Українцям назвали спосіб як перевірити камеру на телефоні на стеження

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Питання, чи реально стежити за людиною через камеру на його смартфоні, цікавить деяких, особливо неспокійних власників сучасних гаджетів. Фахівці з кібербезпеки стверджують, що це справді можливо. Доступ до камери телефону можуть отримати хакери або шахраї, яким потрібно отримати секретні дані, фото або відеозаписи. Операційна система Android вважається найбільш уразливою до таких дій, оскільки в ній передбачено певний набір дозволів для встановлених на смартфоні програм. Однак власники смартфонів на Android мають можливість обмежити доступ до функцій апарата, щоб треті особи не змогли стежити за ними через передню або головну камеру. Також можна заборонити записувати звук без дозволу, щоб зловмисники не могли отримати запис голосу власника смартфона.

Реклама

Як хакери стежать за власниками смартфонів

Для того щоб забезпечити свою безпеку під час використання смартфона та запобігти можливості стеження через камеру, необхідно пам’ятати, що найпоширеніші дозволи, які потрібні для встановлення програм, можуть забезпечити зловмисникам доступ не тільки до сховища даних на смартфоні, але й до вбудованих камер. Отримані записи надалі можуть використовуватися для атаки на жертву або шантажу.

Використовуючи сучасні технології, хакери знайшли спосіб, щоб змусити основну або фронтальну камеру смартфона примусово записувати відео або робити фотознімки. Для цього достатньо, щоб власник смартфона здійснив певну послідовність дій та запуск деяких внутрішніх системних викликів. Після цього зловмисники легко можуть завантажувати фото та відео, отримані внаслідок стеження.

Деякі програми, встановлені на смартфоні, не маючи доступу до камери, здатні здійснювати захоплення відео, фото навколишнього простору, а також звуку, який зберігається у формі аудіодоріжки до знятого відеофайлу. Через геотеги фото хакери легко визначають місце розташування власника смартфона.

Як було виявлено вразливість ПЗ

Для того щоб перевірити, як хакери підключаються до камери смартфона через різні програми, фахівці кібербезпеки створили додаток «Погода», який на перший погляд виглядав абсолютно невинним. З його допомогою вдалося продемонструвати процес злому.

Після встановлення та запуску програма виконувала всі свої функції, тобто показувала актуальні метеорологічні дані заданого місця. Однак паралельно з основним функціоналом встановлювалося захищене фонове з’єднання з віддаленим сервером. Воно залишалося активним навіть після того, як користувач закривав програму.

Відомо, що програми, які здійснюють примусове включення камери смартфона, можуть запускати цей процес потай. Тобто камера буде вмикатися, коли смартфон лежить дисплеєм вниз або притиснутий до обличчя власника під час телефонної розмови.

В результаті проведеного експерименту зі смартфоном, на якому було встановлено систему Android 9, за допомогою програми «Погода» вдалося безперешкодно отримати геодані всіх фото, а також відео та фото, зроблені в режимі реального часу. Також був продемонстрований один із варіантів стеження, яке здійснювалося в той час, коли людина розмовляла телефоном у безпосередній близькості до проектора, на який виводилися всі конфіденційні дані зі смартфона. У момент телефонної розмови смартфон записував відео, а зловмисник зберігав собі отриманий відеозапис.

Правила цифрової безпеки

Для того щоб захистити себе від дій шахраїв та хакерів, які постійно розширюють сферу своїх можливостей, власникам смартфонів рекомендується:

  • Використовуйте на мобільних гаджетах захисні рішення.
  • Завантажувати та встановлювати програми виключно з офіційних джерел.
  • Не ігнорувати, а уважно читати всі користувацькі угоди до програм, що встановлюються, і не давати зайві права додатків.
  • Для кількох облікових записів рекомендується вигадувати різні паролі.
  • Не відкривати сумнівних посилань і переходити по них.

