Статті

Що буде, якщо Android-смартфон перестане оновлюватись

Share

Часи, коли поновлення для Android-смартфонів були чимось факультативним і зовсім необов’язковим, давно минули. Сьогодні виробники приділяють цьому аспекту набагато більше уваги і намагаються не лише своєчасно випускати навіть незначні апдейти, а й планомірно збільшують термін програмної підтримки. Якщо раніше більшість смартфонів оновлювалися у кращому разі 2 роки, то тепер цей термін може становити і 3, і 4, а часом навіть 5 років. Інша річ, що так довго підтримуються все одно не всі пристрої, і тоді постає питання: що робити, якщо телефон перестав оновлюватися?

Які бувають оновлення Android

Оновлення, які отримують Android-смартфони , бувають чотирьох не пов’язаних між собою видів.

Оновлення операційної системи. Вони містять найглобальніші зміни, привносять нові функції, редизайн інтерфейсу, а іноді й переосмислюють принцип роботи прошивки та самого смартфона цілком. Такі оновлення виходять щорічно або трохи рідше. Залежно від категорії пристрою, вони можуть бути оновлені від 1 до 4 разів. Дешеві смартфони оновлюються менше, а дорогі – довше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щомісячні патчі безпеки . Вони спрямовані на підвищення рівня безпеки пристроїв під керуванням Android. Їхнє призначення полягає в тому, щоб виправляти різні вразливості, які присутні в операційній системі. Google випускає такі оновлення щомісяця , але те, коли вони дістануться до конкретного смартфона, залежить від їх виробника, оскільки їм потрібна оптимізація.

Системні оновлення Google Play . Це маловідомий тип оновлень Android. Він виконує приблизно ту ж роль, що й щомісячні патчі безпеки, але має низку ключових відмінностей. По-перше, їх розповсюджує сама Google, не довіряючи виробникам. По-друге, графік їхнього виходу ненормований, тому вони можуть вийти і 10 разів на рік, а можуть — жодного. По-третє, вони виправляють лише критичні вразливості лише на рівні системи, а чи не всі поспіль як патчі безпеки.

Оновлення сервісів Google . Як не дивно, це також інструмент програмної підтримки смартфонів на Android. Багато компонентів операційної системи, не кажучи про програми, відокремлені від неї, тому можуть оновлюватися незалежно. Це дозволяє Google не чекати виходу нової версії Android , щоб додати до Google Фото черговий інструмент редагування або оновити інтерфейс Google Play.

Чи потрібно оновлювати смартфон на Андроїд

У міру старіння смартфона він починає рідше отримувати оновлення. Першими припиняє оновлюватись сама ОС. Потім виробник скорочує кількість випущених оновлень безпеки, змінюючи періодичність їхнього виходу з щомісячного на щоквартальний, а потім і зовсім скасовує.

Глобально на ваше сприйняття відсутність оновлень цього практично не вплине. Так, ймовірно, ви не отримуватимете нові функції, які з’являтимуться в нових версіях оболонки, ваш смартфон не ставатиме швидше і триматиме заряд довше. Для когось це вірна ознака того, що настав час міняти апарат на новий. Але це зовсім так.

При створенні нових версій прошивок зазвичай розробники в першу чергу орієнтуються на флагманські смартфони актуального покоління. Багато функцій, що містяться в оновленнях, вимагають досить серйозних обчислювальних можливостей (у тому числі ШІ), а тому на старих апаратах не здатні заробити в принципі.

Тому, навіть якщо апдейт вийде для вашого смартфона, якому вже 3-4 роки, у його випадку зміниться лише номер білда прошивки, і не більше. Що це змінить? Так, загалом, нічого. Адже сучасні апарати на Android вже з коробки мають всі необхідні функції, які дозволяють використовувати їх з комфортом, навіть якщо жодних оновлень взагалі не буде.

Чи потрібні оновлення безпеки

Те саме стосується і патчів безпеки . Так, вони справді виправляють уразливості в операційній системі, але – ось невдача – абсолютна більшість атак на Android-смартфони відбуваються за власною дурістю користувачів. Ті просто скачують додатки невідомо звідки, не дивлячись роздають їм всі дозволи, а потім дивуються, як шахраї отримують коди підтвердження банківських переказів і очищають їх рахунки.

Захиститись від подібних атак, взагалі кажучи, нескладно. Усього-то і потрібно, що слідувати ряду простих правил:

  • Завантажувати програми лише з довірених джерел: Google Play, AppGallery тощо.
  • Уважно читати, які дозволи вимагають встановлені додатки, і давати лише ті, які дійсно потрібні їм для роботи. Наприклад, не варто відкривати доступ до SMS додатку калькулятора або ліхтарика.
  • Не переходьте за посиланнями, у походження яких не впевнені, уважно перевіряйте URL-адресу та не вводите свої логіни та паролі, а також платіжні дані на ресурсах, у яких хоч трохи сумніваєтеся.

Якщо ви серйозно переживаєте про безпеку, системні оновлення Google Play вам допоможуть. Незважаючи на те, що вони виходять нечасто, вони виправляють по-справжньому критичні вразливості. Так що зламати ваш смартфон ззовні буде неможливо, якщо ви самі цьому не сприятимете своїми необережними діями. Майте це на увазі.

Чи потрібно оновлювати програми на телефоні

Єдиним по-справжньому важливим типом оновлень є оновлення програм та сервісів Google. Саме вони дозволяють підтримувати ваш смартфон та його функціональність у актуальному стані. У пошукового гіганта дуже багато видів ПЗ, тому навіть якщо оновлюватимуться тільки вони і більше нічого, ви не пропадете.

Google має звичай оновлювати свої програми на максимально широкій кількості версій Android. Тому, навіть якщо ви користуєтеся відвертою неновим апаратом, великий шанс, що 9 з 10 нововведень, які з’являються в сервісах, що відновилися, будуть доступні вам незалежно від використовуваного пристрою.

За фактом Google має додатки на всі випадки життя і під будь-які завдання:

  • Google Фото
  • Календар
  • Контакти
  • YouTube
  • YouTube Music
  • Chrome
  • Google One
  • Документи
  • Google Duo

Звичайно, самих додатків набагато більше, і, відповідно, їх охоплення набагато ширше. Тим не менш, навіть цей перелік дає ясне розуміння того, що якщо оновлюватимуться тільки ці сервіси, ваш смартфон не загнеться і продовжить справно функціонувати навіть за відсутності системних апдейтів і патчів безпеки . Головне — своєчасно оновлювати бодай їх. Але з цим, гадаю, впораєтеся і самі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Android
  • Останні записи

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024