Найкращий MacBook, який варто купити у 2024 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тепер, коли Apple почала оснащувати свої ноутбуки чіпами покоління M3, настав час ще раз поглянути на те, який MacBook краще купити у 2024 році. Однак це не завжди просто, адже покупка нового MacBook не завжди є правильним рішенням. Apple має кілька рівнів продуктивності, а також різні розміри, що може ще більше ускладнити справу.

Більше того, ви все ще можете придбати MacBook M1 і M2 – деякі на сайті Apple, а деякі у сторонніх продавців. Наприклад, якщо MacBook Pro вже має серію M3, MacBook Air ще не перейшов на неї. Але якщо ви можете дочекатися MacBook Air серії M3 (який очікується на початку 2024 року), ми вважаємо, що вам варто це зробити, і незабаром ми пояснимо чому.

Отже, якщо ви розглядаєте MacBook, але не знаєте яку модель купити, прочитайте наше керівництво. Воно допоможе вам звузити коло вибору та залишитися задоволеним покупкою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

MacBook Air 13″ (M2)

MacBook для всіх

Повністю змінивши дизайн, 13-дюймовий MacBook Air M2 став дуже схожим на MacBook Pro, отримавши рівномірну товщину замість класичного звуження, характерного для оригінального MacBook Air. Він став тоншим ззаду і на 0,1 кг легше за вагою 2,7 кг, незважаючи на збільшену ємність акумулятора. Він використовує безвентиляторну конструкцію, яка відрізняє MacBook Air від інших ноутбуків Mac, але при цьому залишається надзвичайно прохолодним при звичайних навантаженнях.

MacBook Air M2 – чудовий бюджетний варіант для тих, хто хоче перейти на кремній Apple або перейти на Mac для повсякденної роботи в дорозі. Він досить малий і легкий, щоб зникнути в технічній сумці, і його можна носити з собою цілий день. Дисплей Liquid Retina з яскравістю 500 нит досить яскравий для більшості умов, що дуже важливо для ноутбука. Не менш важливий і тривалий час автономної роботи – до 18 годин при відтворенні відео за допомогою програми Apple TV. У комплект поставки Apple входить 30-ватний зарядний пристрій USB-C (35-ватний у моделі M2 з 10 ядрами і 512 ГБ пам’яті), але він сумісний з 67-ватним адаптером живлення Apple USB-C.

Apple MacBook Air 2022 також відрізняється збільшеним розміром екрану. Верхня рамка тонша, а виріз для веб-камери дозволяє збільшити екран трохи більш ніж на чверть дюйма – до 13,6 дюйма по діагоналі. Це не здається великою зміною, але це досить помітно, коли екран відкритий. Більш тонкий обідок можна лише вітати, а ось виріз викликає деякі суперечки. Обидві моделі MacBook Pro 2023 також мають вирізи, так що, швидше за все, ця тенденція збережеться.

Що стосується зовнішнього вигляду, то MacBook Air M2 отримав два нові варіанти забарвлення – Midnight та Starlight. Starlight – це блідо-золотистий відтінок, у якому немає рожевого відтінку, властивого золотому попереднього покоління. Midnight – майже чорний колір, який при правильному освітленні виглядає приголомшливо, з відтінком фіолетово-синього.

У новому MacBook Air M2 можна встановити до 24 ГБ пам’яті, що на 50% більше, ніж підтримувала старша модель, а пам’ять – одне з кращих оновлень, у яке варто вкласти гроші, оскільки вона робить роботу в багатозадачному режимі швидше та ефективніше.

Головною новиною в MacBook Air 2022 став процесор M2, який забезпечує 18-відсоткове підвищення продуктивності CPU і 35-відсоткове підвищення продуктивності GPU. При цьому GPU споживає трохи більше енергії, тому батарея більшої ємності не забезпечує більш тривалий час автономної роботи в порівнянні з моделлю M1. В цілому, це велике оновлення, яке робить цей ноутбук найкращим вибором для бюджетного MacBook.

Зауважте, що чіп M3 повинен з’явитися в MacBook Air на початку 2024 року, так що вам, можливо, варто почекати. Ми вже бачили його в MacBook Pro, і це ще більше покращення, ніж M2 в порівнянні з M1.

MacBook Pro 14-дюймів (M3 Max)

14-дюймовий MacBook Pro отримав надпотужний M3

Перед виходом чіпів серії M3 було багато галасу, і тепер, коли вони з’явилися, ми можемо сказати, що ажіотаж був виправданий. Хоча ці чіпи і не є ідеальними, вони дали MacBook Pro серйозний приріст продуктивності.

Більшість цих поліпшень стосується графіки. У нашому тестуванні 14-дюймовий MacBook Pro з чіпом M3 Max виявився на 13% швидше в одноядерному тесті Cinebench R24 у порівнянні з M2 Max і на 32% – у багатоядерному. У HandBrake різниця становила 38%.

