Статті

Стеження через смартфон: як дізнатися і що з цим робити

Share

Хто може за вами стежити

Майже у всіх країнах стільникові оператори співпрацюють зі спецслужбами і надають їм дані про користувачів за запитом. Точно так само роблять і великі корпорації на кшталт Google. Однак підкреслимо ще раз – “за запитом”.

Якщо вас підозрюють у шахрайстві або інших злочинах, якщо ви чиновник із доступом до державної таємниці – ймовірність того, що ваші розмови або листування в соцмережах хтось аналізує, сильно підвищується. Якщо ви простий обиватель і диктуєте мамі телефоном, як встановити VPN, а друзям кидаєте посилання на торренти, то розслабтеся: напевно, ви не цікаві жодному “товаришу майору”.

Стежити за вашим телефоном можуть і зловмисники, яких цікавлять ваші банківські картки або паролі від сервісів. Це питання контролювати набагато простіше, адже дані від оператора вони ніяк не отримають, а отже, проникати на ваш смартфон повинні через шкідливі програми. Приблизно до цього ж розряду можна віднести стеження з боку колекторських агентств, які хочуть “струсити” з вас борги – можливо, ваші, а можливо, чиїсь чужі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нарешті, вас може “сталкерити” (непомітно відстежувати) хтось із ваших рідних. Навіщо? Ну, скажімо, підозрює вас у зраді, або вважає, що ви ховаєте від нього велику суму грошей. Для цього родич-шпигун може, наприклад, поставити переадресацію дзвінків на свій номер у разі, якщо до вас не можуть додзвонитися.

Як дізнатися, що за вами стежать через смартфон

Відразу розвіємо популярні міфи: батарея, що перегрівається під час розмови, поганий зв’язок, раптові перезавантаження гаджета – це не про шпигунство. Це про те, що ваш телефон варто віднести в сервісний центр. Ну, і про поганий зв’язок.

Дізнатися, чи відстежують вас спецслужби, навряд чи вийде. Ну, хіба тільки у вас є знайомий у цих самих спецслужбах. Та й у будь-якому разі, якщо вже ви їм дуже потрібні, то хоч викидайте смартфон – під вас можуть “підкопатися” іншими способами.

Щоб перевірити, чи налаштована у вас переадресація викликів і голосових повідомлень, є спеціальні коди.

Щоб дізнатися, чи увімкнена у вас переадресація повідомлень і дзвінків, наберіть *#21#Щоб дізнатися номер переадресації, наберіть *#62#

Найімовірніше, там буде один із номерів оператора. Але хто знає – можливо, ви побачите там телефон когось із рідних?

Якщо ви подивилися налаштування переадресації, і вам щось у них не сподобалося – можете їх скинути. Для цього просто наберіть код ##002#, і всі переадресації обнуляться.

Як уникнути стеження і втрати особистих даних через смартфон

Захищайте свій телефон паролем на екрані блокування. І нехай він буде складнішим, ніж 123456 або ваш рік народження. Взагалі, де тільки можна, використовуйте складні паролі та двофакторну автентифікацію (наприклад, вхід на пошту через пароль і SMS на телефон); Встановлюйте тільки додатки з AppStore і GooglePlay, не завантажуйте програми з “лівих” сайтів; Встановіть антивірус і періодично, раз на кілька місяців, перевіряйте свій смартфон на наявність шкідливих програм; Не викладайте в соцмережах усе підряд, включно з домашнім телефоном, електронною поштою для зв’язку і місцем роботи. Це вас не убезпечить повністю, але з іншого боку – навіщо ж підставлятися?

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Google випустила Pixel Tablet без док-станції

    Google не стала змінювати дизайн або «начинку» Pixel Tablet: користувачів все також зустрічає металевий корпус…

    08.05.2024

    Sennheiser випустила TWS-навушники з шумозаглушенням та еквалайзером

    Sennheiser презентувала нову модель бездротових навушників Accentum True Wireless ANC. За словами виробника, пристрій пропонує…

    08.05.2024

    Що буде, якщо телефон вимкнути під час оновлення

    Уявіть, що телефон запустив оновлення ПЗ і раптом його випадково відключили від мережі. Завантаження останньої версії…

    08.05.2024

    На Kickstarter з’явився потужний зовнішній акумулятор із прозорим корпусом

    Shargeek 140 від компанії Sharge Tech - це портативне джерело енергії, укладене в прозорий корпус,…

    08.05.2024

    Які датчики встановлені у камері нового iPad Pro

    Нещодавно представлені моделі iPad Pro з OLED-екранами отримали розширений набір сенсорів. Крім безпосередньо камери та…

    08.05.2024

    Топовий планшет Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 протестували на автономність

    При активному навантаженні середній час автономної роботи становив 11 годин та 14 хвилин. У режимі…

    08.05.2024