Статті

5 причин для перевстановлення Windows

Share
Час читання: 2 хв.

Сучасні Windows 10/11 – досить якісні операційні системи. Попередні версії, такі як 7 або 8 і нижче, бажано було часто встановлювати заново — згодом комп’ютер починає працювати повільно. Але чи потрібно встановлювати заново сучасну версію Windows?

Причина №1 – Windows была установлена давно

Якщо ви встановили Windows 10 ще в далекому 2015 році, то краще перевстановити систему. За багато років вона нагромадила безліч зайвих даних, які, за фактом, сміття. Також перевстановити Windows потрібно в тому випадку, якщо ви оновлювалися з Windows 10 на Windows 11 – краще так не робити, а встановити відразу Windows 11. А взагалі, за ідеєю, краще встановлювати заново Windows приблизно раз на 3 роки – якщо ви активно користуєтеся комп’ютером.

Причина №2 – Розібратися з поновленнями

Коли Windows оновлюється, вона робить це епізодами – приходить якесь оновлення, встановлюється. Іноді ці оновлення неправильно накладаються один на одного і комп’ютер починає працювати повільно. У цьому є причина перевстановлення Windows, завантаживши дистрибутив з офіційного сайту. Плюс тут у тому, що ви отримаєте вже останню оновлену версію Windows, минаючи всі ці епізоди оновлення. Комп’ютер почне працювати трішки швидше.

Причина №3 – У системі було багато вірусів

Хоч і сучасну Windows складно вразити вірусом, але за певних обставин (відключення захисту) це цілком можливо. У випадку, якщо в системі було багато вірусів і ви не впевнені, що антивірус відпрацював на 100%, краще зберегти персональні дані та документи, відформатувати накопичувач і встановити нову копію Windows.

Комп’ютерні віруси можуть втручатися у системні файли, що призводить до некоректної чи нестабільної роботи Windows. Головне переконатися в тому, що вірусів немає в тих файлах, які ви переноситимете із зараженого пристрою на нову Windows.

Причина №4 – Комп’ютер гальмує

І ви впевнені, що немає жодних апаратних проблем. Зазвичай це робиться так: перевіряється жорсткий диск та оперативна пам’ять за допомогою різних утиліт. І якщо немає помилок, а комп’ютер все одно працює повільно, то, можливо, причина саме в операційній системі.

Можливо, у вас було встановлено та видалено багато програм, але вони були видалені не до кінця і залишилися у вигляді працюючих служб. Причин тут насправді може бути багато – Windows закрита операційна система і іноді набагато простіше її перевстановити, ніж намагатися аналізувати проблему.

Причина №5 – Просто почати з нуля

Іноді ми настільки захаращуємо свій комп’ютер, що хочеться взяти і почати з нуля. Провести аналіз того, що потрібне, а що ні. Зберегти потрібні дані та документи, відформатувати накопичувач та встановити нову копію Windows, яка вже отримає всі необхідні оновлення. Хіба не приємно користуватися чистим комп’ютером, розклавши все по поличках і більше не засмічувати систему різними файлами?

Звичайно, також потрібно встановлювати заново Windows коли змінюється конфігурація ПК, наприклад, ви замінили зв’язку метеринська плата + процесор.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

View Comments

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024