Скільки жорстких дисків можна підключити до комп’ютера

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Внутрішня пам’ять – один із основних параметрів будь-якого комп’ютера. Чим вищий дисковий об’єм, тим більше інформації можна зберегти. Усередині постійної пам’яті зберігається все – операційна система, програми, дані. Комусь вистачає за очі 500 гігабайт, а комусь буде мало кількох терабайт: все залежить від завдань (у мене, наприклад, 2х8ТБ у дзеркалі під дані + 12Тб під бекапи). У багатьох користувачів виникає резонне питання, а скільки жорстких дисків можна підключити до комп’ютера?

Реклама

Кількість жорстких дисків, які можна вставити всередину системного блоку, залежить від кількості портів SATA. Так, крім SATA є ще й порт M.2, який славиться більшою пропускною здатністю. Тільки більшість материнських плат підтримує лише один слот M.2 під швидкісний NVMe накопичувач. А SATA’шних портів може бути кілька – як правило, від одного до шести: тут все залежить від материнської плати.

Але тут не варто впадати у відчай — якщо є вільний слот PCIe, то можна придбати і встановити плату SATA-контролера, яка може містити кілька портів для накопичувачів. Також існують PCIe RAID-контролери, які дозволяють зібрати кілька накопичувачів RAID масив.

Реклама

Це зручно як резервного копіювання, так збільшення швидкості читання і записи. Наприклад, інформація може одночасно записуватися на диск A і диск Б і якщо якийсь накопичувач вийде з ладу, то інформація завжди залишиться на другому (RAID 1 – «дзеркалювання»).

Якщо використовується, наприклад RAID 0, то в цьому випадку інформація дробиться на блоки, які записуються на жорсткі диски. Чим більше буде накопичувачів, тим вища швидкість читання та запису, проте, у разі виходу з ладу одного диска, втрачаються всі дані. Як правило, RAID використовують професійні користувачі, але не всередині комп’ютера, а на окремих пристроях NAS або DAS (хоча, всередині ПК теж).

Також варто розуміти, що у материнської плати може бути як апаратне, так і програмне обмеження на кількість дисків, що підключаються, а також на їх сумарний обсяг. Це потрібно враховувати під час модернізації комп’ютера.

Накопичувачі можна також підключати за допомогою USB за кількістю USB портів. Можна використовувати USB-хаб і підключити велику кількість дисків, тільки швидкість буде сильно падати. Велика кількість дисків, які будуть підключені USB, несуть велике навантаження по живленню – контролер порту може навіть згоріти від подібного.

Більшість просунутих користувачів не додають до свого комп’ютера багато накопичувачів і користуються спеціальними сховищами NAS або DAS.

NAS є мініатюрним файловим сервером, який може працювати всередині локальної мережі і в зовнішньому інтернеті. DAS – простіший пристрій, який підключається через USB або Thunderbolt. Обидва аксесуари підтримують два і більше накопичувача і різні режими RAID, а також «фішки» для роботи з даними.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