Хоча це не так важливо, реальний виграш можна знайти в графічному процесорі. Тут ми виявили, що M3 Max стоїть на сходинку вище за попередні моделі: у графічному тесті Cinebench R24 він показав приріст продуктивності на 56 % порівняно з M2 Max. Всі процеси, від експорту відео до 3D-рендерінгу, стали більш швидкими та продуктивними. Якщо ви працюєте з графікою і вам потрібен чіп, здатний впоратися з будь-якими завданнями, 14-дюймовий MacBook Pro впорається.

Це стосується й ігор. M3 Max настільки гарний в іграх, що перевершує всі чіпи RTX 4070, які ми розглядали. Ще кілька років тому така продуктивність була б немислима, але тепер 14-дюймовий MacBook Pro має всі необхідні апаратні можливості, щоб вважатися ігровим суперником.

А якщо поєднати цю міць із сліпучим міні-світлодіодним дисплеєм з частотою оновлення 120 Гц, то вийде втілення мрії геймера. Не варто забувати і про динаміки (найкращих серед усіх ноутбуків) і зручну клавіатуру.

Незважаючи на те, що M3 Max – це справжній must have, вам варто ще раз подумати, перш ніж купувати версію M3 Pro цього MacBook Pro. За замовчуванням вона оснащена 8 ГБ пам’яті, чого дійсно недостатньо для ноутбука професійного рівня, а пропускну здатність пам’яті зменшено в порівнянні з M2 Pro. Натомість краще витратити трохи більше на версію M3 Max. Купуйте її, і у вас буде найкращий MacBook, який можна купити за гроші.

MacBook Air 15″ (M2)

Більший MacBook Air піднімає ноутбук на сходинку вище.

Протягом багатьох років Apple пропонувала MacBook Air лише в одному розмірі, але у 2023 році вона змінила ситуацію, випустивши 15-дюймову модель. Вона дійсно призначена тільки для вузького кола користувачів – тих, кому потрібні легкість і безшумність MacBook Air і не потрібна потужність MacBook Pro, але для таких людей вона просто фантастична.

Він зберіг багато звичних рис 13-дюймового MacBook Air, включаючи тонкий корпус, довговічну батарею та відмінні динаміки. Якщо ви просто шукаєте ультрапортативний ноутбук Apple, 13-дюймовий MacBook Air може краще підійти для ваших потреб. Якщо ж вам важливіше додатковий простір екрану, то 15-дюймовий MacBook Air стане чудовим вибором.

Не дивно, що однією з його відмінних рис є дисплей. Він яскравий і красивий: дисплей Liquid Retina від Apple забезпечує пікову яскравість 500 нит і передає 90% колірної гами Adobe RGB, що робить його сильним виконавцем для роботи з точними кольорами. Як ми відзначили в нашому огляді, “це один із найкращих IPS-дисплеїв для ноутбуків, які ви можете знайти”.

Усередині встановлений чіп M2 від Apple з усіма його покращеннями порівняно із серією M1, яка використовувалася в попередньому поколінні MacBook Air. Він не поб’є рекордів, але за власний кошт є надійним виконавцем. Де чіп M2 дійсно виділяється, то це в ефективності: завдяки йому 15-дюймовий MacBook Air протримався майже 19 годин у нашому тестуванні. Це навіть більше, ніж заявлені Apple 18 годин.

Звичайно, через додатковий простір екрану цей ноутбук трохи втрачає в портативності MacBook Air. Але якщо ви шукаєте більший MacBook Air, в якому є майже все, що ви любите в найлегших ноутбуках Apple, ця модель – чудовий варіант.

MacBook Air 13-дюймів (M1)

Кращий бюджетний MacBook

Незважаючи на оновлення MacBook Air до чіпа M2 (і готовність до випуску MacBook Air M3), Apple, як і раніше, продає MacBook Air з чіпом M1. Головне питання – чи варто його купувати?

Відповідь залежить від ціни, за якою ви можете її придбати. Якщо ви можете купити його за 700 доларів або менше, це буде чудова угода. Якщо ж ціна вища, то краще придбати версію M2.

Чому? Apple платить за MacBook Air M2 лише на 100 доларів більше у порівнянні з моделлю M1. Натомість ви отримуєте більш тонкі рамки, порт MagSafe 3, більш витончений дизайн, покращені динаміки, кращу веб-камеру та оновлені можливості бездротового зв’язку. Це дуже багато додаткових MacBook за гроші.

Але це не означає, що MacBook Air M1 поганий – він і сьогодні залишається добрим варіантом. Навіть за три роки після випуску він залишається сильним пристроєм, а потужності його чіпа вистачить більшості користувачів. Він настільки ефективний, що M1 MacBook Air навіть не потребує вентилятора для підтримки охолодження, а значить, ви зможете працювати у повній тиші.

