Що таке флагман і що спільного у флагманів та діамантів

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Як гордо звучить це слово – “флагман”. Відразу є грізна флотилія, на чолі якої розсікає хвилі трищогловий швидкохідний фрегат. Але ні, мова йтиме про інших флагманів. Ті, які легко поміщаються в кишеню.

Реклама

Що таке флагманський смартфон?

У кожного пристойного виробника смартфонів кілька лінійок продуктів різної цінової та технічної категорії. Щоб було простіше зрозуміти, використовуйте аналогію з коштовностями.

Є бюджетні моделі простіші – щось на зразок фіанітів чи синтетичних сапфірів. Такій не страшно подарувати 9-річці, щоб той тягав його до школи та опановував премудрості Minecraft. Недорогі матеріали, базові налаштування, нічого понад. Виглядає часто непогано. А якщо завтра дитина впустить такий смартфон на підлогу шкільного туалету, то не дуже й шкода.

Є міцні «середнячки». Порівняємо їх із… Ну, скажімо, цирконами, топазами та іншими дорогоцінними мінералами в середній ціновій категорії. Це моделі з розширеним функціоналом та гарним набором опцій. Для їх виготовлення використані якісні матеріали, вони оснащені досить потужним програмним забезпеченням, як правило, у них непогані камери і пристойне «залізо». “Середнячки” красиві, стильні і при цьому доступні за ціною.

А є флагмани. Це діаманти найвищої проби з бездоганним огранюванням. Флагманські моделі – телефони преміального рівня, передові високотехнологічні, потужні, розумні. Це завжди найкращі матеріали корпусу – скло, сталь, кераміка безкомпромісна якість складання. У них топове «залізо» та останнє ПЗ, розкішні камери, дисплеї найвищої якості, безліч додаткових функцій та опцій. По суті флагман – свого роду «вітрина» виробника, де він демонструє свої найефективніші (і ефектні!) рішення. Ну і за аналогією з діамантом, на «топу» доведеться розщедритися.

Зате, якщо ви зважилися на покупку флагмана – будьте впевнені, що купуєте кращий продукт бренду.

4 головні відмінності флагмана

Щоб зрозуміти, що перед вами саме “діамант”, потрібно подивитися на характеристики гаджета. Куди саме дивитись і що шукати, зараз розповімо.

Процесор

Перша з кардинальних відмінностей флагманів від решти – це процесор. Смартфон може виглядати як топова модель, робити непогані знімки, бути досить чуйним і чуйним, але варто поглянути на його залізо, і відразу стає зрозуміло, що перед нами – максимум міцний середнячок.

Саме процесор – свого роду “серце” смартфона – відповідає за кількість завдань, що одночасно виконуються, швидкодія, обробку зображень, швидкість передачі даних та інші важливі штуки.

Що «б’ється» усередині у флагманів

Практично всі Android-смартфони 2023 отримали топовий восьмиядерний енергоефективний процесор Snapdragon 8 Gen 2 від Qualcomm. Сьогодні це найпотужніший мобільний чіп із підтримкою ІІ. Флагманські лінійки Samsung Galaxy Z Fold 5 та Galaxy S23, Xiaomi 13 (крім 13 lite), OnePlus 11, Asus Zenfone 10 – усі вони оснащені Snapdragon 8 Gen 2.

Виняток із цієї Android-команди – Google. Нішевий Google Pixel використовує свою розробку – Tensor. Так, в актуальному Google Pixel 7 Pro “стукає” восьмиядерний Tensor G2, а “вісімка”, яка ось-ось вийде, отримає наступну версію – Tensor G3.

Apple, який щорічно дає путівку у світ однієї флагманської серії, застосовує чіп Bionic. В останніх зараз 14-х моделях стоїть Apple A16 Bionic. Ну а 15-й, який вже на підході, отримає Apple A17 Bionic.

У смартфонів простіше у графі «процесор» будуть вказані інші виробники: Exynos (Samsung), Kirin (Huawei та Honor) та MediaTek (всі інші). Принаймні так справи на даний момент.

