Яка прихована загроза може ховатися у вашому роутері

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нам добре знайомі правила захисту девайсів: складні паролі, своєчасне оновлення операційної системи, антивіруси тощо. Однак мало хто знає, що “лиходій” може оселитися не в комп’ютері, а в роутері.

Сьогодні ми розповімо, як захистити свій Wi-Fi!

Як злочинці використовують роутери у своїх цілях?

Найчастіше зловмисники обирають як “жертву” роутери, оскільки через них проходить весь трафік Мережі, до того ж стандартні антивіруси їх не перевіряють.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мета 1. Створення ботнету

Ваш роутер стає частиною мережі пристроїв, які відправляють безліч запитів на той чи інший сайт під час DDoS-атак. Заражений пристрій, як і всі інші, допомагає довести сайт до такого стану, що він просто вийде з ладу.

Поки зловмисники через роутер розсилають загрози – інтернет звичайного користувача починає гальмувати.

Мета 2. Крадіжка даних

Щодня ви передаєте Мережею величезний обсяг конфіденційної інформації: платіжні дані, паролі, важливі листи тощо. Усі ці відомості разом із трафіком проходять і через роутер. Якщо зловмисники захочуть ними заволодіти – саме через Wi-Fi вони їх і перехоплять.

Мета 3. Підміна сайту

“Злодій” у роутері може обманом заманити вас на шкідливі сайти. Вам здаватиметься, що ви заходите на цілком легальний ресурс (або навіть добре знайомий вам), однак, зловмисники зроблять так, щоб роутер відправив запит підробленому серверу і перевів вас на фішинговий сайт.

Як зловмисники проникають у роутер?

Підбирають пароль.

Існує спеціальний пароль, що захищає доступ до налаштувань роутера. Як правило, у багатьох людей він однаковий – від виробника. Якщо ви залишили на роутері заводські налаштування – зловмисник, знаючи постачальника пристрою, може запросто увійти в пристрій. (! Не плутайте з тим паролем, який ви вводите, щоб під’єднатися до Wi-Fi !)

Шукають несправність у роутері

Уразливості в роутері – такі собі “дірки”, через які в Мережу можуть пробратися віруси. А утворюються вони, коли користувач зневажливо ставиться до свіжих версій прошивок роутера.

Багато хто навіть не здогадується, що його потрібно регулярно оновлювати, як і інші програми.

Як захистити свій роутер?

  • Регулярно перевіряйте на сайті виробника, чи не з’явилося актуальне для роутера оновлення.
  • Придумайте складний пароль адміністратора.
  • Вимкніть віддалений доступ до налаштувань роутера.
  • Увімкніть на пристрої гостьову мережу – так гості вашої квартири не підчеплять на ваш роутер віруси.

Не забувайте, що роутер – дуже вразливе місце, яке зловмисники з радістю використовують у злочинних цілях. Купуйте пристрої тільки у перевірених виробників і не забудьте насамперед захистити налаштування!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.