Чому у 2024 році смартфону мало 128 ГБ пам’яті

Чому у 2024 році смартфону мало 128 ГБ пам'яті
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Усі ми звертаємо увагу на обсяг пам’яті в смартфоні. Адже саме від місткості накопичувача залежить, скільки даних вийде зберегти на пристрої, і навіть те, з якою швидкістю працюватиме Андроїд. У зв’язку з цим дуже гострим стає питання оптимальної пам’яті. Багато хто вважає, що з точки зору вартості пристрою і його можливостей цілком вистачить смартфона на 128 ГБ. Але я переконаний у недостатності такої місткості накопичувача, і зараз це доведу.

Скільки місця займає Android

Навіть на новому смартфоні кілька десятків гігабайтів займає система. Так, минулого року покупці пристроїв лінійки Galaxy S23 на базі OneUI 5.1 з жахом для себе виявили, що Андроїд важить 30-60 ГБ. Тобто він займає майже половину заявленого простору, якщо брати телефон на 128 ГБ.

Після цього інші виробники почали мірятися, у кого система займає менше місця. Так, анонсуючи оболонку HyperOS, компанія Xiaomi заявила, що її прошивка є найлегшою і важить 9 ГБ. Щоправда, у цьому випадку є чимало нюансів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

По-перше, в реальності HyperOS займає трохи більше місця (на моєму Xiaomi 12T Pro майже 13 ГБ). По-друге, зменшення розміру прошивки досягається шляхом вирізання з прошивки деяких функцій, а для доступу до них потрібне завантаження додаткових даних (наприклад, для режимів камери). Після цього система починає важити вже без 20 ГБ. Нарешті, крім прошивки на смартфоні встановлено кілька десятків додатків, які не можна видаляти, чий розмір навіть без кешу становить до 10 ГБ. Виходить, що одна тільки система за замовчуванням займає 25-30 ГБ, і від заявлених 128 ГБ у нас залишається всього 100 ГБ.

Скільки важать додатки на Android

Якщо поглянути на розмір додатків у Google Play, то складно запідозрити будь-яку загрозу. Так, за останні роки вони збільшилися, але для встановлення месенджера або мобільного клієнта соцмережі досі потрібно 100-300 МБ. Не так вже й багато, правда?

Однак з часом додатки (як встановлені, так і стандартні) починають обростати кешем і даними. У підсумку умовний Яндекс всього за кілька місяців може розжиріти до 13 ГБ, а Telegram, де ви підписані на різні канали, до 20-30 ГБ. І це за умови, що в налаштуваннях месенджера буде ввімкнено автоматичне очищення кешу щотижня.

Крім браузера, соцмереж і месенджерів, на вашому смартфоні, напевно, будуть встановлені додатки стримінгових сервісів для кіно або музики. А якщо ви вирішите послухати улюблену пісню без інтернету, поки перебуваєте в дорозі, доведеться розщедритися мінімум на 10 МБ (тільки для однієї пісні), щоб її попередньо завантажити. Про фільми говорити взагалі страшно. Для скачування кіно в FullHD потрібно 15-20 ГБ.

І це я ще не згадав 3D-ігри, що займають сьогодні по кілька десятків гігабайтів, а ще не розповів про найголовніше – місце для зберігання фото і відео. 100 фотографій потребуватимуть мінімум 500 МБ, а для 1 години відео доведеться виділити майже 10 ГБ.

Підтримка MicroSD на смартфоні

У принципі, фото і відео можна зберігати на карті пам’яті. Але щороку кількість смартфонів з підтримкою MicroSD скорочується. Якщо раніше від карт пам’яті відмовлялися тільки в дорогих моделях, то зараз ви не знайдете такий важливий слот навіть у якомусь Infinix.

Усе це змушує нас обмежуватися вбудованим об’ємом пам’яті. Якщо системні файли займають 30 ГБ, а кожен застосунок з Google Play через місяць експлуатації просить ще від 1 до 30 ГБ, стає зрозуміло, що 128 ГБ дуже мало.

Скільки має бути вільного місця на телефоні

Якщо ви досі вважаєте, що смартфон на 128 ГБ – це цілком нормально, то ось вам фінальний аргумент. Якщо на внутрішньому накопичувачі залишиться менше 10 ГБ, ви не зможете навіть оновити застосунок, оскільки система резервує місце під критичні потреби на кшталт перевстановлення системи.

Крім того, існує правило: чим менше вільної пам’яті на телефоні, тим повільніше він працює. Якщо кількість доступного місця опуститься нижче позначки 20% від загального об’єму накопичувача, почнуться серйозні проблеми (лаги, вильоти з додатків тощо). Все одно не згодні, що 128 ГБ мало для телефону? Тоді візьміть участь в опитуванні нашого телеграм-каналу і поділіться своєю думкою!

Недорогі смартфони з великою пам’яттю

І останнє. Недостатність 128 ГБ починають розуміти і виробники смартфонів. Тільки Apple продовжує випускати флагмани з таким скромним об’ємом накопичувача, тоді як інші бренди готові запропонувати 256 ГБ навіть у пристроях за 5-10 тисяч гривень. Ось кілька прикладів:

  • Infinix NOTE 30i;
  • POCO C65;
  • vivo Y27s;
  • realme C67;
  • TECNO Camon 20 Pro.

Телефон із великою пам’яттю коштує недорого. Тому намагайтеся не брати пристрої з накопичувачем на 128 ГБ і менше або в крайньому разі уточнюйте наявність підтримки MicroSD, щоб мати можливість перенести деякі дані на зовнішнє сховище.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.