Windows 12: нові функції, які хочеться отримати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Windows 12, найімовірніше, стане продовженням Windows 11 від Microsoft, і вона може з’явитися раніше, ніж ви думаєте.

Останні чутки говорять про те, що ОС з такою оригінальною назвою може з’явитися у 2024 році, і можливість того, що Windows 12 з’явиться так скоро після Windows 11, потішила багатьох із нас.

Коли з’явиться наступна версія Windows, ми хотіли б побачити більш значні зміни порівняно з Windows 11. Отже, які ж поліпшення і нові функції можуть з’явитися в Windows 12? Користувачі постійно звертаються до Microsoft із проханнями про створення нових функцій. Деякі з цих побажань були задоволені завдяки великому оновленню 23H2 і оновленню Moment 4 (наприклад, функція “ніколи не об’єднувати” для панелі завдань, хоча головним нововведенням 2023 року, звісно ж, став ШІ Copilot).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З огляду на все це, ось усе, що нам вдалося дізнатися про наступне велике оновлення Windows, а також п’ять функцій, які ми хотіли б бачити у Windows 12.

Windows 12: ближче до справи

  • Що це таке? Windows 12 – це, за чутками, наступник Windows 11.
  • Коли вийде? Можливо, у 2024 р., якщо виходити з трирічного графіка.
  • Скільки коштуватиме? Має бути безкоштовною, як і Windows 11.

Чутки про дату виходу Windows 12

Судячи з минулих релізів, ми очікуємо, що Windows 12 з’явиться наприкінці 2024 року, якраз перед закінченням підтримки Windows 10. Ба більше, чутки про це ходять уже деякий час. Крім того, на Build 2023 ми мигцем побачили Windows наступного покоління (під назвою “Next Valley Prototype Design”), що вказує на можливість її появи наступного року.

Нарешті, один із керівників Intel підтвердив, що наступна ітерація Windows з’явиться у 2024 році (щоправда, без згадки назви Windows 12).

Підтримувані пристрої Windows 12

Коли компанія Microsoft оголосила про доступність Windows 11, основною вимогою була наявність на пристроях апаратної функції TPM – елемента системи безпеки, який можна знайти на більшості материнських плат.

Хоча ця вимога, найімовірніше, буде знову висунута компанією Microsoft, можливо, настане момент, коли практично кожен ПК буде оснащений TPM.

Ходять чутки, що Microsoft, можливо, планує підвищити вимоги до обсягу оперативної пам’яті з 4 ГБ (для Windows 11) до 8 ГБ в ОС нового покоління. В іншому Windows 12 повинна підтримувати ті ж процесори, що і Windows 11, і, швидше за все, матиме схожі вимоги:

  • 64-розрядний процесор
  • Тактова частота 1 ГГц
  • 4 ГБ оперативної пам’яті
  • 64 ГБ накопичувач
  • UEFI, можливість безпечного завантаження
  • TPM 2.0 (модуль довіреної платформи)
  • Дисплей розміром понад 9 дюймів із роздільною здатністю HD (1366×768)
  • Графіка, сумісна з DirectX 12 / WDDM 2.x
  • Інтернет-з’єднання

Що ми хочемо побачити

Ми поки мало що знаємо про Windows 12 і про те, чи стане оновлення, про яке ходять чутки, реальністю, але у нас є уявлення про те, чого ми хочемо від неї, і в нашому списку лідирують такі функції.

1. Об’єднання Skype і Teams у MSN Messenger 12

Ні для кого не секрет, що останніми роками зусилля Microsoft у сфері відеодзвінків і спільної роботи через додатки для обміну повідомленнями були не надто успішними. У той час, коли люди потребували дедалі більше віддаленого спілкування, саме Zoom посів лідируючі позиції, а Skype, як не дивно, залишився на узбіччі.

Незважаючи на те, що в Teams і Skype з’явилося кілька нових функцій, досі залишається незрозумілим, яку з них слід використовувати. Наприклад, якщо вам потрібно взяти участь у співбесіді, яка проводиться в Teams, найімовірніше, вам доведеться швидко встановити додаток і переконатися, що він працює.

Замість цього давайте зробимо так, щоб вони обидва пішли на пенсію і поклали початок новій версії Windows 12 з поверненням MSN Messenger для виконання тієї роботи, яку ці два додатки виконували насилу.

Ми б хотіли повернути не тільки “підштовхування”, “підморгування” і класичні звуки за бажанням користувачів, а й потужні функції, які дали б йому змогу зрівнятися з Zoom, Google Meets і FaceTime. Можливо, інтеграція зі Slack, щоб за необхідності проведення відеозустрічі можна було надіслати запит у канал і однією кнопкою запустити MSN Messenger із необхідними запрошеними.

Компанії Microsoft необхідно переглянути своє ставлення до додатків для обміну повідомленнями, і повернення MSN Messenger може стати чудовим початком для цього.

2. Живі шпалери

У телефонах iPhone і Android уже кілька років існують подібні функції, за допомогою яких анімація переміщується по цих пристроях. Але для PC і Mac вони були перенесені в додатки сторонніх розробників, такі як Wallpaper Engine, для створення анімованих шпалер з можливістю відображення інформації з комп’ютера.