Загалом, у M1 MacBook Air є багато чого цікавого. Просто зачекайте, доки він не з’явиться у продажу, і тільки після цього натискайте на курок.

Поширені запитання

Зараз ми рекомендуємо вам купити 14-дюймовий MacBook Pro, якщо вам потрібно виконувати важку роботу, плануєте багато грати в ігри чи просто хочете отримати пристрій з більшою потужністю, ніж стандартний MacBook Air. Так, він коштує дорожче, але приголомшливий міні-світлодіодний дисплей, потужні чіпи серії M3 і неймовірна якість складання роблять його гідним цієї покупки.

MacBook Air M2 посідає друге місце. Він набагато доступніший, ніж MacBook Pro M3 Max, але при цьому пропонує потужну продуктивність, якої буде більш ніж достатньо для більшості людей. Ми хотіли б бачити його з чіпом M3, але ми знаємо, що він з’явиться пізніше цього року. Коли він з’явиться, він може навіть посісти перше місце у нашому списку.

15-дюймовий MacBook Air і 16-дюймовий MacBook Pro також заслуговують на увагу, особливо якщо вам потрібен ширший дисплей. У цьому відношенні 16-дюймовий екран MacBook Pro з міні-світлодіодним підсвічуванням виходить на перше місце, але обидва пристрої – відмінні варіанти.

Також варто звернути увагу на MacBook Air M1. Хоча в наші дні ми рекомендуємо MacBook Air M2, на нього варто звернути увагу, якщо ви можете придбати його за 700 доларів або менше.

Як ми вже переконалися, існує багато фантастичних MacBook, з яких ви можете вибирати. Але, безперечно, ноутбуки Apple відрізняються відмінною продуктивністю та функціональністю, але коштують вони недешево. Але нехай це не відштовхує вас – є інший спосіб купити MacBook, не розорившись.

Це вибрати відновлену модель. Це допоможе вам заощадити величезну суму грошей і не стати власником невдалого комп’ютера. Якщо ви придбаєте відновлений MacBook в авторитетному магазині, ви зможете отримати всі переваги Apple: високу продуктивність, тиху роботу та преміальну якість складання – і при цьому не зазнати шоку від ціни.

Якщо ви вирішили купити відновлений MacBook, переконайтеся, що ви придбали його у перевіреного джерела, яке має репутацію щасливого покупця. Apple має свою мережу “авторизованих реселерів”, які часто пропонують оновлені ноутбуки. Статус авторизованого реселера означає, що компанія має доступ до оригінальних запчастин Apple, тому ви можете бути впевнені, що у будь-якому відновленому MacBook, який вона продає, будуть високоякісні деталі, а не дешева підробка.

Сама компанія Apple часто продає відновлені MacBook, і якщо ви хочете отримати найвищу якість, то вам слід обрати саме цей шлях. Компанія (зрозуміло) використовує оригінальні деталі, якщо необхідно щось замінити, а потім чистить ноутбук і пакує його в абсолютно нову коробку зі свіжими кабелями та аксесуарами. По суті ви отримуєте як новий продукт за зниженою ціною. Відновлені MacBook, що продаються Apple, зазвичай коштують трохи дорожче, ніж оновлені пристрої інших продавців, але натомість ви отримуєте кращу якість на ринку. Також варто регулярно стежити за акціями Apple, оскільки час від часу вона збільшує знижки на ці моделі.

Зрештою, ви також можете пошукати товари на ринках уживаних товарів, таких як eBay або Back Market. Тут гарантія якості набагато нижча, ніж при покупці Apple або офіційного реселера, але ви, швидше за все, зможете заощадити більше грошей. Перед покупкою обов’язково перевірте історію продавця та відгуки про нього.

Простіше кажучи, ні. Apple отримала від своїх чіпів все, що хотіла, йдучи своїм шляхом: величезну потужність та неймовірну ефективність. Хоча чіпи Intel можуть зрівнятися (або перевершити) чіпи Apple за потужністю, вони не можуть наблизитися до ефективності Apple. Це означає гарячі та галасливі ноутбуки – повна протилежність нинішній лінійці MacBook.

Але перехід Apple на власні чіпи важливий і з іншої причини: він дає Apple контроль над ще однією частиною її товарів. Apple любить створювати власні продукти та зберігати контроль над ними таким чином. Тепер, коли вона зробила це зі своїми чіпами для ноутбуків, малоймовірно, що вона колись повернеться до старого способу ведення справ.

Наступним на черзі Apple стоїть процес оновлення MacBook Pro і оснащення всієї лінійки ноутбуків чіпами серії M3. Очікується, що MacBook Air перейде на ці чіпи на початку 2024 року, і вся лінійка MacBook Apple працюватиме на чіпах останнього покоління. Слідкуйте за новинами та оглядами, щоб зрозуміти, що найкраще підходить для ваших потреб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.