Статті

Громадський Wi-Fi може бути шкідливим – що робить його небезпечним

Share

Зараз важко знайти громадське місце без Wi-Fi. У кафе, ресторанах, бібліотеках і торгових центрах завжди є безкоштовні точки доступу. Люди бездумно підключаються до цього Wi-Fi, щоб не витрачати трафік операторів, але ніхто ні на секунду не замислюється, що таке підключення може бути шкідливим.

У більшості випадків громадський Wi-Fi не захищений, а якщо і захищений, то протоколи шифрування застарілі. Як наслідок, зловмисники мають безліч варіантів, як зламати чужі пристрої та отримати особисту інформацію. Їм не обов’язково бути професійними хакерами, вони можуть просто переглянути інструкції в інтернеті або завантажити спеціальні програми, які є у вільному доступі.

Шахраї мають багато схем злому. Вони зосереджуються на самій мережі Wi-Fi і на тому, як вона зашифрована. Основні способи, якими хакери зламують чужі пристрої

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Фішингові сторінки

Цього способу варто побоюватися не тільки при підключенні до публічного Wi-Fi. Шахраї створюють сайт, схожий на певний офіційний сайт. Коли людина переходить на потрібну сторінку і залишає там дані, ці дані автоматично передаються хакерам для використання в особистих цілях. Відрізнити ці сайти дуже складно, і іноді люди нічого не підозрюють.

Обман власників Wi-Fi

Окрім хакерів, шкодити користувачам можуть і особи, які встановили Wi-Fi. Вони також можуть збирати дані про відвідувачів і використовувати їх для реклами та продажу третім особам. У деяких випадках підключені пристрої також використовувалися для майнінгу. Як відомо, чим більше гаджетів, тим краще.

Крадіжка даних посередниками

Деякі веб-сайти захищені протоколом HTTPS. Тут хакери можуть використовувати певні атаки, які можуть перехопити всю інформацію між сервером і користувачем. Зловмисники можуть заволодіти будь-чим – від особистих даних до банківських паролів.

Недостатнє шифрування

Публічні точки доступу часто бувають незахищеними. Про них ніхто не думає і навіть не намагається шифрувати. Саме такі Wi-Fi найбільше подобаються зловмисникам. Їх дуже легко зламати і отримати будь-яку інформацію від користувача.

Підроблені Wi-Fi мережі

Замість того, щоб зламувати існуючі мережі, шахраї іноді створюють власні мережі. Вони дають їй ту ж назву, що і справжній мережі, або маскують її під публічну точку доступу. В результаті люди підключаються до Wi-Fi і не здогадуються, що це несправжня мережа. Всі дані надсилаються безпосередньо зловмиснику, який може легко ними скористатися. Насправді були випадки, коли люди втрачали гроші, підключаючись до фальшивих мереж Wi-Fi.

Вірусні програми

Після підключення до публічного Wi-Fi ви можете отримати повідомлення про те, що було завантажено програму. Це робота кіберзлочинців. Вони змушують вас встановити програмне забезпечення та отримати всі дані з вашого пристрою. Люди можуть не знати про це. Єдиний спосіб усунути небезпеку – видалити додаток.

Звичайно, повністю уникнути використання громадського Wi-Fi неможливо, але краще користуватися ним рідко і обережно. Потрібно перевіряти імена на точність, контролювати з’єднання та уникати підозрілих сайтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Чому не потрібно клеїти захисне скло на телефон: 5 порад

    Купуючи новий смартфон, більшість людей відразу поспішають убезпечити телефон від ударів за допомогою захисного скла.…

    26.05.2024

    Google співпрацюватиме з TSMC у створенні процесора Tensor G5, який буде основою Pixel 10

    Згідно з останньою інформацією, Google співпрацюватиме з TSMC для виробництва свого майбутнього чіпсету Tensor G5,…

    26.05.2024

    iPhone 16 – дата випуску, ціна, характеристики та багато іншого

    Серія iPhone 15 була випущена з новими функціями, такими як кнопка Action, титановий корпус, найкращі…

    26.05.2024

    5 найкращих основних бойових танків у світі за версією видання The National Interest

    Порівнювати зразки озброєння та військової техніки, випущені в різних країнах – справа вкрай невдячна. Чому?…

    26.05.2024

    Генерал армії США: поразка України стане поразкою НАТО

    Колективний Захід продовжує надавати Києву військову "допомогу". Існує думка, що західна коаліція надає Україні рівно…

    26.05.2024

    Пам’ять DDR6 буде вдвічі швидше за найшвидші модулі DDR5

    Пам'ять стандарту DDR5 була випущена в 2020 році, але DDR4, як і раніше, можна використовувати…

    26.05.2024