Статті

Що таке флагман і що спільного у флагманів та діамантів

Share

Як гордо звучить це слово – “флагман”. Відразу є грізна флотилія, на чолі якої розсікає хвилі трищогловий швидкохідний фрегат. Але ні, мова йтиме про інших флагманів. Ті, які легко поміщаються в кишеню.

Що таке флагманський смартфон?

У кожного пристойного виробника смартфонів кілька лінійок продуктів різної цінової та технічної категорії. Щоб було простіше зрозуміти, використовуйте аналогію з коштовностями.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Є бюджетні моделі простіші – щось на зразок фіанітів чи синтетичних сапфірів. Такій не страшно подарувати 9-річці, щоб той тягав його до школи та опановував премудрості Minecraft. Недорогі матеріали, базові налаштування, нічого понад. Виглядає часто непогано. А якщо завтра дитина впустить такий смартфон на підлогу шкільного туалету, то не дуже й шкода.

Є міцні «середнячки». Порівняємо їх із… Ну, скажімо, цирконами, топазами та іншими дорогоцінними мінералами в середній ціновій категорії. Це моделі з розширеним функціоналом та гарним набором опцій. Для їх виготовлення використані якісні матеріали, вони оснащені досить потужним програмним забезпеченням, як правило, у них непогані камери і пристойне «залізо». “Середнячки” красиві, стильні і при цьому доступні за ціною.

А є флагмани. Це діаманти найвищої проби з бездоганним огранюванням. Флагманські моделі – телефони преміального рівня, передові високотехнологічні, потужні, розумні. Це завжди найкращі матеріали корпусу – скло, сталь, кераміка безкомпромісна якість складання. У них топове «залізо» та останнє ПЗ, розкішні камери, дисплеї найвищої якості, безліч додаткових функцій та опцій. По суті флагман – свого роду «вітрина» виробника, де він демонструє свої найефективніші (і ефектні!) рішення. Ну і за аналогією з діамантом, на «топу» доведеться розщедритися.

Зате, якщо ви зважилися на покупку флагмана – будьте впевнені, що купуєте кращий продукт бренду.

4 головні відмінності флагмана

Щоб зрозуміти, що перед вами саме “діамант”, потрібно подивитися на характеристики гаджета. Куди саме дивитись і що шукати, зараз розповімо.

Процесор

Перша з кардинальних відмінностей флагманів від решти – це процесор. Смартфон може виглядати як топова модель, робити непогані знімки, бути досить чуйним і чуйним, але варто поглянути на його залізо, і відразу стає зрозуміло, що перед нами – максимум міцний середнячок.

Саме процесор – свого роду “серце” смартфона – відповідає за кількість завдань, що одночасно виконуються, швидкодія, обробку зображень, швидкість передачі даних та інші важливі штуки.

Що «б’ється» усередині у флагманів

Практично всі Android-смартфони 2023 отримали топовий восьмиядерний енергоефективний процесор Snapdragon 8 Gen 2 від Qualcomm. Сьогодні це найпотужніший мобільний чіп із підтримкою ІІ. Флагманські лінійки Samsung Galaxy Z Fold 5 та Galaxy S23, Xiaomi 13 (крім 13 lite), OnePlus 11, Asus Zenfone 10 – усі вони оснащені Snapdragon 8 Gen 2.

Виняток із цієї Android-команди – Google. Нішевий Google Pixel використовує свою розробку – Tensor. Так, в актуальному Google Pixel 7 Pro “стукає” восьмиядерний Tensor G2, а “вісімка”, яка ось-ось вийде, отримає наступну версію – Tensor G3.

Apple, який щорічно дає путівку у світ однієї флагманської серії, застосовує чіп Bionic. В останніх зараз 14-х моделях стоїть Apple A16 Bionic. Ну а 15-й, який вже на підході, отримає Apple A17 Bionic.

У смартфонів простіше у графі «процесор» будуть вказані інші виробники: Exynos (Samsung), Kirin (Huawei та Honor) та MediaTek (всі інші). Принаймні так справи на даний момент.

Параметри дисплея

Технологія

Найважливіша частина смартфона – дисплей. Найчастіше у графі характеристик гаджета “тип екрану” стоять загадкові IPS або OLED (AMOLED). Не вдаючись до технічних подробиць, скажемо, що останні завжди використовуються у флагманських моделях. Ні, в «середнячка» їх теж використовують, але флагмана з IPS ви не знайдете.

