Статті

5 практичних способів прискорити Windows 10

Share

Windows 10 – одна з найпоширеніших систем у комп’ютерах на сьогоднішній день, проте користувачі часто вказують на деякі проблеми з коректною роботою.

Хоча вона регулярно оновлюється, іноді трапляється, що, незважаючи на це, вона працює не так, як очікують власники комп’ютерів. Однак, можна спробувати прискорити роботу системи, тим самим значно підвищивши комфортність.

Відповідні системні налаштування

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

#Windows10 має безліч параметрів, які суттєво впливають на її роботу. Починаючи з запуску системи, рекомендується обмежити кількість програм та програм, що запускаються при старті.

Вони часто працюють у фоновому режимі, а це означає, що користувачі не знають про велику кількість запущених та ресурсомістких додатків. Тому непогано перевірити, чи всі програми автозапуску потрібні в налаштуваннях системи. Тільки вони можуть спричинити значне прискорення роботи обладнання.

При цьому варто перевірити, як запущені програми впливають на завантаження процесора. Деякі з них можуть використовувати більшу частину ресурсів, тим самим заважаючи роботі інших. Їх можна відключати, що позитивно позначається роботі системи.

Наприклад, браузер Яндекс або ігровий сервіс Steam після установки потрапляють в автозавантаження. Краще їх відключити, не завжди ви після включення комп’ютера “вриваєтеся” на простори інтернету або ігор. На слабких комп’ютерах прибрати ці програми з автозавантаження – гарне рішення. Таких прикладів багато, проведіть аналіз програм.

Щоб просто потрапити в меню – наберіть у пошуку Windows 10 запит “автозавантаження”.

Відповідність обладнання

Апаратне забезпечення та його параметри також важливі для правильної роботи Windows 10. У першу чергу власникам трохи застарілих комп’ютерів варто перевірити, чи вони справляються з необхідними функціями.

Часто вирішення проблеми не тільки швидке, а й набагато дешевше, ніж заміна комп’ютера на новий. Однією з найпоширеніших проблем є недостатній обсяг оперативної пам’яті системних вимог. Тоді її достатньо замінити на більший обсяг, щоб легко прискорити Windows 10.

Якщо дозволяє материнська плата, можна подумати про заміну процесора. Більше належить до стаціонарних комп’ютерів, ноутбуки мають можливість заміни процесора обмежені. На нових моделях, на жаль, просто не вийде щось замінити.

Дивіться, яка у вас встановлена ​​материнська плата, визначайте який сокет і дивіться підтримку можливих процесорів. На “Авіто” або “AliExpress” завжди можна підібрати доступні варіанти. Необов’язково купувати новий процесор. Може, їх уже не бути у продажу в магазинах.

Плюс процесор не можна віднести до комплектуючої, що часто виходить з ладу. Зазвичай процесори працюють дуже довго і можуть змінити багато господарів. Не забуваймо про відповідне охолодження, оскільки перегрів критичний.

Хорошим рішенням буде придбання твердотільного диска (SSD), на якому буде встановлена ​​операційна система. Для зберігання об’ємних даних можна залишити старий жорсткий диск за умови його оптимальної працездатності (немає або дуже мало слабких секторів та помилок).

Видалення файлів та очищення диска

Навіть добре обладнання не може працювати належним чином, якщо в пам’яті занадто багато файлів, що займають місце на диску.

Регулярне очищення непотрібних файлів є дуже важливим. Однак багато користувачів забувають виконувати такі дії самостійно, тому слід подумати про програмне забезпечення, яке виконуватиме такі завдання автоматично. Сюди варто віднести перевірку на наявність вірусів.

Але й про ручне чищення забувати не варто. На один сторонній софт не варто розраховувати. У таких програмах швидке очищення та багато звільненого місця, але найчастіше це лише картинка та гарна анімація.

Плюс не забуваємо стежити за станом накопичувачів, а саме температура роботи, наявність слабких секторів та помилок. Допоможе сторонній софт, благо його повно.

Обслуговування

Важлива частина. Необхідно періодично чистити систему охолодження від пилу. Будь у вас стаціонарний комп’ютер чи ноутбук. Пил збирається швидко, навіть якщо у вас вдома завжди чисто. Повірте, вона збирається постійно.

При необхідності можна оновити термопасту. Постійно її змінювати не потрібно, стежте за температурою роботи. Якщо вона висока, навіть без будь-яких навантажень, необхідно подумати про оновлення пасти.

Блокування оновлень

Трохи спірний момент, але часто різні оновлення лише навантажують систему, а будь-яких значних змін для користувача вони не приносять. Непросто так на різних форумах багато хто негативно ставиться до оновлень, а частина користувачів взагалі вибирає “піратські” версії Windows 10, завантажені з торрента.

Такі зборки можуть бути оптимізовані для роботи, у них заблоковано непотрібні послуги та служби. Хоча і користувач наражається на певні ризики, використовуючи подібні збірки. Немає жодних гарантій, що з торрента вдасться завантажити безпечне складання Windows 10. Що там “накрутили” ці збирачі – ніхто не знає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

View Comments

  • Які ви кінчені, скопіпастили з кацапського сайту, щей тупу статтю, гуглтранслейт, вуаля...

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Windows 10
  • Останні записи

    Apple запевняє, що ультратонкий iPad Pro M4 не гнутиметься

    На минулій презентації Apple заявила, що "новий iPad Pro - найтонший продукт компанії за всю…

    13.05.2024

    Складено топ-6 найкращих смартфонів на Android на весну 2024 року

    На першому місці, зненацька, опинився зовсім не флагманський Samsung Galaxy S24 Ultra, а Google Pixel…

    13.05.2024

    Названо найкращі смартфони за часом роботи від акумулятора на 2024 рік

    Ведучий YouTube-каналу Quke.ru перерахував найкращі за автономністю смартфони на сьогодні. Blackview 9300 Pro . Він оснащений…

    13.05.2024

    Новий чіп Apple M4 показує дуже високу продуктивність

    Apple робить щось шалене зі своїм новим чіпом M4. Хоча ми звикли бачити, як нові…

    13.05.2024

    1600-річний камінь із загадковим написом знайшли в англійському саду

    Чоловік в Англії, що пропалює свій сад, зробив унікальне відкриття. Він знайшов старий камінь із…

    13.05.2024

    Опубліковано зображення першого ноутбука на Snapdragon X Plus

    У мережі з'явилися якісні зображення ноутбука Lenovo IdeaPad Slim 5, побудованого на базі процесора Qualcomm…

    13.05.2024