Статті

5 унікальних функцій USB-C і як їх використовувати

Share

USB-C практично став стандартом для ноутбуків, смартфонів та інших гаджетів. Він швидше, менший і універсальніший, ніж попередні стандарти, і в нього також є деякі корисні функції, які можна назвати унікальними.

Симетричний роз’єм

Роз’єм USB-C можна вставляти в порт будь-якою стороною на відміну від класичних USB-A та USB-B.

Високошвидкісна передача даних

Завдяки специфікації USB4 2.0 USB-C може надсилати файли зі швидкістю до 80 Гбіт/с.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найчастіше USB-C використовує стандарт передачі 3.2 Gen 1, що забезпечує гідну швидкість доставки однієї лінії 5 Гбіт/с. Стандарт передачі 3.2 Gen 2 забезпечує більш вражаючу швидкість передачі даних — 10 Гбіт/с. Двоканальний режим забезпечує ще більшу швидкість передачі даних.

Така висока швидкість передачі зручна в системах доставки файлів і може заощадити час.

Заряджання гаджетів

Специфікація Power Delivery була представлена ​​для виробників ПК, яким була потрібна велика пропускна здатність від USB-роз’ємів.

Протокол Power Delivery максимально використовує порт USB-C та може подавати потужність до 100 Вт (20 В/5 А). Враховуючи, що більшість ноутбуків для заряджання вимагають 45-65 Вт, цього більш ніж достатньо.

USB-C може регулювати потужність, що подається, щоб пристрій, який він заряджає, отримував необхідну кількість. Поки що технологія Power Delivery реалізована не у всіх роз’ємах Type-C, але вона вже є.

Альтернативні режими

USB-C не обмежується лише передачею даних або зарядженням гаджетів. Його можна використовувати для передачі відео та аудіо.

USB-C підтримує різні альтернативні режими, які дозволяють використовувати протоколи, відмінні від USB через кабель і роз’єм USB-C. Підтримувані стандарти, відмінні від USB, включають HDMI, DisplayPort, Thunderbolt, MHL та аналоговий звук.

DisplayPort: USB-C підтримує інтерфейс DisplayPort, який дозволяє передавати аудіо та відео DisplayPort за допомогою роз’єму USB-C. Він набагато менш потужний, ніж Thunderbolt 3, і може стати в нагоді, якщо ваші пристрої несумісні з останнім.

HDMI: Ще одним важливим альтернативним режимом, представленим у роз’ємах USB-C, є альтернативний режим HDMI, що дозволяє використовувати кабель USB-C-HDMI для підключення до екрана з роз’ємом HDMI без використання адаптерів або ключів.

Thunderbolt: USB-C підтримує Thunderbolt – високошвидкісний інтерфейс, що дозволяє підключати зовнішні периферійні пристрої, наприклад зовнішні жорсткі диски. Thunderbolt 3 використовує той же фізичний роз’єм, що і USB-C, але забезпечує швидшу передачу даних.

MHL: MHL або Mobile High-Definition Link – це технологія, яка дозволяє підключати мобільний пристрій (наприклад, смартфон або планшет) до телевізора або іншого дисплея. Він дозволяє відображати екран мобільного пристрою на великому екрані, а також керувати пристроєм за допомогою пульта телевізора. Крім того, MHL через USB підтримує відео з роздільною здатністю до 8K та об’ємний звук.

ВАЖЛИВО! Не всі порти USB-C підтримують всі ці альтернативні режими, тому важливо перевірити характеристики пристроїв та кабелів.

Компактний розмір

Роз’єми Type-C забезпечують суттєві переваги, особливо з погляду розміру. Цей роз’єм ідеально підходить для сучасних ультрапортативних комп’ютерів та смартфонів завдяки своєму невеликому розміру та універсальності.

Один стандарт USB, щоб керувати Всесвітом усіма пристроями

USB-C ще має пройти довгий шлях розвитку, але USB-C має величезний потенціал, і, схоже, поки ми бачимо тільки вершину айсберга.

Відносно новий кросплатформовий роз’єм швидко витісняє застарілі. Навіть всемогутній Apple відмовляється від Lightning та переходить на USB-C. Хоча тут все не так просто. ))

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Стосується всіх абонентів: «Київстар» повідомив, що буде із зв’язком

    У телекомунікаційній компанії «Київстар» розповіли своїм абонентам про нову технологію, завдяки якій зв'язок ще кращий.…

    10.05.2024

    10 причин, чому люди досі використовують Skype

    Skype, запущений у 2003 році, був піонером у галузі VoIP-зв'язку, миттєво завоювавши серця користувачів по…

    10.05.2024

    10 причин дочекатися виходу iPhone 17 у 2025 році

    Стратегія випуску нових моделей iPhone у Apple розрахована на кілька років наперед. Не встигне одне…

    10.05.2024

    Samsung вупистила One UI 6.1 для серії Galaxy Tab S8

    Samsung почала розгортання One UI 6.1 на планшетах компанії в березні з серією Galaxy Tab…

    10.05.2024

    Чіп M4 в iPad Pro перевищує M3 на 25%

    На сайті Geekbench з'явилися результати бенчмарків для нових моделей iPad Pro M4, що дають уявлення про те,…

    10.05.2024

    Microsoft додатково обмежить неактивовані версії Windows

    Microsoft вирішила ще сильніше ускладнити життя користувачів ПК із неактивованою Windows, додавши цього разу низку…

    10.05.2024