Статті

Чи потрібно регулярно оновлювати смартфон чи це тільки сповільнює роботу пристрою

Share

З одного боку, оновлення до останньої версії програмного забезпечення – це щось нове. З іншого боку, нові зміни можуть не всім сподобатися.

Системні апдейти надходять на телефон постійно, і головне питання полягає в тому, наскільки важливо оновлюватись?

Чи правда, що чим швидше – тим краще?

Перш за все, коли вам приходить сповіщення про наявність актуального оновлення, це говорить про те, що розробники програмного забезпечення оптимізували моменти, що потребують модернізації для покращення досвіду користувача. Можливо, це була помилка, особливість інтерфейсу користувача або щось інше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

По-друге, ви ніколи не знаєте, що саме виправляється. Можливо, є “дірка” у системі безпеки, яку вони прибрали з новою версією ОС. Команда розробників стежить за цим і за потреби випускає виправлення.

Звичайно, слід згадати, що оновлення мобільної “операційки” далеко не завжди є корисним для телефону. Розумно бути обережним, якщо на пристрої є критично важливі утиліти, оскільки при апдейті може бути порушена їх функціональність.

Про важливість цієї процедури

Незалежно від Apple або Android, регулярний апдейт надає можливість скористатися останніми функціями та фішками, що з’явилися в кожній із систем. Вони часто можуть похвалитися покращеною продуктивністю та розширеним функціоналом.

Також оновлення необхідно з захисних міркувань. З розвитком технологій зростає кількість вразливостей, а через них і кіберзагроз. Оновлення мають важливі виправлення, щоб ваш пристрій був захищений від атак, вірусів та інших кіберзагроз. Нехтуючи ними, ви робите телефон схильний до потенційного злому або втрати особистих даних.

iPhone та Android пропонують прості та зручні варіанти по завантаженню останньої версії ПЗ безпосередньо на девайс.

Загальні мінуси оновлення мобільної “операційки”

  • “Старі” програми або апаратне обладнання можуть не підтримуватись, припинивши свою роботу або функціонувати некоректно.
  • Після апдейту звичні фічі можуть піти або модернізуватися до невпізнання.
  • На “стародавніх” моделях оновлення можуть сповільнити їхню продуктивність, оскільки для підтримки нових версій їм потрібно більше програмних ресурсів.
  • Оновлення займає чимало часу, особливо якщо потрібно завантаження великого обсягу даних та встановлення.
  • Воно може містити помилки, які можуть призвести до збоїв та зависань.
  • Оновлення можуть зайняти місце на внутрішньому сховищі гаджета, що може стати проблемою для девайсів з обмеженим об’ємом пам’яті. Встановлюйте їх через wifi або з хорошим мобільним інтернетом .
  • Нові функції та процеси можуть збільшити споживання заряду батареї.
  • Іноді потрібен час, щоб звикнути до нового інтерфейсу та функціональності, що може спровокувати дискомфорт та бажання повернутися до минулої вже звичної версії.
  • Дизайнерські нововведення та зміни в інтерфейсі можуть не сподобатися користувачам.

Важливо відзначити, що не всі оновлення призводять до перерахованих вище проблем, тому перед апдейтом рекомендується ознайомитися з нововведеннями, які на вас чекають. Також деякі оновлення підвищують продуктивність, ліквідують розряд батареї та знос акумулятора, збільшують безпеку та функціональність апарата. Однак при ухваленні рішення важливо оцінити як плюси, так і мінуси оновлення та вирішити, що для вас найбільш оптимально.

Деякі користувачі дотримуються думки, що якщо телефон не оновлюватиметься регулярно, він стане вразливим, оскільки на ньому не буде останніх виправлень безпеки. Крім того, програми перестануть працювати належним чином, оскільки їм потрібна остання версія програмного забезпечення.

Чи видалити оновлення мого телефону всі мої дані?

Ні, процедура не призведе до видалення даних. Однак завжди варто виконувати резервне копіювання даних перед апдейтом на випадок, якщо в процесі щось піде не так.

Як часто потрібно актуалізувати пристрій Apple/Android?

Щойно з’явиться оновлення. Або слід робити це не рідше ніж раз на місяць.

Наші рекомендації

  • Актуалізуйте смартфон, якщо хочете його убезпечити та прискорити його продуктивні процеси, особливо якщо у вас нещодавно придбаний або помірна новизна пристрій.
  • Якщо у вас стара модель, апдейт може уповільнити його.
  • Уважно читайте огляди оновлень та інші коментарі, щоб оцінити, які зміни вони вносять і як це впливає на працездатність девайсів.
  • Регулярно виконуйте копіювання важливих даних, щоб не втратити їх

Зрештою рішення про регулярне оновлення смартфона залежить від ваших потреб, типу пристрою та переваг. Важливо пам’ятати, що регулярні оновлення можуть бути дуже корисними, але також важливо враховувати особливості конкретної ситуації та потенційні ризики проведення цієї процедури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Чому на флешці не варто довго зберігати важливі файли

    Багато людей роками зберігають файли на USB-флеш-накопичувачах. На перший погляд, цей підхід є абсолютно правильним.…

    13.05.2024

    Sony Xperia 1 VI отримає більший оптичний зум, ніж Samsung Galaxy S24 Ultra

    Поточний флагманський смартфон Sony Xperia 1 V, має телефотокамеру з оптичним зумом від 3,5-кратного до…

    13.05.2024

    Представлений vivo X100 Ultra – флагман з найкращими на ринку камерами

    Компанія vivo провела у Китаї презентацію нової лінійки смартфонів, до якої увійшли моделі X100s, X100s…

    13.05.2024

    Названо найшвидший суперкомп’ютер для штучного інтелекту

    Американський суперкомп'ютер Aurora став найпотужнішим у світі для роботи із завданнями штучного інтелекту. Його продуктивність…

    13.05.2024

    Apple Vision Pro 2 може використовувати більше технологій Samsung і бути дешевшим

    Перша гарнітура змішаної реальності Vision Pro від Apple, можливо, не змогла змінити світ через свою…

    13.05.2024

    Apple запевняє, що ультратонкий iPad Pro M4 не гнутиметься

    На минулій презентації Apple заявила, що "новий iPad Pro - найтонший продукт компанії за всю…

    13.05.2024