канал PBKreviews провів повне розбирання нового смартфона Galaxy S24 FE, щоб оцінити його ремонтопридатність. Що…

    30.09.2024

    Sony прискорить розробки ігор для PlayStation за допомогою штучного інтелекту

    Компанія Sony прагне зробити процес створення ігор для PlayStation більш ефективним та якісним, використовуючи передові…

    30.09.2024

    Яким має бути сучасний ноутбук для роботи

    Технології не стоять на місці - це стосується абсолютно всього. Поговоримо про ноутбуки. Уявімо ситуацію,…

    30.09.2024