Скільки жорстких дисків можна підключити до комп’ютера

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Внутрішня пам’ять – один із основних параметрів будь-якого комп’ютера. Чим вищий дисковий об’єм, тим більше інформації можна зберегти. Усередині постійної пам’яті зберігається все – операційна система, програми, дані. Комусь вистачає за очі 500 гігабайт, а комусь буде мало кількох терабайт: все залежить від завдань (у мене, наприклад, 2х8ТБ у дзеркалі під дані + 12Тб під бекапи). У багатьох користувачів виникає резонне питання, а скільки жорстких дисків можна підключити до комп’ютера?

Реклама

Кількість жорстких дисків, які можна вставити всередину системного блоку, залежить від кількості портів SATA. Так, крім SATA є ще й порт M.2, який славиться більшою пропускною здатністю. Тільки більшість материнських плат підтримує лише один слот M.2 під швидкісний NVMe накопичувач. А SATA’шних портів може бути кілька – як правило, від одного до шести: тут все залежить від материнської плати.

Але тут не варто впадати у відчай — якщо є вільний слот PCIe, то можна придбати і встановити плату SATA-контролера, яка може містити кілька портів для накопичувачів. Також існують PCIe RAID-контролери, які дозволяють зібрати кілька накопичувачів RAID масив.

Це зручно як резервного копіювання, так збільшення швидкості читання і записи. Наприклад, інформація може одночасно записуватися на диск A і диск Б і якщо якийсь накопичувач вийде з ладу, то інформація завжди залишиться на другому (RAID 1 – «дзеркалювання»).

Якщо використовується, наприклад RAID 0, то в цьому випадку інформація дробиться на блоки, які записуються на жорсткі диски. Чим більше буде накопичувачів, тим вища швидкість читання та запису, проте, у разі виходу з ладу одного диска, втрачаються всі дані. Як правило, RAID використовують професійні користувачі, але не всередині комп’ютера, а на окремих пристроях NAS або DAS (хоча, всередині ПК теж).

Також варто розуміти, що у материнської плати може бути як апаратне, так і програмне обмеження на кількість дисків, що підключаються, а також на їх сумарний обсяг. Це потрібно враховувати під час модернізації комп’ютера.

Накопичувачі можна також підключати за допомогою USB за кількістю USB портів. Можна використовувати USB-хаб і підключити велику кількість дисків, тільки швидкість буде сильно падати. Велика кількість дисків, які будуть підключені USB, несуть велике навантаження по живленню – контролер порту може навіть згоріти від подібного.

Більшість просунутих користувачів не додають до свого комп’ютера багато накопичувачів і користуються спеціальними сховищами NAS або DAS.

NAS є мініатюрним файловим сервером, який може працювати всередині локальної мережі і в зовнішньому інтернеті. DAS – простіший пристрій, який підключається через USB або Thunderbolt. Обидва аксесуари підтримують два і більше накопичувача і різні режими RAID, а також «фішки» для роботи з даними.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: