Перестаньте класти мокрий iPhone у рис – серйозно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У світі побутової електроніки є частка міських міфів. Деякі з них настільки популярні, що ніхто навіть не наважується сумніватися у їхній дієвості. Заривання мокрого телефону в рис – один із них.

Дослідження неодноразово доводили, що це марний трюк, але для тих, кому потрібно почути це з перших вуст, Apple також дала зрозуміти, що трюк із сушінням рису не працює. Незалежно від того, чи є у вас iPhone 15 Pro або модель, якій вже кілька років, настав час припинити цю марну практику.

“Не кладіть свій iPhone у пакет із рисом. Це може призвести до того, що дрібні частинки рису можуть пошкодити ваш iPhone”, – йдеться на сторінці підтримки Apple, яку вперше виявив MacWorld.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо в порожнині iPhone потрапила рідина, найкраще тримати його у відкритому місці із потоком повітря протягом доби, щоб дати телефону висохнути. Не використовуйте зовнішнє тепло для випаровування рідини – або навіть стиснене повітря.

Крім того, з власного досвіду можу сказати, що рис не є якимось чарівним абсорбентом і точно не здатний витягнути краплі води, що застрягли в динаміці, слоті SIM або порті зарядки телефону.

Якщо вам потрібні наукові докази, а не особистий досвід, то у нас їх достатньо. Щасливі до сліз хлопці з iFixit виявили, що немає доказів того, що трюк з рисом працює, і запропонували кілька реальних рішень, які допоможуть вам впоратися з проблемою намоклих гаджетів.

“У рису також є проблема – він не здатний вбирати воду, яка знаходиться поза його прямим контактом”, – йдеться в аналізі XbitLabs. Компанія TekDry, що пропонує послуги з порятунку електроніки, ще у 2014 році попередила користувачів про необхідність утриматися від використання рисової сушки.

Їхнє наукове дослідження, в ході якого були змодельовані умови сушіння, розтягнуті на 48 годин, довело, що рис не тільки неефективний як сушильний агент, але й менш ефективний, ніж природне висушування пристрою на повітрі. Однак жоден із цих методів не допоможе повністю висушити пристрій.

Ось кілька методів, які справді працюють:

  1. Ніколи не використовуйте мікрохвильову піч, оскільки металеві елементи всередині електронних пристроїв можуть спричинити пожежу або вибух під час шаленого експерименту.
  2. Висушіть телефон паперовим рушником або тканиною. Висушування видимої вологи допоможе запобігти її проникненню вглиб телефону та заподіянню додаткової шкоди.
  3. Не вмикайте телефон у розетку, оскільки електрика та вода погано поєднуються.
  4. Не користуйтеся феном чи духовкою. Тепло цих приладів може пошкодити крихкі компоненти телефону.
  5. Якщо можливо, вийміть акумулятор. Зрозуміло, вилучення батареї знижує ризик попадання електрики на мокрі деталі, що зменшує ймовірність незворотних пошкоджень.
  6. Якщо телефон впав у солону воду, промийте його прісною водою. Солона вода може спричинити корозію та коротке замикання, тому дуже важливо швидко видалити всі залишки солі.
  7. Не забудьте вимкнути телефон, оскільки це допоможе уникнути короткого замикання.

Дотримуйтесь цих порад – і перестаньте класти iPhone у рис.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.