Статті

Як зберегти батарею смартфона, на думку вчених: 6 способів

Share

Існує два актуальні типи батарей. Літій-іонні частіше зустрічаються – вони стоять у телефонах, планшетах, навушниках та іншій електроніці. Після їхнього апгрейду виникли літій-полімерні батареї. У них відсутній рідкий електроліт, що вважається безпечнішим, оскільки електроліт у літій-іонних АКБ може замерзнути і витекти. Хоч би якими ємними батареї були, вони все одно зношуються і гірше тримають заряд. Однак їхній термін служби можна і потрібно продовжувати.

1. Не заряджайте до 100%

Ходили чутки, що розрядка до 100% продовжить термін служби акумулятора. Так справді було, але зі стародавніми телефонами з нікель-кадмієвими батареями. У цих батареях є «ефект пам’яті» — напіврозряджений телефон ставили на зарядку, він «запам’ятовував» скільки енергії в нього залишилося, а потім дозаповнювався саме на той відсоток, а не до повного заряду.

Літієві батареї позбавлені такого ефекту – для них повний розряд і згубні заряд. Сучасні акумулятори мають обмежену кількість циклів заряджання, в середньому АКБ у телефонах розраховані на 600-800 циклів. Експерти рекомендують заряджати телефон на 15-20%, постійно тримаючи його в проміжку між 80 і 90%. Таким чином вдасться збільшити кількість циклів та батарея прослужить довше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. Слідкуйте за відсотками, що «скачуть»

Не можна переповнити зарядом справний акумулятор, оскільки в ньому є спеціальні контролери. Якщо цей контролер зламався, в батарею надійде кількість заряду, на який вона не розрахована. Це призведе до перезаряду та перегріву. На поломку контролера може вказувати, що смартфон неправильно відображає відсоток заряду. Наприклад, при 50% він сідає за хвилину, або ривками розряджається зі 100% до 0%.

З відстеження стрибків можуть виникнути проблеми, вважає експерт. Смартфони відображають умовний та неточний залишок заряду, оскільки перерахувати іони в електроліті неможливо.

3. Вимкніть віброрежим

Віброрежим у смартфоні також завдає шкоди батареї. Вібромотор потребує багато енергії. Ще через коливання електроди поступово можуть пройти крізь діелектричний шар, а контакти відламатися. Явище дуже рідкісне – виробники часто захищають деталі від негативного впливу вібрації. Лайфхак, скоріше, актуальний для власників бюджетних моделей.

4. Уникайте екстремальних температур

Переохолодження і перегрів АКБ призводить до її псування, тому що усередині утворюються «дендрити літію», що викликають коротке замикання. Якщо пощастить – батарея просто перестане тримати заряд і її доведеться міняти, якщо ні – акумулятор задимиться або вибухне.

<…> робота акумулятора — це ланцюг складних хімічних реакцій, температура безпосередньо впливає швидкість їх протікання. При сильному нагріванні ці процеси протікатимуть дуже швидко і неконтрольовано <…>Данило Курушин

Експерт також порекомендував не нагрівати смартфон від внутрішніх чинників: довгі ігрові сеанси або купа запущених програм.

5. Тільки оригінальні кабелі та блоки живлення

Неякісне з/в може перегрітися і стати причиною пожежі. Найкраще використовувати те, що було в комплекті з телефоном. Уникайте старих, надламаних проводів. Данило Курушин

Якщо комплектна зарядка зламалася, купіть таку саму або з аналогічними характеристиками. Зверніть увагу на силу струму (A), напругу (B або V) та потужність (Вт або W). Нехай ці значення будуть такими ж, якими були у вашої оригінальної зарядки. Зазвичай характеристики вказані на корпусі з/в. Якщо покупка оригінальних аксесуарів – удар по гаманцю, придивіться до моделей знаменитих брендів.

6. Заряджайте смартфон лише під наглядом

Вночі, коли акумулятор вже заповнений, невеликий заряд від розетки продовжує підтримувати його на 80-100%. Так згодом знижується ємність батареї. Теоретично, несправність контролера може вести до перезаряду батареї і потенційно загрожувати пожежею.

Якщо телефон заряджаєте вдень, утримайтеся від використання. Так ви не пошкодите роз’єм, з/в чи провід. Не виключено і удар струмом від розетки.

Що в результаті

Як уже відомо, з часом експлуатації будь-яка батарея зношується, хоч би як ви намагалися зберегти її. Якщо поради вище не допомагають, і акумулятор вже втомився, зверніться в сервізний цент. Заміна АКБ коштує в рази дешевше за новий смартфон. У середньому акумулятори служать від 3 до 5 років. За ці роки телефон може застаріти “морально”. Тому потрібно зважити все за і проти: купувати новий пристрій чи міняти АКБ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Нова кнопка “Захоплення” в iPhone 16: все, що ми знаємо

    У той час як в iPhone 15 Pro з'явилася кнопка "Дія", вся лінійка iPhone 16,…

    11.05.2024

    Apple представить Siri зі штучним інтелектом на WWDC

    Технологічні боги нарешті посміхнулися Siri, якщо звіт, опублікований сьогодні в New York Times, відповідає дійсності.…

    11.05.2024

    Інсайдери показали новий концепт Apple Watch X з фронтальною камерою

    Цього року Apple випустить 10-ту серію Apple Watch, яка може отримати назву Apple Watch X.…

    11.05.2024

    Стосується всіх абонентів: «Київстар» повідомив, що буде із зв’язком

    У телекомунікаційній компанії «Київстар» розповіли своїм абонентам про нову технологію, завдяки якій зв'язок ще кращий.…

    10.05.2024

    10 причин, чому люди досі використовують Skype

    Skype, запущений у 2003 році, був піонером у галузі VoIP-зв'язку, миттєво завоювавши серця користувачів по…

    10.05.2024

    10 причин дочекатися виходу iPhone 17 у 2025 році

    Стратегія випуску нових моделей iPhone у Apple розрахована на кілька років наперед. Не встигне одне…

    10.05.2024