5 унікальних функцій USB-C і як їх використовувати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

USB-C практично став стандартом для ноутбуків, смартфонів та інших гаджетів. Він швидше, менший і універсальніший, ніж попередні стандарти, і в нього також є деякі корисні функції, які можна назвати унікальними.

Симетричний роз’єм

Роз’єм USB-C можна вставляти в порт будь-якою стороною на відміну від класичних USB-A та USB-B.

Високошвидкісна передача даних

Завдяки специфікації USB4 2.0 USB-C може надсилати файли зі швидкістю до 80 Гбіт/с.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найчастіше USB-C використовує стандарт передачі 3.2 Gen 1, що забезпечує гідну швидкість доставки однієї лінії 5 Гбіт/с. Стандарт передачі 3.2 Gen 2 забезпечує більш вражаючу швидкість передачі даних — 10 Гбіт/с. Двоканальний режим забезпечує ще більшу швидкість передачі даних.

Така висока швидкість передачі зручна в системах доставки файлів і може заощадити час.

Заряджання гаджетів

Специфікація Power Delivery була представлена ​​для виробників ПК, яким була потрібна велика пропускна здатність від USB-роз’ємів.

Протокол Power Delivery максимально використовує порт USB-C та може подавати потужність до 100 Вт (20 В/5 А). Враховуючи, що більшість ноутбуків для заряджання вимагають 45-65 Вт, цього більш ніж достатньо.

USB-C може регулювати потужність, що подається, щоб пристрій, який він заряджає, отримував необхідну кількість. Поки що технологія Power Delivery реалізована не у всіх роз’ємах Type-C, але вона вже є.

Альтернативні режими

USB-C не обмежується лише передачею даних або зарядженням гаджетів. Його можна використовувати для передачі відео та аудіо.

USB-C підтримує різні альтернативні режими, які дозволяють використовувати протоколи, відмінні від USB через кабель і роз’єм USB-C. Підтримувані стандарти, відмінні від USB, включають HDMI, DisplayPort, Thunderbolt, MHL та аналоговий звук.

DisplayPort: USB-C підтримує інтерфейс DisplayPort, який дозволяє передавати аудіо та відео DisplayPort за допомогою роз’єму USB-C. Він набагато менш потужний, ніж Thunderbolt 3, і може стати в нагоді, якщо ваші пристрої несумісні з останнім.

HDMI: Ще одним важливим альтернативним режимом, представленим у роз’ємах USB-C, є альтернативний режим HDMI, що дозволяє використовувати кабель USB-C-HDMI для підключення до екрана з роз’ємом HDMI без використання адаптерів або ключів.

Thunderbolt: USB-C підтримує Thunderbolt – високошвидкісний інтерфейс, що дозволяє підключати зовнішні периферійні пристрої, наприклад зовнішні жорсткі диски. Thunderbolt 3 використовує той же фізичний роз’єм, що і USB-C, але забезпечує швидшу передачу даних.

MHL: MHL або Mobile High-Definition Link – це технологія, яка дозволяє підключати мобільний пристрій (наприклад, смартфон або планшет) до телевізора або іншого дисплея. Він дозволяє відображати екран мобільного пристрою на великому екрані, а також керувати пристроєм за допомогою пульта телевізора. Крім того, MHL через USB підтримує відео з роздільною здатністю до 8K та об’ємний звук.

ВАЖЛИВО! Не всі порти USB-C підтримують всі ці альтернативні режими, тому важливо перевірити характеристики пристроїв та кабелів.

Компактний розмір

Роз’єми Type-C забезпечують суттєві переваги, особливо з погляду розміру. Цей роз’єм ідеально підходить для сучасних ультрапортативних комп’ютерів та смартфонів завдяки своєму невеликому розміру та універсальності.

Один стандарт USB, щоб керувати Всесвітом усіма пристроями

USB-C ще має пройти довгий шлях розвитку, але USB-C має величезний потенціал, і, схоже, поки ми бачимо тільки вершину айсберга.

Відносно новий кросплатформовий роз’єм швидко витісняє застарілі. Навіть всемогутній Apple відмовляється від Lightning та переходить на USB-C. Хоча тут все не так просто. ))

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.