Повна розрядка сучасного смартфона: які ризики

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні мобільні батареї практично не потребують догляду і вирізняються високою технологічністю, але деяких речей вони все ж “бояться”.

Чи небезпечно повністю розряджати сучасні смартфони?

Більшість людей ставить свої смартфони на зарядку, поки в тих ще є хоч якийсь заряд. Однак деякі власники телефонів роблять це лише тоді, коли мобільний пристрій сам вимикається, тобто при 0%. Така звичка хоч і не “вб’є” акумулятор миттєво, але може призвести до неприємних наслідків, наприклад, до глибокого розряду пристрою.

Глибока розрядка акумулятора виникає, якщо на телефоні виявляється критично низький рівень заряду за тривалої відсутності підживлення. Інакше кажучи, якщо розрядити смартфон в нуль і не під’єднати його до зарядного пристрою якомога швидше, є ризик виникнення глибокого розряду.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сам феномен глибокого розряду – необхідність, якої не уникнути навіть на сучасних літій-іонних акумуляторах. Виробник навмисно впровадив цю функцію як захист батареї. З її допомогою контролер, вбудований в акумулятор, повністю блокує електричний ланцюг усередині елемента живлення при виявленні критично низького рівня заряду. Це дає змогу уникнути різкої деградації батареї та її можливого займання.

При цьому глибокий розряд хоч і захищає акумулятор від серйозної небезпеки, але й сам чинить негативний вплив на нього. Після кожного глибокого розряду батарея втрачає частину ємності, а її здатність тримати заряд стає гіршою. Ба більше, що довше смартфон проведе вимкненим за 0% заряду, то вищий шанс, що акумулятор вийде з ладу і його потрібно буде замінити.

Таким чином, якщо допускати рідкісну розрядку смартфона в нуль, то акумулятору це особливо не зашкодить. Головне – якомога швидше підключити його до зарядного пристрою. Оскільки смартфон на ділі вимикається не при 0%, а з невеликим залишком заряду, щоб уникнути таких проблем, у власника є час, щоб знайти розетку і підзарядити пристрій.

Однак розряджати смартфон повністю навмисно і на постійній основі не рекомендується, оскільки це лише збільшить шанси на глибокий розряд, часткову деградацію акумулятора або його поломку.

Що робити, якщо смартфон розрядився в нуль?

Якщо користувач допустив глибокий розряд (розрядив смартфон повністю і не зарядив одразу, а залишив у вимкненому стані), то найчастіше, окрім часткової втрати ємності батареї, наслідки будуть не такими сумними. У більшості випадків поломки вдається уникнути, якщо акумулятор не надто старий і досить якісний, але перший після глибокого розряду процес зарядки буде довгим. Часто власникам доводиться чекати кілька годин, перш ніж смартфон “прокинеться”, а електричний ланцюг знову розблокується.

Під час глибокого розряду смартфона важливо не чіпати телефон, залишити його на зарядці і не намагатися вмикати завчасно або використовувати. Нерідко смартфону потрібно цілий день провести підключеним до зарядного пристрою, щоб знову включитися в роботу. Важливо перевіряти і стан акумулятора: чи не занадто смартфон гарячий і чи не здулася батарея. В іншому разі важливо одразу відключити смартфон від мережі та віднести на діагностику.

Якщо і після тривалого часу смартфон відмовляється заряджатися, то допомогти йому зможуть тільки в сервісному центрі. Фахівці або зарядять акумулятор самостійно іншими способами, або замінять його, якщо той вийшов з ладу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.