Використання смартфона під час заряджання: коли можна, а коли категорично ні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Більшість сучасних смартфонів розроблено так, щоб власник міг використовувати їх у будь-який час без будь-яких обмежень. Однак процес заряджання може стати винятком. Деякі моделі, особливо бюджетні, рекомендується не навантажувати під час заряджання.

Нагрівання

Під час заряджання температура смартфона підвищується, але в межах норми. Якщо смартфон додатково навантажувати ресурсоємними додатками та мобільними іграми, нагрівання може збільшитися, що негативно впливає на батарею. У гіршому випадку занадто висока температура може призвести до пошкодження внутрішніх деталей, швидкої втрати ємності акумулятора та виходу його з ладу.

Якщо смартфон під час використання на зарядці гріється так, що його стає некомфортно тримати в руці, рекомендується закрити всі додатки і залишити телефон заряджатися. Крім того, можна скористатися спеціальними додатками для перевірки внутрішньої температури пристрою – вона не має бути вищою за 45-50°C.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Повільна зарядка

Навіть з підтримкою стандартів швидкої зарядки телефон буде заряджатися в рази повільніше, якщо ним користуватися під час підключення до ЗП. Це відбувається через одночасне заряджання і розряджання пристрою, які також збільшують навантаження на батарею. Якщо підвищити рівень заряду потрібно швидко, краще закрити всі запущені додатки, а для максимально швидкого заряджання – вимкнути пристрій або хоча б увімкнути авіарежим.

Зменшення продуктивності

Щоб уникнути зайвого навантаження на смартфон, пристрій може штучно знижувати його продуктивність під час заряджання. Тому, наприклад, мобільні ігри на смартфоні під час заряджання можуть гальмувати, а число кадрів за секунду – зменшуватися. На бюджетних моделях з маленьким об’ємом оперативної пам’яті заряджання може впливати на продуктивність телефона загалом: сповільнюється перехід між вікнами, додатки відкриватимуться і працюватимуть у рази повільніше або зависатимуть.

Підвищене навантаження на акумулятор

Якщо смартфон не розрахований на підвищені навантаження (стосується бюджетних моделей), одночасне використання і заряджання можуть призвести до швидшого зносу акумулятора. У результаті батарею або сам смартфон доведеться оновити раніше.

У яких випадках смартфоном можна користуватися під час заряджання?
Перераховані вище причини поширюються саме на навантаження смартфона під час під’єднання до мережі, тобто на запуск мобільних ігор і “важких” застосунків (наприклад, для опрацювання фото та відео). Виходячи з цього, смартфоном можна користуватися на зарядці в таких випадках:

  • Якщо навантаження на нього невисоке, наприклад, запущено месенджер, YouTube та інші програми, які не потребують великого обсягу ОЗП для роботи.
  • Якщо смартфон розрахований на високі навантаження. Пристрої середнього і високого цінового сегмента, зокрема ігрові смартфони, повинні справлятися з навантаженням навіть при підключенні до зарядного пристрою. Зазвичай у них передбачено спеціальний ігровий режим, а нерідко й системи охолодження, що запобігають нагріванню смартфона.

Важливо керуватися і поведінкою самого телефона. Якщо він відчутно гріється на зарядці або починає сильно гальмувати, варто утриматися від його використання, доки зарядка не буде закінчена.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.