Щоб створити щось подібне в Windows 12, Microsoft могла б ще більше просунути свої зусилля в галузі оформлень, які були поліпшені в Windows 11 завдяки темним темам.

Наявність спеціального розділу для шпалер, де можна розміщувати на робочому столі статичні фрагменти інформації, що працюють у парі з анімованими живими шпалерами, може сподобатися багатьом користувачам.

Microsoft також може повернути колишні шпалери, наприклад, гірський схил з Windows XP, але зробити його анімованим, а також розмістити на ньому хмари, що відображають стан батареї або погоду.

Це може істотно оновити робочий стіл і зробити його більш актуальним, не вдаючись до допомоги віджетів або панелі завдань для демонстрації змін.

3. Спеціальний додаток для подкастів

Незважаючи на те, що повернення Windows Media Player від Microsoft було дуже приємним, наявність додаткових функцій, як-от подкасти, здається недоречною порівняно з тим, для чого призначений Media Player.

У macOS є власний застосунок для подкастів з моменту виходу Big Sur у 2019 році, але якщо ви захочете використовувати аналогічний застосунок у Windows, то не зовсім зрозуміло, з чого почати, оскільки Microsoft не пропонує спеціалізованого застосунку для подкастів.

Саме тому в Windows 12 має з’явитися спеціальний застосунок для подкастів, який можна буде використовувати і на інших платформах, таких як iOS і Android, щоб підписки синхронізувалися на всіх пристроях.

Подкасти користуються величезною популярністю, і управління ними у власному додатку було б дуже зручно для користувачів Windows. Це може допомогти компанії в її прагненні зробити контент доступним практично на всіх пристроях.

4. Спеціальний додаток для потокового мовлення

У Windows поки що немає вбудованої опції для потокової передачі відтвореного контенту.

Протягом багатьох років існували такі додатки, як OBS і Twitch, які пропонували можливість транслювати те, у що ви граєте або дивитеся, іншим користувачам. Однак ці додатки завжди вимагали додаткових зусиль для забезпечення хорошої якості потокової передачі та низької затримки.

Крім того, існує додатковий аспект – периферійні пристрої, які використовують стримери, щоб показати себе в кращому світлі, або Stream Decks, щоб легко керувати своїми налаштуваннями за допомогою швидких клавіш.

Керування кількома додатками для контролю всього цього може виявитися непосильним завданням, тому Windows 12 могла б поліпшити ситуацію, якби в ній був один застосунок для керування стримами та периферійними пристроями.

З моменту анонсу Windows 11 у червні 2021 року компанія Microsoft просуває ігри в Windows 12, пропонуючи оновлений застосунок Xbox і підтримку HDR. Але незліченна безліч геймерів також транслюють ці ігри через Windows, тому тут відкриваються широкі можливості.

Наявність одного застосунку для управління, наприклад, підсвічуванням кілець і потоками для глядачів є привабливою, оскільки дає змогу перекласти всю важку роботу на один застосунок. Він може автоматизувати трансляції залежно від розкладу та ігор, що проводяться, а також використовувати різні сценарії освітлення в різний час доби.

Це може підштовхнути більше геймерів до сприйняття Windows як сервісу, про що генеральний директор Microsoft Сатья Наделла говорив з моменту випуску Windows 10 у 2015 році, а також зробити Windows 12 привабливою перспективою для стримерів, щоб отримати більше підписників і дохід для своєї кар’єри.

5. Додаток-компаньйон для Android

Додаток Desire Athow може стати розширенням Your Phone – програми Microsoft із синхронізації мобільних пристроїв із Windows. Але при відкритті нового застосунку в Windows 12 його оформлення нагадуватиме Windows Phone з її плитковою розкладкою і дасть змогу працювати з телефоном як із настільним комп’ютером.

Це схоже на додаток Samsung DeX, який дає змогу перетворити Galaxy S22 або Galaxy S22 Ultra на настільний комп’ютер під час підключення до периферійного пристрою.

Однак новий застосунок виходить за рамки DeX і проєкту Microsoft Your Phone. При підключенні до монітора він перетвориться на повноцінний робочий стіл Windows 12, на якому відображатиметься все, що є на вашому основному ПК. А при натисканні на іконку монітор завантажуватиме вміст із хмари і відображатиме його в рідній роздільній здатності.

Це інноваційне розширення “хмари”, в якому можна отримати доступ до файлів, де б ви не знаходилися. У цьому разі ви носитимете із собою робочий стіл, і все, що вам потрібно буде зробити, – це під’єднати смартфон до монітора, або з сенсорним екраном, або з клавіатурою і мишею.

Як і у випадку з функцією потокової передачі даних, це ще раз підтверджує плани Наделли щодо перетворення Windows на систему сервісів. Можливість використання ПК у застосунку – це цікава ідея, яка може допомогти в тих випадках, коли у вас є короткий проміжок часу, щоб попрацювати, маючи під рукою вільний монітор, клавіатуру і мишу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.