Як захистити свої дані в Інтернеті: мінімізація, моніторинг та управління

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для мережевих злочинців ви не ніхто – ви можливість. Ми покажемо вам, як мінімізувати, контролювати та керувати, щоб підвищити безпеку ваших даних, особистості та грошей.

Взаємодія в Інтернеті може бути пов’язана з усілякими небезпеками, чи то захист від шкідливих програм у результатах пошукових систем, чи то спроби фішингу в соціальних мережах, чи то протидія шахраям у застосунках для знайомств. Ми познайомилися з інтерв’ю Адама Левіна, ведучим подкасту What the Hack з Адамом Левіном і засновником організації CyberScout, що займається захистом даних, про те, як читачі PCMag можуть підготувати себе та свої онлайн-пристрої до боротьби зі злочинцями, які мають намір вкрасти їхні дані та гроші. Читайте далі його найкращі поради.

Онлайн-злочинці знають, чого ви варті

Перше, що потрібно зрозуміти, – це те, що для того, щоб мати цінність, не обов’язково бути фінансово заможним; шахраї, звісно, знають про це. Левін сказав мені: “Коли ми дивимося в дзеркало, ми бачимо себе. І часто ми говоримо: “Чому ми маємо бути комусь цікаві? Ми звичайні люди”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але, як пояснив Левін, “для хакера, шахрая або викрадача особистих даних ми – Jay-Z і Бейонсе. Чому? Тому що в нас є те, що їм потрібно. У нас є дані. У нас є фінансова інформація”.

Ваш соціальний капітал також може мати велику цінність для злодія. Наприклад, ви не можете бути знайомі з відомою чи багатою людиною, але можете працювати в організації, яка є мішенню для хакерів. Якщо облікові дані вашої електронної поштової скриньки буде виявлено внаслідок витоку даних, а ви використовуватимете ті самі облікові дані для входу в систему на роботі, ви щойно надали злочинцям доступ до свого робочого місця. Ось чому так важливо мати унікальні облікові дані для кожного входу в систему і зберігати цю інформацію в менеджері паролів.

Пам’ятайте про три “М” для захисту в Інтернеті

Левін розповів мені, що крадіжка особистих даних – мета шахраїв в Інтернеті, тому дуже важливо знати, як захистити себе. У своїй книзі “Swiped: How to Protect Yourself In a World Full of Scammers, Phishers, and Identity Thieves” він розкриває концепцію, яку він називає “три міс”: мінімізація, моніторинг та управління ризиками в Інтернеті.

Нижче я проілюструю його концепцію, як він мені її пояснив, на прикладі загрози крадіжки особистих даних. Ви також можете використовувати ці три пункти в інших сферах вашого життя в Інтернеті, наприклад, для захисту фінансових рахунків або забезпечення безпеки паролів.

1. Мінімізуйте ризик, заморозивши свої кредитні лінії

Зайдіть в Інтернет і заморозьте свої кредитні лінії. Це просто і безкоштовно. Я зробив це менш ніж за 10 хвилин. Заморожування кредитних ліній не впливає на ваш кредитний рейтинг. Заморожування кредиту не дасть змоги будь-кому іншому отримати доступ до ваших кредитних звітів або відкрити нові кредитні лінії на ваше ім’я. Ви можете розморозити свій кредит, коли вам знову знадобиться подати заявку на кредит. Зверніть увагу, що заморожувати кредитну історію потрібно окремо для кожної з трьох кредитних спілок: Equifax, Experian і TransUnion.

2. Слідкуйте за своїм фінансовим становищем

Замовте безкоштовний кредитний звіт у всіх кредитних агентствах і подивіться, чи немає в ньому сюрпризів. Деякі додатки, присвячені особистим фінансам, наприклад WalletHub, стежать за вашою кредитною історією і повідомляють вас про зміни. Вам також слід підписатися на сповіщення про транзакції від вашої фінансової установи.

Левін розповів мені, що в темній павутині продаються мільйони номерів кредитних і дебетових карт, часто згрупованих за поштовими індексами. Шахраї можуть придбати номери фінансових карток, що походять з того поштового індексу, де вони планують використовувати картку, тому вбудована в банк система виявлення шахрайства не завжди автоматично розпізнає злочинну діяльність. Якщо ви підпишетеся на отримання сповіщень про кожну здійснену вами транзакцію та отримаєте сповіщення про транзакцію, яку ви не здійснювали, навіть якщо вона розташована поблизу, ви зможете діяти швидше та мінімізувати збитки.

3. Впоратися зі збитками (за допомогою професіоналів)

Левін не рекомендує намагатися усунути збитки від крадіжки особистих даних самостійно, оскільки це може бути дорого і забрати багато часу. Замість цього він рекомендує звернутися до своєї страхової компанії, щоб визначити, чи можете ви брати участь у програмі відновлення особистих даних. Зверніться по допомогу і на роботу.

“У деяких програмах пільг для співробітників є послуги із захисту від крадіжки особистих даних, – каже Левін, – тож у разі інциденту з особистими даними ви або зателефонуєте у відділ кадрів, або у них буде спеціально виділений номер телефону, за яким ви зможете зателефонувати постачальнику послуг із захисту особистих даних”.

Ще краще, якщо ви діятимете на випередження, вклавши гроші в послуги із захисту від крадіжки особистих даних, більшість з яких пропонують моніторинг особистих даних та усунення наслідків крадіжки за допомогою страховки. Підписка на програмне забезпечення для захисту від крадіжки особистих даних схожа на купівлю страховки. Вона може здатися непотрібною, поки не знадобиться. Такі послуги допоможуть вам повернути своє добре ім’я, виділивши до 1 мільйона доларів на усунення наслідків злочину, які можуть бути жахливими і далекосяжними.

Для онлайнового злочинця кожен є кимось

Ви можете думати, що ви ніхто, занадто дрібна ціль, щоб злочинці могли витрачати на вас час. Це не так. Технології зробили кіберзлочини настільки легкими, що кожна людина стає привабливою ціллю. Хакерам потрібно зовсім небагато часу, щоб зламати прості паролі та позбутися купи особистих даних. Заразити шкідливим ПЗ весь список адрес електронної пошти можна так само просто, як впровадити одне шкідливе посилання в повідомлення, що містить легітимні URL-адреси. Але хоча жертвою може стати кожен, важливо пам’ятати, що кожен може зробити кроки, щоб краще захистити себе в Інтернеті.

Якщо вам набридло підтримувати свою присутність у мережі, ви можете ознайомитися з керівництвом PCMag щодо повного зникнення з інтернету.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.