Що буде, якщо покласти смартфон у мікрохвильовку

Що буде, якщо покласти смартфон у мікрохвильовку
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На які тільки вчинки не йдуть люди заради задоволення своєї цікавості… В інтернеті можна зустріти купу трюків з мобільними пристроями, чиї автори пропонують виконувати деколи найбезрозсудніші дії. Один із таких полягає в тому, щоб покласти телефон у мікрохвильовку. Звучить заманливо, чи не так? Але що трапиться зі смартфоном у мікрохвильовці насправді?

Що буде, якщо засунути телефон у мікрохвильовку

Принцип роботи мікрохвильової печі полягає в тому, що прилад випромінює електромагнітні хвилі, і це призводить до нагрівання водомістких продуктів. НВЧ-випромінювання впливає і на людину. Згідно з інформацією, наведеною в журналі “Науковий огляд. Фундаментальные и прикладные исследования”, за тривалого впливу мікрохвилі проникають у тканини організму, порушуючи роботу різних органів: збільшення щитовидної залози, катаракта ока та інші.

Читаючи все це, мимоволі задаєшся питанням, а чи безпечно користуватися мікрохвильовкою? Відповідь на нього позитивна. Так, мікрохвильова піч безпечна для людського організму, і причина тому – ізоляція. Під час роботи НВЧ мікрохвилі відбиваються від стінок приладу, а сітка на дверцятах не дає їм проникнути назовні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Радіохвилі, випромінювані смартфоном, дуже схожі на мікрохвилі НВЧ за тим лише винятком, що в разі прямої взаємодії з людським організмом вони не завдають йому шкоди. Отже, прилад аналогічним чином пригнічує стільниковий зв’язок. Тому на телефон у мікрохвильовці майже неможливо додзвонитися.

Навіщо класти смартфон у мікрохвильовку

Телефон у мікрохвильовці є народним способом перевірки герметичності СВЧ-печі. Якщо на нього вдасться додзвонитися, то ізоляція недостатньо надійна, а в разі, якщо пристрій опиниться поза зоною дії мережі, виходить, що мікрохвилі не виходять за межі корпусу.

Необхідно зробити важливе зауваження. У більшості випадків мікрохвильовки не є повністю ізольованими. Тобто вони все-таки створюють електромагнітне випромінювання, що перевищує природні значення. Завдання розробників мікрохвильовок полягає не у створенні герметичної пастки, а в зниженні впливу НВЧ на людський організм. Для цього не потрібно повністю ізолювати корпус.

Власне, з цієї причини мій смартфон у мікрохвильовій печі виявився доступний. Водночас після закриття дверцят одразу відвалилося бездротове з’єднання по Wi-Fi, а якість приймання 4G знизилася в 6 разів: замість шести поділок залишилося одне.

Що буде, якщо увімкнути мікрохвильовку з телефоном

Усе, про що ми говорили раніше, не передбачає ввімкнення мікрохвильовки. З повним почуттям безпеки ви можете покласти смартфон у неактивну СВЧ-піч для досягнення втрати сигналу або перевірки її герметичності. А що, якщо увімкнути мікрохвильовку?

Як ви можете здогадатися, перевіряти це на практиці я не збираюся, та й завалювати вас науковими термінами, що пояснюють пряму взаємодію мікрохвиль і смартфона, теж не хочу. Усе, про що ви хочете знати, чудово проілюстровано в старому відеоролику на YouTube.

Після увімкнення мікрохвильовки телефон майже відразу починає іскрити, що свідчить лише про одне: вашому пристрою кінець. Якщо він усе-таки запуститься після нетривалої взаємодії з НВЧ, то з високою часткою ймовірності втратить здатність до здійснення і прийому дзвінків. Тому в жодному разі не намагайтеся провернути подібний трюк у себе на кухні. Телефон у мікрохвильовці не зарядиться і на смачну піцу теж не перетвориться.

Чи можна класти смартфон на мікрохвильовку

Нам залишилося торкнутися ще одного важливого питання, яке виникає через те, що навіть із закритими дверцятами СВЧ-піч не є повністю герметичною. У такому разі чи можна класти телефон на мікрохвильовку, коли вона працює?

Випромінювання СВЧ-печі, зокрема, безпечне і для смартфона. Але все-таки сказати про це зі 100-відсотковою впевненістю не можна. По-перше, герметичність корпусу у кожної моделі різна, а в процесі експлуатації вона може впасти. По-друге, під час роботи піч так чи інакше нагрівається, що теж негативно впливає на мобільний пристрій. Тому краще уникати прямого контакту смартфона і корпусу працюючої мікрохвильовки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.