Якою має бути оптимальна яскравість екрана на телефоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Яскравість дисплея – це важлива характеристика будь-якого гаджета, на яку звертають увагу як виробники, так і покупці, поряд з такими параметрами, як обсяг ОЗУ та вінчестера, продуктивність чіпсету, роздільна здатність оптики та автономність пристрою. Яскравість екрану з впровадженням нових технологій постійно зростає, що спричиняє подорожчання смартфонів. При цьому не всі розуміють, що пристрої з яскравим дисплеєм далеко не завжди є по-справжньому потребою.

Ще кілька років тому ТОП-ові смартфони мали пікову яскравість екрану на рівні 600-800 нит, і це не бентежило навіть найбільш вимогливих користувачів, а виробники не бачили сенсу нарощувати цю характеристику. Однак нещодавно все різко змінилося, і з’явилися такі пристрої, як:

  • iPhone 15 Pro Max – 2500 ніт;
  • Galaxy S 24 Ultra – 2600 ніт;
  • Xiaomi 14 Pro – 3000 ніт;
  • Redmi K 70 – 4000 ніт;
  • Oppo Find X7 Ultra – 4500 ніт;
  • One Plus 12 – 4500 ніт;
  • Realme GT 5 Pro – 4500 ніт.

Подібні показники яскравості дехто вважає небезпечним для очей людини.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оптимальні параметри

Думки експертів щодо оптимальної яскравості екрану смартфона різняться, але більшість з них сходяться на думці, що для органів зору людини максимально комфортною є яскравість на рівні 120-600 нит. Це означає, що яскравість дисплея більше 1000 ніт вже є надмірною, не кажучи вже про показники 4500 ніт. Тоді навіщо виробники гаджетів постійно підвищують цю характеристику?

Відразу відзначимо, що максимальні показники яскравості дисплея на пристроях підтримуються не завжди, а лише під час перегляду контенту HDR або використання пристрою при яскравому освітленні.

Телефони з максимальними параметрами яскравості зручно використовувати на вулиці навіть у сонячний день. Але і в цьому випадку достатньо буде екрана з характеристикою в 1000 ніт, а на дисплеї з 1500 ніт картинка і текст буде добре читається.

Причини збільшення яскравості

Реальної потреби підвищення яскравості дисплеїв гаджетів, що носяться, понад 1500-2000 ніт просто немає. Виробники найчастіше пояснюють такі дії використанням нових матриць екрану.

Більшість експертів пояснюють цю тенденцію жорсткою конкуренцією брендів і прагненням підвищити свої продажі. Тому підвищену яскравість екрана на телефоні нам слід сприймати як ще один маркетинговий хід, і не більше.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.