Чому виробники «топів» віддають перевагу їм? Тому що екрани, зроблені за відносно свіжою технологією AMOLED, економічніші, а отже, вам довше не доведеться заряджати гаджет. Крім того, OLED відтворює на 32% більше кольорів, ніж більш «стародавній» IPS, у нього ширший кут огляду і вища контрастність. Також він набагато чуйніше (всіх дратують «задумливі смартфони»).

Дозвіл

Має значення та інші характеристики. Перша: роздільна здатність екрана – кількість пікселів, здатних вміститися на дисплеї одночасно. Чим щільніше «сидять» пікселі на екрані, тим краща якість зображення. Для Apple iPhone 14 Pro Max ця характеристика – 2796×1290 Пікс. Адже смартфони Apple славляться у тому числі своєю розкішною передачею кольору, яскравими і соковитими зображеннями.

Яскравість

Щоб смартфоном було зручно користуватися за будь-якого освітлення, важлива яскравість дисплея (вимірюється в нитках). Чим вона вища – тим комфортом вам читатиме новини з екрану смартфона, наприклад, лежачи на пляжі під полуденним сонцем. Для прикладу, iPhone 14 Pro має 2 000 нит пікової яскравості, а у Galaxy S23 Ultra – 1 750. У моделей середнього та економ класу цей показник нижче. До речі, яскравість понад 700 нит здатний видати лише OLED-дисплей

Характеристики камери

Часто на запитання, навіщо вам флагман, слідує відповідь – для крутих знімків. Але, заради справедливості, багато «середняків» вже навчилися робити чудові фото – деталізовані, з відмінною передачею кольору і хорошим, практично студійним світлом. Деякі моделі навіть мають нічний режим зйомки.

Однак «топи» мають якісніші характеристики самих камер: високий розмір матриці (ті самі пікселі дозволу), наявність додаткових об’єктивів і зуму, здатність знімати відео 4K та інше.

Крім того, топові моделі “видає” оптична стабілізація. Що то за звір? Фактично це система амортизації, який компенсує тряску камери. З цією технологією ваші фото вийдуть чіткими, навіть якщо ви знімаєте на бігу, у стрибку, польоті або із засідки (жарт).

Захист

Знаєте, скільки телефонів щороку вирушає досліджувати малі глибини сантехнічних приладів, гине у нерівній боротьбі з дощами, тоне у великих та маленьких водоймах з волі недбайливих господарів? Їхні мільйони! Ні серйозно. Лише англійці за рік «утопили» 885 тис. мобільників. Цікаво, скільки з них удалося повернути до життя?

На щастя, флагманам передчасне утоплення не загрожує. Кожен «топовий» гаджет має захист – найчастіше IP68. Навіть якщо цей захист ніколи не стане в нагоді власнику, він може бути впевнений, що його девайс гідно перенесе зустріч з водною стихією і залишиться неушкодженим, навіть якщо йому доведеться півгодини полежати на дні в очікуванні господаря.

І знову ж, заради справедливості, багато середньобюджетних моделей сьогодні теж отримують захист від попадання вологи. Але якщо для флагманів її наявність – правило, то для середнячків – найчастіше виняток.

Ще одна важлива відмінність – у всіх флагманів є обов’язкова функція швидкого заряджання.

А тепер для наочності пробіжимося нашою колекцією флагманів.

Сподіваємося, ми змогли докладно відповісти на питання, у чому відмінність флагманських моделей смартфонів від бюджетних та середніх моделей. Отже, теоретична частина у вас є. Залишилося застосувати її практично.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Як зарядити телефон без електрики: 12 простих способів

    Тотальне вторгнення Російської Федерації та регулярні обстріли наших сіл і міст ворожими безпілотниками та ракетами…

    08.05.2024

    Е-кабінет для військовозобов’язаних запустять у червні: які дані у ньому будуть

    В Україні електронний кабінет військовозобов'язаного планують запустити на початку червня 2024 року. Про це повідомила заступниця голови Міноборони Катерина…

    08.05.2024

    Які смартфони Motorola мають отримати Android 15

    15 версія Android ще не вийшла, але автори порталу Gizmochina вже підрахували, які пристрої Motorola…

    08.05.2024

    Apple запатентувала конструкцію шарніру для складаного iPhone

    Ще у жовтні 2023 року Apple подала заявку на патент, який описує конструкцію шарніру для…

    08.05.2024

    iPod Nano з’явився в рекламі Apple, присвяченій ще тоншому iPad Pro

    Новий iPad Pro змістив iPod nano з позиції найтоншого пристрою в історії компанії Apple, і…

    08.05.2024

    Головна функція Galaxy 2024 раптово з’явилася на iPhone

    Компанія Google впровадила у свій iOS-додаток опцію швидкого пошуку інформації після того, як її презентували…

    08.05.2024