Пожежники розповіли, що залишена в мережі зарядка від смартфона часто є причиною пожеж і замикань

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Більшість людей після заряджання смартфона залишають зарядний пристрій під’єднаним до мережі і не виймають його з розетки. За словами пожежників, робити так не варто – у низці випадків залишений без нагляду ЗП може стати причиною виникнення загоряння, а потім і пожежі.

І хоча кількість випадків пожежі через залишений без нагляду ЗП невелика, виключати таку ймовірність повністю не варто. Зарядці навіть не потрібно бути підключеною до смартфона і працювати – достатньо, щоб та залишилася в мережі, тобто в розетці або в подовжувачі. При цьому просто так пожежа здебільшого не виникає, якщо з проводкою і самим зарядним пристроєм усе гаразд.

Однак є низка причин, які сильно підвищують ризик займання ЗП. Серед них варто виділити:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Несправність зарядного пристрою. Неякісні матеріали та збірка можуть призвести до того, що зарядка спочатку буде несправною або швидше вийде з ладу. Тому рекомендується купувати оригінальні ЗП – якщо такої можливості немає, то звертати увагу варто на перевірені і не дуже дешеві моделі відомих виробників.
  • Проблеми з проводкою. Коротке замикання, перепади напруги та інші неполадки часто призводять до виходу з ладу під’єднаних до мережі пристроїв – не рідкість, що такі несправності стають і причиною загоряння. Імовірність виникнення неполадок підвищується в старих будинках, а також у квартирах, де часто трапляються раптові стрибки напруги та технічні збої.
  • Вихід з ладу захисту. Зарядні пристрої мають бути оснащені вбудованою системою захисту від загоряння, але навіть на якісних пристроях вона може вийти з ладу. Якщо зарядкою користуються давно, то її термін служби міг добігти кінця, внаслідок чого шанс оплавитися і спалахнути в неї вищий.

Навіть на вигляд якісні пристрої не повністю захищають від ризику виникнення пожежі. ЗП може виявитися бракованим, а перепади напруги виникають не тільки в несправній проводці, а й через банальне перевантаження мережі. Крім того, причиною загоряння може стати удар блискавки, тому зарядні пристрої необхідно відключати від мережі під час грози.

Таким чином, загоряння зарядних пристроїв, підключених до мережі, хоч і рідко, але трапляється. Від такої ймовірності не застрахований ніхто, тому МНС рекомендує виймати ЗП з розетки або подовжувача, якщо він не використовується. Крім того, важливо купувати якісні зарядки і стежити за їхнім станом: не допускати пошкодження кабелів і вчасно їх замінювати, перевіряти, чи не занадто гріється адаптер живлення в розетці. Пошкодження дротів і блоків живлення, а також зайве нагрівання ЗП під час заряджання є першими ознаками того, що пристрій може не витримати перепаду напруги або інших технічних збоїв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.