Чи зможуть складні телефони замінити планшети

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Останніми роками складні смартфони стають дедалі популярнішими. Цього року компанія Samsung продала в Європі більше складних пристроїв, ніж коли-небудь продавала стару серію Note. Але ж вона, на хвилиночку, була культовою, і всі в голос вили, коли від неї відмовилися. Однак більша частина цих продажів, найімовірніше, припадає на дешевші Z Flip. Крім відносно доступної ціни, ці телефони вирішують реальні проблеми, наприклад, поміщаються в сумочки і вузькі кишені. Я сам користувався таким пристроєм, і це було дуже зручно. Телефон майже не відчувався в кишені. Але що нас чекає далі і що буде зі смартфонами формату Z Fold, якщо продажі планшетів продовжують скорочуватися? Невже вони нікому не потрібні? Може тут є якийсь зв’язок?

Чи потрібен комусь планшет

Як зазначає компанія IDC, ринок планшетів скорочується. Популярність цих пристроїв різко зросла під час пандемії, але зараз ринок повертається до показників 2020 року. Це цілком логічно, якщо врахувати, як ринок планшетів відреагував на появу телефонів із великим екраном. У 2013 році такі пристрої, як Nexus 7, були популярними, оскільки легко поміщалися в сумку та забезпечували зручніший перегляд відео та роботу з сайтами, ніж смартфони того часу.

Але щойно смартфони почали зростати, маленькі планшети стали безглуздими, залишивши планшети з великим екраном для тих небагатьох, хто користується ними регулярно. Будь-якій людині потрібен максимально функціональний пристрій, який максимально зручно носити з собою, а такі пристрої, як iPad, Pixel Tablet і Galaxy Tab S9, не відповідають цим вимогам.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи зручно користуватися складним телефоном

Саме тут у складних пристроїв є вагомий аргумент. Так Galaxy Z Fold 5 легко поміщаються в кишені та сумці, незважаючи на те, що розкриваються в 7,6-дюймове полотно. Мені пощастило користуватися Fold 3 і Huawei Mate X3 і в них точно щось було. Особливо після того, як перестаєш ставитися до внутрішнього екрану, як до обов’язкової речі, яку треба розкрити. Через пару тижнів використання я починав робити це тільки за реальної необхідності, а в звичайний час користувався смартфоном у складеному вигляді.

Великий екран зручний і для навігації. Коли треба подивитися, як дістатися до місця, це зручно робити саме на великому екрані. Ось тільки в машині його кріпити незручно. Але можна встановити магнітне кріплення, і воно непогано справлятиметься. Складаний планшет хороший у всьому, для чого в принципі можна використовувати планшет. Споживання мультимедіа, читання, відеодзвінки і робота з документами – все це відмінно поєднується з великим дисплеєм.

Але не варто думати, що я цілком за складні пристрої, адже я відмовився від них і зараз користуюся Huawei P60 Pro – звичайним моноблоком.

Недоліки складних телефонів

Почнемо з довговічності. Запуск оригінального Galaxy Fold довелося відкласти після невдалого періоду першого широкого використання. У підсумку керівництво компанії визнало, що телефон був випущений раніше, ніж був готовий. Відтоді компанія Samsung пройшла довгий шлях, а в моделі Fold 3 вперше з’явилася водонепроникність. Зараз вона стала нормою, але захисту від піску і пилу у цих смартфонів досі немає. Усе через те, що ізолювати нутрощі можна, а от зробити це з шарніром дуже складно. Але якщо на нього потрапить вода, це не страшно. А абразивний пил призведе до його передчасного зносу.

Слабкою ланкою ранніх моделей був внутрішній екран, який через кілька місяців ставав непридатним і виглядав просто жахливо. Але в деяких регіонах Samsung безкоштовно міняла його один раз. У будь-якому разі, це було “затичкою”, а не повноцінним вирішенням проблеми.

Камери та час автономної роботи також є проблемами. Особливо гостро вони стоять у Samsung, смартфони якої у мене рідко дотягували до кінця дня. А камера в них загалом не найкраща, хоча на папері дуже схожа на флагманську. Тож завжди доводилося носити з собою зарядку і не розраховувати на хороші фотографії в будь-яких умовах.

