Що таке перископічна камера та як вона працює

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Перископічні камери тривалий час залишалися наділом флагманів, а тепер, схоже, з’явиться і в середньому класі. У чому її переваги — розуміємось у цій статті.

Реклама

У наш час рідко можна зустріти смартфон лише з однією задньою камерою. У бюджетниках компанію їй складають прості «затички» з датчика глибини і макрокамери, середнячка серед них з’являється ширококутна камера, а флагмани часто оснащуються ще й телевізором для оптичного наближення віддалених об’єктів.

Перископічна камера через свою складну конструкцію і велику ціну зустрічається в смартфонах ще рідше, і донедавна вона вважалася долею не просто флагманів, а фотофлагманів. Але, схоже, перископічний об’єктив поступово починає з’являтися у середньому класі. Наприклад, нещодавно realme анонсувала відносно недорогий смартфон номерну серію 12 Pro Plus саме з такою системою.

Що таке перископічна камера

Усі люблять тонкі смартфони. Вони класно виглядають і легко поміщаються в будь-яку кишеню чи жіночий клатч. Проблема в тому, що в тонкий телефон не можна встановити класичний телевізор з потужним зумом.

Забезпечити велику фокусну відстань (відстань від точки фокусування в об’єктиві до матриці) у тонкому корпусі фізично неможливо. І матриця, і лінзи розташовуються в площині екрану та задньої панелі, так що необхідного простору для розміщення начинки тут просто немає. Згадайте величезні телеоб’єктиви професійних фотокамер: вони недаремно мають такі розміри. Це технічна потреба.

Але інженери знайшли вихід: вони розгорнули і матрицю, і систему лінз перпендикулярно поверхні екрана. При цьому світло потрапляє на них через невелику призму, яка й забезпечує заломлення на 90 градусів.

Таким чином, фокусну відстань камери можна значно збільшити – адже запас простору за шириною смартфона набагато більший, ніж за товщиною. Такі камери стали називати періскопічними. Справжні перископи працюють за таким же принципом заломлення світла.

Переваги камери-перископа

Конструкція такої камери помітно складніша, ніж звичайна — саме тому вони й зустрічаються в основному в дорогих флагманських моделях. Які плюси у «перископів» загалом?

Більш потужний зум та якісні фотографії . Перископічний об’єктив не тільки забезпечує більш потужне оптичне збільшення об’єкта зйомки, але й дозволяє досягти помітно кращої якості фотографій (мова, звичайно, про камери телефото – звичайним ширококутним традиційної конструкції). Далеко не в останню чергу це досягається завдяки більш ефективній системі стабілізації зображення, що працює за рахунок рухомих лінз та призми.

Можливості зуму такої камери не обмежені лише фокусною відстанню. Наприклад, той же realme 12 Pro Plus вміє знімати із зумом 0,6x, 1x, 2x, 3x та 6x. 0,6х тут забезпечує ширококутна камера телефону, 1х – його основний сенсор, 3х – безпосередня робота оптичного збільшення перископної камери, а 2х та 6х – це внутрішньосенсорне збільшення без втрати якості.

Камери класичної компоновки не мають таких широких можливостей зумування. Наприклад, у анонсованого смартфона Redmi Note 13 Pro це 0,6x, 1x, 2x, 4x. Причому у випадку з останнім 2-х і 4-х збільшення досягається, по суті, лише за рахунок кропу з основної матриці – при зйомці в повній роздільній здатності центральна частина кадру «вирізується», візуально збільшуючись.

Звичайно, на якість фотографій впливає не лише конструкція камери, а й характеристики самої матриці. Причому ми не раз писали, що справа не лише у вирішенні. У своєму 12 Pro Plus realme анонсував 50-мегапіксельну матрицю, але це Sony IMX890 із великими 1-мкм пікселями. За фактом вони захоплюють навіть більше світла, ніж 200-мегапіксельні датчики, яким так захоплюються.

Більш якісні портретні знімки . Збільшена фокусна відстань перископічного об’єктива оптимально підходить для портретних знімків, пропонуючи чудову глибину знімка та чудову роботу ефекту розмиття фону. У того ж realme 12 Pro Plus розмиття досягатиметься швидше за рахунок оптики, тоді як моделі із традиційними камерами використовують програмні алгоритми.

Відмінне макро . Багато користувачів захоплюються макрозйомкою. І отримати макрознімок із перископічною камерою набагато простіше, ніж навіть із окремими камерами. У тому числі й тому, що макро-камери найчастіше мають роздільну здатність 2 або 5 Мп, за що їх і називають «затичками».

Отже: чи потрібний вам смартфон з перископічною камерою?

Чесно кажучи, це питання із серії «чи потрібен вам смартфон із матрицею високої роздільної здатності для фото/відео». Перископічна камера відкриває нові можливості на тлі решти, оснащених переважно ширококутними об’єктивами. Так що якщо ви любите знімати, і робите це часто, відповідь однозначно так. Будь-які складні технології з часом «спускаються» у більш доступні сегменти смартфонів, і ми дуже сподіваємося, що «перископи» стануть доступними не лише покупцям флагманських моделей.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