Статті

Що буде, якщо покласти смартфон у мікрохвильовку

Share

На які тільки вчинки не йдуть люди заради задоволення своєї цікавості… В інтернеті можна зустріти купу трюків з мобільними пристроями, чиї автори пропонують виконувати деколи найбезрозсудніші дії. Один із таких полягає в тому, щоб покласти телефон у мікрохвильовку. Звучить заманливо, чи не так? Але що трапиться зі смартфоном у мікрохвильовці насправді?

Що буде, якщо засунути телефон у мікрохвильовку

Принцип роботи мікрохвильової печі полягає в тому, що прилад випромінює електромагнітні хвилі, і це призводить до нагрівання водомістких продуктів. НВЧ-випромінювання впливає і на людину. Згідно з інформацією, наведеною в журналі “Науковий огляд. Фундаментальные и прикладные исследования”, за тривалого впливу мікрохвилі проникають у тканини організму, порушуючи роботу різних органів: збільшення щитовидної залози, катаракта ока та інші.

Читаючи все це, мимоволі задаєшся питанням, а чи безпечно користуватися мікрохвильовкою? Відповідь на нього позитивна. Так, мікрохвильова піч безпечна для людського організму, і причина тому – ізоляція. Під час роботи НВЧ мікрохвилі відбиваються від стінок приладу, а сітка на дверцятах не дає їм проникнути назовні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Радіохвилі, випромінювані смартфоном, дуже схожі на мікрохвилі НВЧ за тим лише винятком, що в разі прямої взаємодії з людським організмом вони не завдають йому шкоди. Отже, прилад аналогічним чином пригнічує стільниковий зв’язок. Тому на телефон у мікрохвильовці майже неможливо додзвонитися.

Навіщо класти смартфон у мікрохвильовку

Телефон у мікрохвильовці є народним способом перевірки герметичності СВЧ-печі. Якщо на нього вдасться додзвонитися, то ізоляція недостатньо надійна, а в разі, якщо пристрій опиниться поза зоною дії мережі, виходить, що мікрохвилі не виходять за межі корпусу.

Необхідно зробити важливе зауваження. У більшості випадків мікрохвильовки не є повністю ізольованими. Тобто вони все-таки створюють електромагнітне випромінювання, що перевищує природні значення. Завдання розробників мікрохвильовок полягає не у створенні герметичної пастки, а в зниженні впливу НВЧ на людський організм. Для цього не потрібно повністю ізолювати корпус.

Власне, з цієї причини мій смартфон у мікрохвильовій печі виявився доступний. Водночас після закриття дверцят одразу відвалилося бездротове з’єднання по Wi-Fi, а якість приймання 4G знизилася в 6 разів: замість шести поділок залишилося одне.

Що буде, якщо увімкнути мікрохвильовку з телефоном

Усе, про що ми говорили раніше, не передбачає ввімкнення мікрохвильовки. З повним почуттям безпеки ви можете покласти смартфон у неактивну СВЧ-піч для досягнення втрати сигналу або перевірки її герметичності. А що, якщо увімкнути мікрохвильовку?

Як ви можете здогадатися, перевіряти це на практиці я не збираюся, та й завалювати вас науковими термінами, що пояснюють пряму взаємодію мікрохвиль і смартфона, теж не хочу. Усе, про що ви хочете знати, чудово проілюстровано в старому відеоролику на YouTube.

Після увімкнення мікрохвильовки телефон майже відразу починає іскрити, що свідчить лише про одне: вашому пристрою кінець. Якщо він усе-таки запуститься після нетривалої взаємодії з НВЧ, то з високою часткою ймовірності втратить здатність до здійснення і прийому дзвінків. Тому в жодному разі не намагайтеся провернути подібний трюк у себе на кухні. Телефон у мікрохвильовці не зарядиться і на смачну піцу теж не перетвориться.

Чи можна класти смартфон на мікрохвильовку

Нам залишилося торкнутися ще одного важливого питання, яке виникає через те, що навіть із закритими дверцятами СВЧ-піч не є повністю герметичною. У такому разі чи можна класти телефон на мікрохвильовку, коли вона працює?

Випромінювання СВЧ-печі, зокрема, безпечне і для смартфона. Але все-таки сказати про це зі 100-відсотковою впевненістю не можна. По-перше, герметичність корпусу у кожної моделі різна, а в процесі експлуатації вона може впасти. По-друге, під час роботи піч так чи інакше нагрівається, що теж негативно впливає на мобільний пристрій. Тому краще уникати прямого контакту смартфона і корпусу працюючої мікрохвильовки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

View Comments

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Що покажуть на PlayStation Showcase 2024: всі витоки

    Насувається новий ігровий рік. Безліч сюрпризів та подарунків. Sony буде дивувати і радувати своїх шанувальників…

    16.05.2024

    В Android 15 з’явиться «розумна» система захисту від крадіжки смартфона

    Як повідомляє The Verge, в операційній системі Android 15 від корпорації Google з'явиться низка "розумних"…

    16.05.2024

    Google представила 7 нових функцій, які з’являться в Android

    Коли ми говоримо про безпеку смартфонів, найчастіше нам розуміють різні механізми захисту від цифрових загроз…

    16.05.2024

    Xiaomi анонсувала USB4-кабель із підтримкою зарядки 240 Вт

    Xiaomi планує випустити новий кабель для заряджання та передачі даних. Він підтримує високу швидкість та…

    16.05.2024

    Huawei Pura70 Ultra порівняли за якістю камер із Samsung Galaxy S24 Ultra

    Насамперед експерт порівняв якість зйомки на фронтальну камеру 4К 60 к/с. На Huawei Pura70 Ultra…

    16.05.2024

    Представлені перші навушники з підтримкою ChatGPT

    Компанія Wooask Technology із Гонконгу випустила унікальні навушники TransBuds A8. Вони підтримують нейромережу ChatGPT, можуть…

    16.05.2024