Найбільший мінус складних смартфонів

Що стосується ціни, то тут ми стикаємося з найбільшою перешкодою. Складні пристрої коштують дорожче будь-якого традиційного флагмана, якщо брати вихідну ціну, а не ту, яку ми зараз спостерігаємо в Росії на iPhone 15 через високий попит і відсутність офіційних продажів.

Зараз почали з’являтися складні пристрої від великої кількості виробників, а значить конкуренція повинна сприяти зниженню ціни. Навіть є чутки, що Samsung, відчувши цю конкуренцію, вирішила, що пора випустити дешевий складаний смартфон. Але поки що це тільки прогнози і чутки.

Ціноутворення стає ще більш важливим, якщо розглядати середній планшет, який купують люди. Найчастіше купують не дорогі моделі з приставками Pro або Ultra, а дешевші планшети. Якщо ви не плануєте використовувати цей гаджет для роботи або створення контенту, то недорогий планшет забезпечує те, що потрібно більшості людей, – великий екран, на якому можна дивитися відео або читати книжки та AndroidInsider.ru.

Складні пристрої ніколи не коштуватимуть стільки ж, скільки звичайні телефони, через додатковий екран і складність шарніра, але вони повинні наблизитися до цього рівня, перш ніж люди будуть готові розглядати їх до купівлі, але навіть тоді доведеться вирішувати проблеми довговічності.

Протягом довгого часу Samsung була єдиною компанією, що просуває великі складні пристрої. Тепер, коли Google, OnePlus, OPPO, HUAWEI, TECNO і HONOR представили свої пристрої в цій категорії, можна сказати, що за ними підуть інші компанії. Виходить, що виробники очікують зростання цієї категорії пристроїв, незважаючи на скорочення ринку планшетів. Можна зробити висновок, що так вони грають в довгу, роблячи ставку на майбутнє. Вони пропонують пристрої в тому вигляді, в якому вони є зараз, і дають змогу людям, готовим витратити на них таку суму, вкластися в розробки майбутніх пристроїв, купуючи нинішні. Так нинішні покупці отримують інноваційні пристрої вже зараз, а майбутні – дешевші пристрої через 2-3 роки.

Чому виходить так багато складаних телефонів

Ще одна причина виходу все більшої кількості складних смартфонів полягає в серйозному зниженні попиту на смартфони в їхньому нинішньому вигляді. У 2010-2020 роках збільшення об’єму оперативної пам’яті та швидший процесор суттєво змінили ситуацію порівняно з попередніми моделями. Але тепер смартфони інші і вже нікого не здивуєш збільшенням обсягу ОЗП. Адже смартфони перестали бути предметом розкоші, а стали інструментами на кожен день.

Складні пристрої дозволяють компаніям створювати враження, що вони впроваджують інновації. Ймовірно, вони вважають, що навіть якщо вам потрібен звичайний смартфон, ви з більшою часткою ймовірності купите пристрій у тієї компанії, яка вміє впроваджувати нові функції і в арсеналі якої є складні пристрої.

Виявляється, IPS-екрани чіткіші за AMOLED. Пояснюємо чому.

Я сподіваюся, що перше виявиться правдою. Якщо Samsung і Google зможуть знизити ціни і зробити ці телефони довговічними, я думаю, що майбутнє складних телефонів буде дуже світлим. Я сам користуюся звичайним моноблоковим HUAWEI P60 Pro, але у мене був HUAWEI Mate X3, і на відміну від того, що було кілька років тому, тепер я можу сказати, що вважаю розкладачки набагато більш зрілими. Мені здається, що тепер їх дійсно можна купувати.

Можливо, я навіть сам знову куплю такий пристрій, коли хтось із виробників випустить нову модель. Можна сказати, що зараз ми перебуваємо на тонкій грані, коли, з одного боку, це ще дуже сміливий крок, а з іншого – купівля розкладачки є своєчасною. Почекаємо ще пару років, і все стане на свої місця. У цьому можна майже не сумніватися. Питання тільки в тому, що буде тоді з планшетами. Це нам ще тільки належить дізнатися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.