Параметри дисплея

Технологія

Найважливіша частина смартфона – дисплей. Найчастіше у графі характеристик гаджета “тип екрану” стоять загадкові IPS або OLED (AMOLED). Не вдаючись до технічних подробиць, скажемо, що останні завжди використовуються у флагманських моделях. Ні, в «середнячка» їх теж використовують, але флагмана з IPS ви не знайдете.

Чому виробники «топів» віддають перевагу їм? Тому що екрани, зроблені за відносно свіжою технологією AMOLED, економічніші, а отже, вам довше не доведеться заряджати гаджет. Крім того, OLED відтворює на 32% більше кольорів, ніж більш «стародавній» IPS, у нього ширший кут огляду і вища контрастність. Також він набагато чуйніше (всіх дратують «задумливі смартфони»).

Дозвіл

Має значення та інші характеристики. Перша: роздільна здатність екрана – кількість пікселів, здатних вміститися на дисплеї одночасно. Чим щільніше «сидять» пікселі на екрані, тим краща якість зображення. Для Apple iPhone 14 Pro Max ця характеристика – 2796×1290 Пікс. Адже смартфони Apple славляться у тому числі своєю розкішною передачею кольору, яскравими і соковитими зображеннями.

Яскравість

Щоб смартфоном було зручно користуватися за будь-якого освітлення, важлива яскравість дисплея (вимірюється в нитках). Чим вона вища – тим комфортом вам читатиме новини з екрану смартфона, наприклад, лежачи на пляжі під полуденним сонцем. Для прикладу, iPhone 14 Pro має 2 000 нит пікової яскравості, а у Galaxy S23 Ultra – 1 750. У моделей середнього та економ класу цей показник нижче. До речі, яскравість понад 700 нит здатний видати лише OLED-дисплей

Характеристики камери

Часто на запитання, навіщо вам флагман, слідує відповідь – для крутих знімків. Але, заради справедливості, багато «середняків» вже навчилися робити чудові фото – деталізовані, з відмінною передачею кольору і хорошим, практично студійним світлом. Деякі моделі навіть мають нічний режим зйомки.

Однак «топи» мають якісніші характеристики самих камер: високий розмір матриці (ті самі пікселі дозволу), наявність додаткових об’єктивів і зуму, здатність знімати відео 4K та інше.

Крім того, топові моделі “видає” оптична стабілізація. Що то за звір? Фактично це система амортизації, який компенсує тряску камери. З цією технологією ваші фото вийдуть чіткими, навіть якщо ви знімаєте на бігу, у стрибку, польоті або із засідки (жарт).

Захист

Знаєте, скільки телефонів щороку вирушає досліджувати малі глибини сантехнічних приладів, гине у нерівній боротьбі з дощами, тоне у великих та маленьких водоймах з волі недбайливих господарів? Їхні мільйони! Ні серйозно. Лише англійці за рік «утопили» 885 тис. мобільників. Цікаво, скільки з них удалося повернути до життя?

На щастя, флагманам передчасне утоплення не загрожує. Кожен «топовий» гаджет має захист – найчастіше IP68. Навіть якщо цей захист ніколи не стане в нагоді власнику, він може бути впевнений, що його девайс гідно перенесе зустріч з водною стихією і залишиться неушкодженим, навіть якщо йому доведеться півгодини полежати на дні в очікуванні господаря.

І знову ж, заради справедливості, багато середньобюджетних моделей сьогодні теж отримують захист від попадання вологи. Але якщо для флагманів її наявність – правило, то для середнячків – найчастіше виняток.

Ще одна важлива відмінність – у всіх флагманів є обов’язкова функція швидкого заряджання.

А тепер для наочності пробіжимося нашою колекцією флагманів.

Сподіваємося, ми змогли докладно відповісти на питання, у чому відмінність флагманських моделей смартфонів від бюджетних та середніх моделей. Отже, теоретична частина у вас є. Залишилося застосувати її практично.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