Що таке сліпі зони Wi-Fi у квартирі, як їх уникнути

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо в деяких місцях квартири при підключенні до мережі Wi-Fi швидкість з’єднання різко падає або зв’язок розривається, то тут «мертва» або сліпа зона. Явище неприємне, але майже завжди усунуте. Розкажемо про це докладніше.

Що таке сліпа зона

Сліпою зоною називають місце, де мережа при роутері, що працює справно, пропадає або якість з’єднання падає. Така проблема може бути у квартирах будь-якої конфігурації, у старих будинках та у новобудовах, у містах та селищах.

У «мертвій» зоні сигнал з роутера втрачається, слабшає чи спотворюється. З цим пов’язані проблеми підключення до мережі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому виникають мертві зони покриття

Іноді у появі сліпих зон винен застарілий роутер, але й сучасні маршрутизатори не завжди справляються із завданням. Причин такої проблеми може бути кілька:

  • товсті залізобетонні стіни;
  • стіни, оштукатурені металевою сіткою;
  • великі металеві об’єкти: шафи, двері, стелажі тощо;
  • працююча побутова техніка (мікрохвильова піч може створювати перешкоди);
  • працюючі, але застарілі бездротові пристрої: телефони, гарнітура, акустична система і т.д.

Сучасні охоронні системи можуть блокувати або придушувати сигнал Wi-Fi роутерів, створюючи мертві зони в квартирі. Іноді таку проблему викликають і маршрутизатори, які працюють у сусідніх квартирах.

Як усунути сліпі зони Wi-Fi

Перше, що потрібно зробити, – поставити роутер приблизно посередині квартири. Тоді стіни, техніка та системи будуть створювати менше перешкод, сліпих зон поменшає. Якщо це не допомогло, спробувати такі способи:

  • Направити антени роутера вгору, а не в сторони – сигнал буде стабільнішим.
  • Переставити предмети, що створюють перешкоди.
  • Купити ретранслятор (ще один маршрутизатор) і поставити його ближче до сліпої зони.

Поставлений у «мертвій» зоні стаціонарний пристрій, наприклад ПК, можна підключити до модему через кабель Ethernet. Це найпростіший спосіб забезпечити стабільне з’єднання.

Іноді допомагає підключення до найменш завантаженого каналу мережі Wi-Fi. Виявити його можна за допомогою програми inSSIDer для пристроїв під керуванням Windows та Mac або програмою Wifi Analyzer для смартфонів на андроїді. Після виявлення такого каналу потрібно внести відповідні налаштування до роутера, тоді впевнений сигнал Wi-Fi може з’явитися навіть у зовсім «мертвій» зоні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.