Що робити, якщо в ноутбук потрапили вода, кава або алкоголь

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Найчастіша причина звернення – залитий водою, кавою або алкогольними напоями ноутбук. Ми дізналися, як врятувати техніку, якщо в неї потрапила рідина. Ділюся з вами.

Реклама

Що буває, якщо в ноутбук потрапила рідина

У ноутбуках зазвичай діагностують кілька проблем.

Коротке замикання. Уявіть двосторонню дорогу зі жвавим трафіком. І ось хтось порушує розмітку і пускає потоки назустріч один одному, утворюючи петлю. Відбувається аварія, вибух. Приблизно так працює коротке замикання: вода порушує “маршрут” струму всередині пристрою і створює для нього нові, неприпустимі шляхи.

Коротке замикання може виникнути і через пару крапель води, які “вдало” дісталися до плати. Але, як правило, така проблема з’являється, якщо розлили більше рідини – хоча б половину чашки.

Коротке замикання необов’язково призведе до повної смерті пристрою: зазвичай горить основна плата, а оперативка або жорсткий диск майже завжди виживають. А може просто згоріти запобіжник, який коштує 100 гривень, – тоді більше часу піде на те, щоб розібрати і зібрати ноутбук, ніж на його ремонт.

Окислення контактів. Це хімічний процес, який починається, коли на контакти, наприклад, батарейного блоку або на місця з’єднання основної плати та інших деталей потрапляє рідина. На контактах починають з’являтися невеликі “нарости”, які заважають струму вільно проходити між деталями ноутбука. Найближчий аналог – поява на металі іржі.

Страждають контакти переважно не від води, а від інших рідин: наприклад, вина або кави. Окислення зазвичай не викликає проблем, якщо контакти вчасно почистити.

Фізичне пошкодження елементів ноутбука. Ми часто ламаємо ноутбук, коли намагаємося його розібрати та просушити. Іноді це роблять, щоб почистити контакти.

На відміну від звичайних системних блоків, практично будь-який з яких розбирається за універсальною схемою, ноутбуки влаштовані складніше. Переважно через екран, який приєднується до головної плати доволі тендітними і тонкими шлейфами. Ці “дроти” легко порвати, просто знімаючи кришку у ноутбука.

Замінити такий шлейф коштує від 200 гривень, якщо постраждав саме він. Якщо видерли шлейф “з м’ясом” і пошкодили контакти, то багато моделей простіше викинути: плата коштуватиме приблизно стільки ж, скільки новий пристрій.

Що робити, якщо залили ноутбук водою

Вимкніть ноутбук від мережі. Якщо пролили рідину на клавіатуру, можна спокійно вийняти штекер з розетки. Не чіпайте саму розетку, висмикуйте провід так, щоб випадково не торкнутися рукою металевої частини вилки.

Вимкніть ноутбук. Найпростіше це зробити довгим натисканням на кнопку живлення. Ще один варіант – від’єднати батарейний блок, якщо для цього не потрібно розбирати ноутбук.

Переверніть пристрій клавіатурою донизу. Намагайтеся зробити це різко, щоб вода якнайменше рухалася всередині пристрою. Це потрібно, щоб рідина вилилася назовні через щілини між кнопками.

Вимикати та перевертати ноутбук краще одночасно: чим швидше ви припините рух струму по пристрої, тим більше шансів уникнути короткого замикання.

Вимкніть усі зовнішні пристрої. Якщо в ноутбук вставлені флешка, модем чи провід – виймайте їх. Якщо батарею ще не вийняли, зробіть це зараз.

Ноутбук при цьому потрібно тримати клавіатурою вниз так, щоб вона була паралельна підлозі.

Витріть вологу. Промокніть клавіатуру паперовими рушниками або туалетним папером. Протріть кожну клавішу та гнізда.

Залишіть ноутбук сушитися. Навіть якщо ви витерли все досуха, всередині ноутбука все ще є вода. Якщо ви не вмієте розбирати пристрій, краще залишити все як є і дати випаруватися воді природним шляхом. Пристрій у цей час вмикати не можна. На повне сушіння потрібно два-три дні.

Після цього перевірте працездатність пристрою. Якщо ноутбук увімкнувся, скопіюйте всю важливу інформацію. Пристрій може остаточно зламатися будь-якої миті, тому по можливості віднесіть його на перевірку до сервісного центру.

Не сушіть ноутбук феном або вентилятором – так ви ще більше переміщатимете воду по вузлах плати, змішуючи її з пилом усередині. Потенційно це може спричинити корозію на платі.

Що робити, якщо до ноутбука потрапили інші напої

Справи гірші, якщо в ноутбук потрапили чай, кава, вино або інші напої. Для початку потрібно знеструмити пристрій, а потім вимкнути його.

Після цього потрібно почистити ноутбук: якщо вода може просто випаруватися, то кава чи інші напої залишать по собі наліт. Слід від напоїв може окислити контакти, а якщо на ньому збиратиметься пил, то температура всередині ноутбука підвищиться. Зрештою, такі зміни вб’ють головну плату або окремі комплектуючі.

Тому ноутбук потрібно чистити до сушіння. Краще це довірити майстру, але якщо такої можливості немає, дійте за інструкцією:

  1. Знайдіть на «Ютубі» інструкцію щодо розбору вашого пристрою. Залежно від моделі процес відрізнятиметься.
  2. Не намагайтеся від’єднувати кришку або інші складові ноутбука різко, з силою: є ймовірність пошкодити прихований шлейф. Будьте уважні з дрібними деталями: їх можна зламати, неакуратно смикнувши викруткою.
  3. Після розбирання потрібно акуратно видалити весь бруд із плати та деталей. Робити це краще паперовим рушником або пензликом із жорстким ворсом, змоченими у спирті.
  4. Далі дайте деталям висохнути та зберіть ноутбук. Орієнтовний мінімальний термін на сушіння – дві-три доби.

Я не рекомендую займатися чищенням самостійно, без нагляду досвідченого інженера.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Лужна Софія
Лужна Софія
Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: