5 причин для перевстановлення Windows

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Сучасні Windows 10/11 – досить якісні операційні системи. Попередні версії, такі як 7 або 8 і нижче, бажано було часто встановлювати заново — згодом комп’ютер починає працювати повільно. Але чи потрібно встановлювати заново сучасну версію Windows?

Реклама

Причина №1 – Windows была установлена давно

Якщо ви встановили Windows 10 ще в далекому 2015 році, то краще перевстановити систему. За багато років вона нагромадила безліч зайвих даних, які, за фактом, сміття. Також перевстановити Windows потрібно в тому випадку, якщо ви оновлювалися з Windows 10 на Windows 11 – краще так не робити, а встановити відразу Windows 11. А взагалі, за ідеєю, краще встановлювати заново Windows приблизно раз на 3 роки – якщо ви активно користуєтеся комп’ютером.

Причина №2 – Розібратися з поновленнями

Коли Windows оновлюється, вона робить це епізодами – приходить якесь оновлення, встановлюється. Іноді ці оновлення неправильно накладаються один на одного і комп’ютер починає працювати повільно. У цьому є причина перевстановлення Windows, завантаживши дистрибутив з офіційного сайту. Плюс тут у тому, що ви отримаєте вже останню оновлену версію Windows, минаючи всі ці епізоди оновлення. Комп’ютер почне працювати трішки швидше.

Причина №3 – У системі було багато вірусів

Хоч і сучасну Windows складно вразити вірусом, але за певних обставин (відключення захисту) це цілком можливо. У випадку, якщо в системі було багато вірусів і ви не впевнені, що антивірус відпрацював на 100%, краще зберегти персональні дані та документи, відформатувати накопичувач і встановити нову копію Windows.

Комп’ютерні віруси можуть втручатися у системні файли, що призводить до некоректної чи нестабільної роботи Windows. Головне переконатися в тому, що вірусів немає в тих файлах, які ви переноситимете із зараженого пристрою на нову Windows.

Причина №4 – Комп’ютер гальмує

І ви впевнені, що немає жодних апаратних проблем. Зазвичай це робиться так: перевіряється жорсткий диск та оперативна пам’ять за допомогою різних утиліт. І якщо немає помилок, а комп’ютер все одно працює повільно, то, можливо, причина саме в операційній системі.

Можливо, у вас було встановлено та видалено багато програм, але вони були видалені не до кінця і залишилися у вигляді працюючих служб. Причин тут насправді може бути багато – Windows закрита операційна система і іноді набагато простіше її перевстановити, ніж намагатися аналізувати проблему.

Причина №5 – Просто почати з нуля

Іноді ми настільки захаращуємо свій комп’ютер, що хочеться взяти і почати з нуля. Провести аналіз того, що потрібне, а що ні. Зберегти потрібні дані та документи, відформатувати накопичувач та встановити нову копію Windows, яка вже отримає всі необхідні оновлення. Хіба не приємно користуватися чистим комп’ютером, розклавши все по поличках і більше не засмічувати систему різними файлами?

Звичайно, також потрібно встановлювати заново Windows коли змінюється конфігурація ПК, наприклад, ви замінили зв’язку метеринська плата + процесор.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