Статті

Якою має бути оптимальна яскравість екрана на телефоні

Share

Яскравість дисплея – це важлива характеристика будь-якого гаджета, на яку звертають увагу як виробники, так і покупці, поряд з такими параметрами, як обсяг ОЗУ та вінчестера, продуктивність чіпсету, роздільна здатність оптики та автономність пристрою. Яскравість екрану з впровадженням нових технологій постійно зростає, що спричиняє подорожчання смартфонів. При цьому не всі розуміють, що пристрої з яскравим дисплеєм далеко не завжди є по-справжньому потребою.

Ще кілька років тому ТОП-ові смартфони мали пікову яскравість екрану на рівні 600-800 нит, і це не бентежило навіть найбільш вимогливих користувачів, а виробники не бачили сенсу нарощувати цю характеристику. Однак нещодавно все різко змінилося, і з’явилися такі пристрої, як:

  • iPhone 15 Pro Max – 2500 ніт;
  • Galaxy S 24 Ultra – 2600 ніт;
  • Xiaomi 14 Pro – 3000 ніт;
  • Redmi K 70 – 4000 ніт;
  • Oppo Find X7 Ultra – 4500 ніт;
  • One Plus 12 – 4500 ніт;
  • Realme GT 5 Pro – 4500 ніт.

Подібні показники яскравості дехто вважає небезпечним для очей людини.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оптимальні параметри

Думки експертів щодо оптимальної яскравості екрану смартфона різняться, але більшість з них сходяться на думці, що для органів зору людини максимально комфортною є яскравість на рівні 120-600 нит. Це означає, що яскравість дисплея більше 1000 ніт вже є надмірною, не кажучи вже про показники 4500 ніт. Тоді навіщо виробники гаджетів постійно підвищують цю характеристику?

Відразу відзначимо, що максимальні показники яскравості дисплея на пристроях підтримуються не завжди, а лише під час перегляду контенту HDR або використання пристрою при яскравому освітленні.

Телефони з максимальними параметрами яскравості зручно використовувати на вулиці навіть у сонячний день. Але і в цьому випадку достатньо буде екрана з характеристикою в 1000 ніт, а на дисплеї з 1500 ніт картинка і текст буде добре читається.

Причини збільшення яскравості

Реальної потреби підвищення яскравості дисплеїв гаджетів, що носяться, понад 1500-2000 ніт просто немає. Виробники найчастіше пояснюють такі дії використанням нових матриць екрану.

Більшість експертів пояснюють цю тенденцію жорсткою конкуренцією брендів і прагненням підвищити свої продажі. Тому підвищену яскравість екрана на телефоні нам слід сприймати як ще один маркетинговий хід, і не більше.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    В мережу потрапили нові деталі та характеристики Galaxy Z Fold 6

    Samsung готується представити Galaxy Z Flip 6 і Galaxy Z Fold 6 в найближчі місяці.…

    17.05.2024

    Meta працює над власними навушниками з камерою та штучним інтелектом

    Як ми звикли чути з 2023 року, сфера застосування штучного інтелекту розширюється. Компанії змагаються за…

    17.05.2024

    Samsung Galaxy M35 показали наживо (відео)

    Galaxy M35 з'явився на консолі Google Play лише кілька днів тому, а це означає, що…

    17.05.2024

    Ось чому Windows XP не варто використовувати у 2024-му році (відео)

    Техноблогер Ерік Паркер опублікував цікавий відеоролик: він показує, як Windows XP відстала від часу в…

    17.05.2024

    Qualcomm перестає постачати компоненти для Huawei до США

    Влада США зупинила поставки компонентів американської компанії Qualcomm для китайської Huawei Technologies, імовірно, у відповідь…

    17.05.2024

    ASUS розкрила характеристики свого ноутбука на Snapdragon X Elite

    В'єтнамське відділення ASUS випадково опублікувало зображення та характеристики першого ноутбука компанії з процесором Qualcomm Snapdragon…

    17.05.2024