Які бувають роз’єми USB для смартфонів. Чим вони відрізняються

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сьогодні у переважній більшості смартфонів роз’єм стандартизовано. Це зручно, але так не завжди. Ще недавно гаджети різних брендів мали фірмові роз’єми, до яких підходили тільки “свої” зарядні пристрої. Нерідко таке спостерігалося навіть у телефонах однієї компанії, що було повним абсурдом.

В даний час основна маса смартфонів оснащена портом USB-C. А тому при поломці штатної зарядки можна використовувати зарядний пристрій стороннього виробника. Але навіть зараз є деякі проблеми. Наприклад, ряд виробників у стандартний комплект постачання своїх пристроїв не включають ЗП або пропонують стандартну “зарядку”, тоді як смартфон підтримує технологію швидкого заряджання. Більше того, у різних брендів остання має свою специфіку, тому неоригінальний зарядний пристрій не може забезпечити максимальну швидкість відновлення заряду батареї.

Кабель для смартфона, USB

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Одним із компонентів ЗП сучасних смартфонів є кабель USB, який використовується не тільки для заряджання гаджета, але й для передачі даних, наприклад, з комп’ютера чи ноутбука. При цьому при підключенні телефону до ПК для передачі даних акумулятор також заряджається, але відбувається це повільно.

Сьогодні стандартним є кабель USB-A – USB-C, у якого на одному кінці змонтовано штекер USB Type-A, а на другому – USB-C. Перший вставляється в порт лептопа або зарядного пристрою, а другий – у роз’єм смартфона.

В даний час саме USB-C став уніфікованим роз’ємом, яким оснащуються гаджети, що носяться, і їх периферійні пристрої, за винятком продукції бренду Apple. яка досі має унікальні порти. Така уніфікація обумовлена ​​вимогою Європарламенту, який зобов’язав (2022 року) виробників смартфонів, що постачаються в ЄС, відмовитися від фірмових портів та інтерфейсу microUSB на користь USB-C. І такий крок є цілком логічним, оскільки USB Type-C більше переваг, ніж у роз’ємів-попередників.

USB Type-C

До незаперечних плюсів такого інтерфейсу фахівці відносять:

  • симетричний конектор;
  • компактні габарити 8,4 2,6 мм;
  • велику швидкість передачі;
  • швидке заряджання до 240 Вт, проти 2,5 Вт у роз’єму USB 2.0.

Окремо слід виділити універсальність роз’єму USB-C, який може використовуватися для обміну даними та передачі електрики, а також трансляції відео та аудіо контенту. Саме це дає можливість USB Type-C повноцінно замінити не лише інші інтерфейси USB (A, B, micro та mini), але й інші популярні порти, на зразок DP3.5 чи HDMI.

Є у цього роз’єму та мінуси. У різних поколінь USB Type-C різні можливості швидкості заряджання АКБ та передачі даних. На даний момент можна придбати кабелі з інтерфейсом USB-C таких поколінь, як:

  • 2.0 – швидкість передачі даних до 480 Мбіт/с;
  • 3.2Gen1 – до 5 Гбіт/с;
  • 3.2Gen2 – до 10 Гбіт/с;
  • 3.2Gen2×2 – до 20 Гбіт/с.
  • 4.0 до 80 Гбіт/с.

Підбирається оптимальний кабель з урахуванням можливостей конкретного смартфона чи ЗП.

Тепер ви знаєте, які бувають роз’єми USB для смартфонів, і зможете без проблем підбирати їх.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.