Як розпізнати стеження через камеру на смартфоні

Для того, щоб дізнатися, що через одну або кілька камер смартфона зловмисники здійснюють стеження, потрібно знати кілька нюансів. Якщо хакери вирішують підключитися до телефону жертви і знімати фото та відео через вбудовану камеру, апарат починає дуже швидко розряджатися. Один із способів перевірки дій зловмисників полягає в наступному:

  1. Для початку необхідно відкрити «Налаштування» та перейти до розділу «Батарея».
  2. Далі натисніть на кнопку «Інформація про використання».
  3. На екрані відобразяться всі найбільш ресурсомісткі програми, які найчастіше використовуються смартфоном останнім часом.

Якщо в списку енергоємних часто використовуваних програм не виявилося камери, то найімовірніше, що стеження не проводиться. Для того, щоб перевірити, що для роботи камери потрібно витратити багато ресурсів акумулятора, можна спробувати записати відео протягом хвилини і знову повернутися до списку програм. У ньому одразу ж з’явиться камера. Однак, якщо смартфона використовується в основному для ігор, то камера швидше за все опиниться в списку після ігрових додатків, що часто запускаються. З цього можна зробити висновок, що стеження за людиною через камеру смартфона неможливе без розряджання акумулятора.

Також необхідно зазначити, що у більшості користувачів смартфонів обсяг трафіку, що входить, є обмеженим і відповідає тарифу мобільного оператора. Пряма трансляція відео з камери девайсу витрачає чимало трафіку, тому при підключенні до камери смартфона ліміт може вичерпуватися дуже швидко.

Щоб убезпечити себе від стеження через камеру смартфона, рекомендуємо також постійно перевіряти витрати трафіку. Для цього потрібно виконати наступні кроки (зверніть увагу: на різних версіях Андроїд розташування наведених нижче пунктів меню може відрізнятися).

  1. Перейти до розділу «Налаштування», потім «Мережа та Інтернет» і вибрати там «Мобільна мережа».
  2. Далі потрібно вибрати мережу, якою здійснюється підключення до Інтернету.
  3. Після цього клацнути на напис «Трафік додатків».

Якщо камера опиниться у списку, то не виключено, що через смартфон за людиною стежать недоброзичливці.

5 ознак стеження через камеру телефону

Експерти вважають, що ознаки злому можна досить швидко помітити, якщо знати, на що саме звертати увагу. Якщо виявиться, що дійсно на смартфоні є шпигунські програми, то його власнику необхідно буде негайно вжити заходів для забезпечення власної безпеки.

До явних ознак злому смартфона відносяться такі:

  • Акумулятор почав розряджатися дуже швидко . Якщо до цього батарея довго тримала заряд, але в якийсь момент почала розряджатися за лічені години, то не виключено, що причиною цього є стеження через камеру смартфона. Це може призвести до зниження терміну служби акумулятора.
  • Індикатор камери почав блимати . Постійне миготіння світлодіодного індикатора, встановленого поруч із фронтальною камерою, коли вона перебуває у вимкненому стані, говорить про те, що хтось намагається здійснити її примусовий запуск.
  • Операційна система працює повільно . Ознакою використання камери смартфона за допомогою шпигунських програм є сильне зниження продуктивності пристрою, що провокує збої роботи операційної системи.
  • Незвичайна активність. Програми мимоволі відкриваються, телефон самостійно дзвонить кудись і таке інше.
  • Поява невідомих додатків . Якщо на смартфоні з’явилися програми, які не встановлював користувач, то це явна ознака впровадження в програмне забезпечення шкідливих додатків з метою шпигунства за власником гаджета.

Якщо власник смартфона помітив одну або кілька з перелічених ознак під час роботи гаджета, то йому необхідно позбутися шкідливих програм і встановити програми, які дозволять забезпечити захист від стеження через камеру апарата. Це дозволить запобігти шкідливим діям зловмисників, якщо вони захочуть отримати доступ до камери без відома власника смартфона.

Якщо раптом якісь записи потрапили до рук хакерів, потрібно знати, що отримання контролю над камерою смартфона третіми особами є незаконною дією. Вся інформація, яка була отримана таким шляхом, не може використовуватися як доказ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: