Що таке Thunderbolt і чим він відрізняється від USB-C

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Thunderbolt – це тип технології апаратного інтерфейсу, який використовується для підключення різних пристроїв до ПК. Швидше за все, ви вже бачили Thunderbolt у вигляді характерних портів та кабелів – в останніх поколіннях використовується роз’єм USB-C. Це коротке визначення. Але якщо ви тут, то, швидше за все, шукаєте повніше пояснення того, що таке Thunderbolt і чим він відрізняється від USB-C.

У цьому посібнику ви отримаєте саме це: Ми розглянемо деякі з його поточних ітерацій та їх порівняння, розповімо, чим Thunderbolt відрізняється від USB-C, як визначити порти Thunderbolt, а також дізнаємося про останні новини про те, коли буде запущено Thunderbolt 5. Тепер давайте Розглянемо Thunderbolt ближче.

Thunderbolt 3 проти Thunderbolt 4

З моменту появи Thunderbolt у 2011 році було випущено кілька його версій. Але в наші дні, якщо ви купуєте пристрій з підтримкою Thunderbolt, ви, швидше за все, розглядаєте Thunderbolt 3 та Thunderbolt 4.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Thunderbolt 3, представлений у 2015 році, має роз’єм USB-C, максимальну швидкість передачі даних 40 ГБ/с та потужність до 15 Вт для роботи аксесуарів. Він також може підтримувати один 4K-дисплей та сумісний зі специфікацією USB4.

Thunderbolt 4, випущений у 2020 році, є останньою версією технології підключення, яка є на даний момент. Максимальна швидкість передачі даних у Thunderbolt 4 така ж, як і у Thunderbolt 3: 40 Гбіт/с, але вона є мінімальною, тоді як Thunderbolt 3 цієї вимоги не дотримується. Як і Thunderbolt 3, Thunderbolt 4 також оснащений роз’ємом USB-C та забезпечує подачу живлення до 15 Вт для аксесуарів. Але на цьому схожість між ними практично закінчується.

На відміну від Thunderbolt 3, Thunderbolt 4 підтримує два 4K-дисплеї та відповідає специфікації USB4. Крім того, Thunderbolt 4 має вдвічі більшу пропускну здатність PCIe SSD (32 Гбіт/с), ніж Thunderbolt 3 (16 Гбіт/с).

Чи є Thunderbolt тим самим, що і USB-C?

Ні. Хоча Thunderbolt нещодавно став використовувати роз’єм USB-C, це все ще різні технології підключення. Тому, оскільки порти Thunderbolt 3 і 4 призначені для використання з роз’ємами USB-C, не всі порти USB-C підтримують Thunderbolt.

Чи працюють аксесуари Thunderbolt та Thunderbolt 2 з Thunderbolt 3?

Може, але не без сторонньої допомоги. Підключення Thunderbolt 3 через USB-C не сумісне з пристроями на базі Thunderbolt або Thunderbolt 2 без дорогого адаптера.

Як дізнатися, чи маю порт Thunderbolt?

Є два основні способи дізнатися про це: Ви можете подивитися, чи є значок Thunderbolt поряд з портом USB-C вашого пристрою, або перевірити технічні характеристики вашого пристрою в Інтернеті, щоб побачити, чи згадується в описі продукту порт Thunderbolt.

Коли буде запущено Thunderbolt 5?

Хоча Intel офіційно представила Thunderbolt 5 у вересні 2023 року, точну дату запуску Thunderbolt 5 поки не оголошено. В даний час очікується, що випуск продуктів на базі Thunderbolt 5 розпочнеться у 2024 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.