Статті

Чим Linux кращий за Windows: пояснюємо простими словами

Share

Умовно, у нас зараз три операційні системи — Windows, Linux та MacOS. Останню ОС розглядати не будемо лише тому, що вона йде разом з пристроєм і поставити її на звичайний ПК може бути проблематично, але ніхто цим особливо не морочиться.

У Linux немає вірусів?

Насправді це помилка — віруси є і будуть у будь-якому середовищі. Причина в тому, що під Linux немає вірусів, полягає в тому, що система все-таки не дуже популярна для десктопних рішень і також має хитріші налаштування приватності.

Що таке вірус?

Це звичайна комп’ютерна програма, яка має ті чи інші вразливості. Під Linux доступ до тих чи інших об’єктів може бути ускладнений тим, що користувачеві необхідно надати потрібний дозвіл. Також користувач Linux за умовчанням вважається просунутим – хакерам просто немає сенсу створювати віруси під цю операційну систему.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Linux споживає менше ресурсів

Windows відома своєю ненажерливістю – сучасна 11-а версія ОС потребує досить серйозних апаратних ресурсів. А ось різні операційні системи на базі Linux не вимагають пристойного заліза. А це означає, що Linux можна поставити на слабкий комп’ютер і сама ОС працюватиме без будь-яких проблем і гальм. За допомогою операційної системи з логотипом пінгвіна можна перетворити навіть старий одноядерний комп’ютер для роботи з документами та браузером.

У мого приятеля є ноутбук початку 2010 року на топовому для тих років процесорі. На жаль, на ньому більш-менш працювали тільки Windows 7 і 8, а ось десятка вже пристойно гальмувала. Поставив Astra Linux і натішитися не може працювати можна, нічого не гальмує. Чудова альтернатива Windows для слабкого заліза!

Варто розуміти, що оскільки Linux споживає менше апаратних ресурсів, то він буде швидше, ніж будь-яка сучасна версія Windows (у разі правильної конфігурації).

Linux много, Windows одна

На сьогоднішній день є кілька десятків різних версій Linux з різними можливостями. Можна вибрати збірку на будь-який смак – багато хто на старті вивчення ОС ставлять Ubuntu (або Mint – ОС заснована на Ubuntu і Debian), яка дуже легко встановлюється, а її інтерфейс інтуїтивно зрозумілий новачкові. Вибір дистрибутивів величезний – достатньо почитати інтернет і вибрати те, що підходить під ваші завдання. А для тих, хто хоче отримати повноцінну технічну підтримку так, як це робить Microsoft з Windows, можна вибрати платний дистрибутив Linux.

Багато безкоштовного софту

З Linux можна забути, що програми потрібно купувати. Переважна більшість софту безкоштовна і навіть має відкритий вихідний код. Користувач Linux може навіть доопрацьовувати програми, якщо дозволяють знання та ліцензію. А спробуйте ви доопрацювати, наприклад офісний пакет від Microsoft? Та нічого в ньому неможливо буде зробити, максимум – макроси в Excel. Звичайно, і під Linux є платні програми, але на тлі загальної кількості програм таких додатків дуже мало.

Linux можна кастомізувати як завгодно

Переважна більшість збірок операційної системи на базі Linux можна міняти під себе буквально як завгодно, маючи певні знання або використовуючи вже готові рішення. У Windows, на жаль, мало що можна змінити – Microsoft ніколи не зможе це зробити через порушення фірмового стилю операційної системи. Тому Linux – відмінний вибір для тих, хто любить все підлаштовувати під себе максимально тонко.

Зручні оновлення та встановлення програм

Буває, що Windows піде в оновлення навіть якщо ми цього не хочемо і постійно їх відкладаємо – тут втрачається дорогоцінний час при старті або відключенні ПК. Пам’ятаю, як на півгодини затримався в офісі, коли під час відключення комп’ютера пішла установка оновлень, а живлення потрібно було вимкнути. У Linux такого немає – всі оновлення йдуть тлом, також вони більш зрозумілі для користувача. Що відбувається всередині Windows іноді навіть самі працівники компанії не знають.

