Чим Linux кращий за Windows: пояснюємо простими словами

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Умовно, у нас зараз три операційні системи — Windows, Linux та MacOS. Останню ОС розглядати не будемо лише тому, що вона йде разом з пристроєм і поставити її на звичайний ПК може бути проблематично, але ніхто цим особливо не морочиться.

У Linux немає вірусів?

Насправді це помилка — віруси є і будуть у будь-якому середовищі. Причина в тому, що під Linux немає вірусів, полягає в тому, що система все-таки не дуже популярна для десктопних рішень і також має хитріші налаштування приватності.

Що таке вірус?

Це звичайна комп’ютерна програма, яка має ті чи інші вразливості. Під Linux доступ до тих чи інших об’єктів може бути ускладнений тим, що користувачеві необхідно надати потрібний дозвіл. Також користувач Linux за умовчанням вважається просунутим – хакерам просто немає сенсу створювати віруси під цю операційну систему.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Linux споживає менше ресурсів

Windows відома своєю ненажерливістю – сучасна 11-а версія ОС потребує досить серйозних апаратних ресурсів. А ось різні операційні системи на базі Linux не вимагають пристойного заліза. А це означає, що Linux можна поставити на слабкий комп’ютер і сама ОС працюватиме без будь-яких проблем і гальм. За допомогою операційної системи з логотипом пінгвіна можна перетворити навіть старий одноядерний комп’ютер для роботи з документами та браузером.

У мого приятеля є ноутбук початку 2010 року на топовому для тих років процесорі. На жаль, на ньому більш-менш працювали тільки Windows 7 і 8, а ось десятка вже пристойно гальмувала. Поставив Astra Linux і натішитися не може працювати можна, нічого не гальмує. Чудова альтернатива Windows для слабкого заліза!

Варто розуміти, що оскільки Linux споживає менше апаратних ресурсів, то він буде швидше, ніж будь-яка сучасна версія Windows (у разі правильної конфігурації).

Linux много, Windows одна

На сьогоднішній день є кілька десятків різних версій Linux з різними можливостями. Можна вибрати збірку на будь-який смак – багато хто на старті вивчення ОС ставлять Ubuntu (або Mint – ОС заснована на Ubuntu і Debian), яка дуже легко встановлюється, а її інтерфейс інтуїтивно зрозумілий новачкові. Вибір дистрибутивів величезний – достатньо почитати інтернет і вибрати те, що підходить під ваші завдання. А для тих, хто хоче отримати повноцінну технічну підтримку так, як це робить Microsoft з Windows, можна вибрати платний дистрибутив Linux.

Багато безкоштовного софту

З Linux можна забути, що програми потрібно купувати. Переважна більшість софту безкоштовна і навіть має відкритий вихідний код. Користувач Linux може навіть доопрацьовувати програми, якщо дозволяють знання та ліцензію. А спробуйте ви доопрацювати, наприклад офісний пакет від Microsoft? Та нічого в ньому неможливо буде зробити, максимум – макроси в Excel. Звичайно, і під Linux є платні програми, але на тлі загальної кількості програм таких додатків дуже мало.

Linux можна кастомізувати як завгодно

Переважна більшість збірок операційної системи на базі Linux можна міняти під себе буквально як завгодно, маючи певні знання або використовуючи вже готові рішення. У Windows, на жаль, мало що можна змінити – Microsoft ніколи не зможе це зробити через порушення фірмового стилю операційної системи. Тому Linux – відмінний вибір для тих, хто любить все підлаштовувати під себе максимально тонко.

Зручні оновлення та встановлення програм

Буває, що Windows піде в оновлення навіть якщо ми цього не хочемо і постійно їх відкладаємо – тут втрачається дорогоцінний час при старті або відключенні ПК. Пам’ятаю, як на півгодини затримався в офісі, коли під час відключення комп’ютера пішла установка оновлень, а живлення потрібно було вимкнути. У Linux такого немає – всі оновлення йдуть тлом, також вони більш зрозумілі для користувача. Що відбувається всередині Windows іноді навіть самі працівники компанії не знають.

Також і із встановленням програм. Під Linux існують різні репозиторії і установка будь-якого софту відбувається буквально в 1 клік. У Windows теж є вбудований магазин, але його функціонал та асортимент залишає бажати кращого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.