Також і із встановленням програм. Під Linux існують різні репозиторії і установка будь-якого софту відбувається буквально в 1 клік. У Windows теж є вбудований магазин, але його функціонал та асортимент залишає бажати кращого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

View Comments

  • Згоден з автором щодо переваг Лінуксу над Віндою. Але мені особисто Лінукс не підходить від слова"ЗОВСІМ". По-перше : Іпсон Л805(фабрика друку) НІКОЛИ не роздрукує мені фото у тій якості як на вінді, та і танці з бубном мені не потрібні,бо у нього офіційних дров на Лінукс немає і софта під Лінукс теж! По-друге щоби грати в ігри(ті які у мене на Вінді) теж потрібні танці з бубном! Висновок:Безкоштовний сир тільки у мишоловці! Лінук гарна для офісу для школоти і на цьому її переваги закінчуються!

    • Ви вже користуєтесь безкоштовним сиром на Андроїді. Не подобається? А так могло би бути й з ОС на РС.

  • Згоден з автором щодо переваг Лінуксу над Віндою. Але мені особисто Лінукс не підходить від слова"ЗОВСІМ". По-перше : Іпсон Л805(фабрика друку) НІКОЛИ не роздрукує мені фото у тій якості як на вінді, та і танці з бубном мені не потрібні,бо у нього офіційних дров на Лінукс немає і софта під Лінукс теж! По-друге щоби грати в ігри(ті які у мене на Вінді) теж потрібні танці з бубном! Висновок:Безкоштовний сир тільки у мишоловці! Лінукc гарна для офісу, для школоти і на цьому її переваги закінчуються!

  • Тонко, особливо зв'язка "для школоти" та "мені грати ігри". :D Бачу як сидить бородата школота та налаштовує сервери інтернету.

  • Особисто для мене лінуха не підходить. В мене є ПО якого не існує для лінухи. Щоб не лагала вінда ії теж потрібно налоштовувати правильно. Шукати альтернативне ПО не має часу і бажання.

    • Та говори чесно - тобі не хватає скілів ))

  • Вінда для геймерів. Хоча і лінуксів зараз є можливість запускати будь-яку гру, але все ж всі ігри заточені під вінду, саме через її масовість для десктопів. У всьому іншому ніяких переваг вінда немає, навпаки - тільки мінуси

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: LinuxWindows
  • Останні записи

    Названо найшвидший суперкомп’ютер для штучного інтелекту

    Американський суперкомп'ютер Aurora став найпотужнішим у світі для роботи із завданнями штучного інтелекту. Його продуктивність…

    13.05.2024

    Apple Vision Pro 2 може використовувати більше технологій Samsung і бути дешевшим

    Перша гарнітура змішаної реальності Vision Pro від Apple, можливо, не змогла змінити світ через свою…

    13.05.2024

    Apple запевняє, що ультратонкий iPad Pro M4 не гнутиметься

    На минулій презентації Apple заявила, що "новий iPad Pro - найтонший продукт компанії за всю…

    13.05.2024

    Складено топ-6 найкращих смартфонів на Android на весну 2024 року

    На першому місці, зненацька, опинився зовсім не флагманський Samsung Galaxy S24 Ultra, а Google Pixel…

    13.05.2024

    Названо найкращі смартфони за часом роботи від акумулятора на 2024 рік

    Ведучий YouTube-каналу Quke.ru перерахував найкращі за автономністю смартфони на сьогодні. Blackview 9300 Pro . Він оснащений…

    13.05.2024

    Новий чіп Apple M4 показує дуже високу продуктивність

    Apple робить щось шалене зі своїм новим чіпом M4. Хоча ми звикли бачити, як нові…

    13.05.2024